Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholvrij bier relatief duur? | Prijs alcoholvrije bieren

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom is alcoholvrij bier relatief duur?

Over alcoholvrij bier wordt, in tegenstelling tot bier mét alcohol, geen accijns geheven. Je zou dus verwachten dat het goedkoper zou zijn, waarom zijn alcoholvrije bieren in verhouding dan zo duur?

Alcoholvrije biermerken

Prijs van alcoholvrij bier

Pils is het meest verkocht gedronken bier in Nederland en eigenlijk ook de goedkoopste biersoort. Pils wordt in hele grote volumes, waardoor de kosten per liter aanzienlijk lager zijn en waardoor de prijs voor de consument ook lager kan zijn.

In de supermarkt betaal je zo'n 10 euro voor een krat bier, als het krat in de aanbieding is. Wil je een kratje bier tegen een eerlijke prijs, dan betaal je rond de 15 á 16 euro per krat. Supermarkten gebruiken bier als een soort lokaas. Met een mooie bieraanbieding trekken zij klanten naar de winkel. Klanten die dan in de winkel zijn kopen ook de rest van de boodschappen in de betreffende winkel waar wel een gezonde winstmarge op zit.

Krat bier 24x30cl Prijs Literprijs
Standaardprijs                  €15,- €2,08
Aanbiedingsprijs €10,- €1,39

Door het stunten van supermarkten met bieraanbiedingen is de perceptie van een normale bierprijs dus verschoven voor consumenten. We vinden de aanbiedingsprijs normaler dan de standaardprijs.

Een andere mogelijke reden dat alcoholvrij bier relatief duur is, is dat het meestal niet in kratten wordt verkocht. Een krat kunnen we zien als een soort voordeelverpakking, hoe meer bier je koopt hoe goedkoper het is voor de consument. Alcoholvrije bieren worden vooral in sixpacks verkocht, hieronder een aantal voorbeelden van standaardprijzen van alcoholvrije bieren (januari 2020).

Alcoholvrij bier Prijs Literprijs
Amstel 0.0 sixpack fles €3,07 €1,71
Bavaria 0.0% sixpack blik €3,37 €1,70
Grolsch 0.0% sixpack fles €3,02 €1,68
Heineken 0.0 sixpack blik €4,61 €2,33
Hertog Jan 0.0 sixpack fles €3,49 €1,94

De gemiddelde literprijs voor alcoholvrij bier is daarmee €1,87 en dus lager dan de standaard literprijs voor pils mét alcohol. Het alcoholvrije bier is echter flink duurder dan de aanbiedingsprijs voor gewoon pils. Aangezien we erg gewend zijn aan de aanbiedingsprijzen voor pils wordt alcoholvrij bier als duur ervaren.

Accijns

Een extra reden waarom consumenten vreemd opkijken van de pijs van alcoholvrij bier is omdat er geen accijns op wordt geheven, in tegenstelling tot pils met alcohol. Sinds de laatste accijnsverhoging in 2014 moet er voor 100 liter pils €37,96 aan accijns worden betaald, dus €0,38 per liter. Op alcoholvrij bier zit geen accijns, maar waarom betalen consumenten in de supermarkt bijna hetzelfde voor alcoholvrij bier in de supermarkt? De reden is redelijk eenvoudig, het is nu eenmaal duurder voor brouwers om alcoholvrij bier te brouwen.

Verkoop Bier Cijfers

Brouwproces alcoholvrij bier

Bij het brouwen van alcoholvrij bier komt er een extra stap bij ten opzichte van het traditionele brouwen. Het klinkt logisch om bij het brouwen van alcoholvrij bier geen alcohol toe te voegen, maar zo simpel is het niet. Bij het brouwen van bier wordt alcohol aangemaakt. Tijdens de vergisting van de wort worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Er zijn verschillende manieren om wel tot een alcoholvrij bier te komen.

Lees ook

1. De brouwer brouwt het basisbier met alcohol en gaat vervolgens de alcohol onttrekken uit het bier door middel van vacuümdestillatie. Bij het onttrekken van de alcohol verliest het bier ook aroma, maar dit wordt in een latere stap weer toegevoegd.

2. De brouwer maakt gebruik van een bijzonder soort gist. Deze gistcellen werken op dezelfde manier, maar gaan pas bij een bepaalde temperatuur ook alcohol aanmaken. Op het moment dat dit gebeurt zet de brouwer het proces stil en heb je een alcoholvrij bier gebrouwen. 

3. De brouwer kan gebruikmaken van een membraan om de alcohol uit het bier te filteren. Dit is een zeer kostbaar en langdurig proces, waardoor deze manier minder vaak wordt gebruikt. 


 

Is verontwaardiging terecht

We hebben verschillende redenen gegeven dat alcoholvrij bier relatief duur lijkt en uitgelegd waarom het proces om het te maken duurder is. Maar is het ook daadwerkelijk zo dat alcoholvrij bier (zonder accijns) duurder is dan gewoon pils (met accijns) als we dezelfde soort verpakkingen vergelijken? 

Als we de alcoholvrije sixpacks vergelijken met sixpacks normaal pils van dezelfde biermerken dan zien we dat alcoholvrij wel degelijk goedkoper is dan gewoon pils. De gemiddelde literprijs van alcoholvrij bier was €1,87. Onderstaande tabel laat zien dat pils met alcohol duurder is dan alcoholvrij bier. Met een gemiddelde prijs van €2,50 per liter is het ruim 60 cent duurder dan een liter alcoholvrij pils. 

Pils Prijs Literprijs
Amstel sixpack blik €4,48 €2,26
Bavaria sixpack blik €4,26 €1,70
Grolsch sixpack blik €5,45 €2,75
Heineken sixpack blik €5,68 €2,87
Hertog Jan sixpack blik €5,79 €2,92

Benieuwd naar meer weetjes over alcoholvrij bier?