Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lager en Pils verschil | Ondergistende bieren

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschil tussen lager bier en pilsener bier

Wat is het verschil tussen Lager bier en pils? Heel kort gezegd: alle pilseners zijn lagers, maar niet alle lagers zijn pilseners. Hoe zit dat precies met deze bierstijlen?

Verschillende Lagers en Pilseners bij elkaar
Verschillende Lagers en Pilseners bij elkaar
Verschillende Lagers bij elkaar

Verschillende biersoorten

Verschillende lager bieren in de tuin Er bestaan een heleboel verschillende soorten bier, waardoor het soms lastig kan zijn om de verschillende soorten uit elkaar te houden. Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?!

Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier. In dit weetje krijg je antwoord op de vraag: "Wat is het verschil tussen Lager en Pilsener?"

Verschil tussen Lager en Ale

Lager is een van de twee meest gedronken bierstijlen ter de wereld. De tweede soort is Ale. Het zijn eigenlijk overkoepelende biersoorten waar weer een heleboel bierstijlen onder vallen. Lager en Ale zijn benamingen voor bieren die op een bepaalde manier zijn vergist en er vallen een heleboel bierstijlen onder lagers en ales.

Ale krijgt zijn eigenschappen door het toepassen van bovengisting tijdens het brouwproces. Bij deze manier van vergisting blijft het gist bovenop drijven en de vergisting gebeurt bij hogere temperaturen (tussen de 15 en 25 graden Celsius). Naast de gist en de manier van vergisting zorgen variaties in mout en hop voor oneindig veel verschillende bovengistende bieren. Van een adbij blond tot een quadrupel en van een IPA tot een Dunkelweizen. 

Lager is de term voor bieren van ondergisting. Deze vorm van gisting vindt plaats bij lage temparaturen (tussen de 5 en 10 graden Celsius) en gebeurt met een andere gistsoort dan bij Ale. Tijdens deze koude vergisting zakt het gist naar de bodem van de vergistingstank (daarom dus ondergisting of lage gisting). Ook gaat deze koude vergisting langzamer dan warme vergisting en omdat het bier langer 'gelagerd' diende te worden is het bier Lager genoemd (lager is Duits voor opslag). De vergisting duurt zo'n drie tot vier weken en daarna worden veel lagers nog een aantal weken opgeslagen om ze te laten rijpen. 

Ondergisting leidt tot minder zoete, rijke smaken en aroma's zoals je die kan verwachten bij bijvoorbeeld een India Pale Ale, maar juist tot een strak, clean bier. Lager bier heeft vaak een lichtere smaak met minder alcohol (3,5% - 6%) wat het een makkelijk doordrinkbaar en verfrissend bier maakt. Máár, er zijn wel degelijk lager bieren die een complex en diepgaand karakter hebben.

Lees ook

- Bekijk het weetje voor meer info over het verschil tussen Ale en Lager -

Verschil Lager en Pilsener

Veruit het bekendste Lager bier is pils. Deze bierstijl wordt ook wel Pilsener genoemd en is het meest gedronken bier in Nederland. Uit cijfers van de Nederlandse bierconsumptie over 2022 blijkt dat bijna 80% van het gedronken bier in Nederland pils is. Pils is een bier dat voor het eerst is gebrouwen in het Tsjechische stadje Pilzen en aan dat stadje dankt de bierstijl zijn naam. Pilsener is een soort Lager bier dat licht van smaak én kleur is.

Aan pils worden, naast het Warenwetbesluit dat bier definieert in artikel 7b, aanvullende eisen gesteld, namelijk: het extractgehalte stamwort moet zich tussen de 11 en 13,5 graden Plato bevinden. Daarnaast moet het bier lichtgekleurd zijn. Als het bier niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan mag het bier geen pils of pilsener heten. 

Een ander onderscheid tussen Pilsener bieren en andere stijl Lagers is de mout die wordt gebruikt in het brouwproces. Bij Pilsener wordt pilsmout gebruikt, maar er zijn een heleboel andere Lager bieren die met andere mouten worden gebrouwen.

Hech Ochlentferla Rauchbier Marzen bier Een mooi voorbeeld van een lager met een heel ander smaakprofiel en kleur is het Rauchbier waarvan de klassiekers uit het Duitse Bamberg komen. Om dit bier te brouwen wordt mout gebruikt die is blootgesteld aan de intense, aromatische rook van brandend beukenhout. Dit leidt tot een bijzonder aroma en smaak waarin rokerigheid en zelfs bacon is te ontdekken. 

Voorbeelden van andere lagers zijn Vienna Lager, Helles, India Pale Lager, (sommige) bockbieren, Märzen en Schwarzbier. Lager is dus een verzamelnaam voor bierstijlen van lage gisting. De kleur verschilt van donkerbruin tot lichtblond en ook het alcoholpercentage verschilt. 

In 2023 werd voor het eerst een ondergistend bier uitgeroepen tot het 'Beste Bier van Nederland'. Gooisch Zwart is een traditioneel ondergistend Schwarzbier met een mooie doordrinkbaarheid. Het bier is dankzij de geroosterde mouten goed te combineren bij allerlei (geroosterde) gerechten.

Lager of Pils?

Het verschil tussen lager en pils is in één, makkelijk te onthouden zin uit te drukken: alle pilseners zijn lagers, maar niet alle lagers zijn pilseners. 

Cookie instellingen