Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuwe alcoholwet ingegaan | Gevolgen voor de bierprijzen?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuwe alcoholwet ingegaan: wat betekent het voor de bierprijzen?

1 juli 2021 door Redactie Biernet.nl

Op 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet ingegaan, als vervanger van de Drank- en Horecawet. Onderdeel van de wet is dat er maximaal 25% korting op bier mag worden gegeven. Vervelend, maar wat blijkt? Een krat pils voor een tientje kopen kan nog steeds!

Kratten bier in piramidevorm
Kratten bier in piramidevorm
Korting op bier in 2020

Nieuwe alcoholwet

Je hebt het waarschijnlijk wel meegekregen, de nieuwe alcoholwet. De meest vervelende verandering voor bierliefhebbers is dat er nog maar een maximale korting van 25% mag worden toegepast op alcoholhoudende dranken en dus ook op bier. Zo was de verwachting dat je vanaf 1 juli 2021 nooit meer een krat A-merk pils voor een tientje kon kopen. Nu alle supermarkten hun looptijden voor aanbiedingen per 1 juli hebben toegepast gaan we bekijken welke gevolgen het heeft voor ons bierliefhebbers en wat blijkt?

Je kunt nog steeds een krat pils voor een tientje of minder kopen! Bekijk direct de actuele bieraanbiedingen

Niet meer dan 25% korting op bier

Kratten bier opgestapeld Vanaf 1 juli mag de retail niet meer dan 25% korting geven op bier of andere alcoholhoudende dranken. Een flinke verandering, aangezien in 2020 slechts 3,6% van de aanbiedingen op kratten bier een kortingspercentage van 25% of minder had. Stuntacties als 2 halen 1 betalen liggen dus voor altijd in het verleden. Deze maatregel heeft de meeste impact hebben op de A-merk bieren. 

Voor deze merken geldt dat de prijsdrempel van €10 voor een krat niet meer te halen is als er een korting van 25% wordt toegepast. Als we bijvoorbeeld een krat Hertog Jan kopen in het nieuwe normaal en 25% korting krijgen (op een standaardprijs van €17,50), dan betaal je alsnog zo'n €13. Wat ga jij doen? Ga je overstappen naar een goedkoper alternatief of blijf je trouw aan je favoriete biermerk?

Er blijken nu uitzonderingen te zijn, waardoor je toch nog een krat A-merk pils kunt kopen voor een tientje. Supermarkten hebben namelijk de mogelijkheid om hun standaardprijs voor pils naar beneden bij te stellen én de regelgeving geldt niet voor Business to business bedrijven zoals groothandels.

Aangepaste standaardprijs en dus €10 voor een krat

In deze eerste week van het nieuwe normaal blijkt dat er één supermarktketen is die er voor heeft gekozen om de 'van-prijs' van kratten bier naar beneden bij te stellen, zodat de consument nog steeds €10,- betaalt voor een krat A-merk pils in de aanbieding.

Lees ook

Zo kostte een Grolsch Beugelkrat vóór 1 juli €17,29 bij Jan Linders (in de week van 9 juni), maar deze week is die standaardprijs voor het beugelkrat aangepast naar €13,29. De standaardprijs is dus met maar liefst vier euro gedaald. Dit heeft Jan Linders bijvoorbeeld ook gedaan met een krat Jupiler. Dit krat bier had een standaardprijs van €16,29 toen het de laatste keer in de aanbieding was (in de week van 10 mei). Deze week is de standaardprijs naar beneden bijgesteld tot €13,29.

Groothandels ontspringen de dans

Voor de groothandels gelden de regels van de nieuwe alcoholwet niet. De wet is bedoeld voor bijvoorbeeld supermarkten, slijters en webshops. De alcoholwet is dus bedoeld voor de retail (B2C). Aangezien de groothandel niet aan particulieren verkoopt, maar aan bedrijven (B2B) geldt deze regelgeving niet voor de groothandel. Zij kunnen dus nog steeds hogere kortingen geven dan 25%.

Even ter illustratie, een krat Hertog Jan had bij Makro op 12 mei een aanbiedingsprijs van €10,88. Deze week is Hertog Jan opnieuw in aanbieding bij Makro. Deze aanbieding eindigt op 6 juli en zal dus binnen de wetgeving van de nieuwe alcoholwet vallen. Omdat Makro een groothandel is geldt die regel niet voor hen en krat Hertog Jan kost deze week €9,98 (inclusief BTW). Het bier is dus nog goedkoper geworden!

Prijs van bier aan de kassa

Toch is een krat bier over de hele linie duurder geworden. Om een duidelijk beeld te krijgen van het verschil in aanbiedingsprijzen hebben we van zeven grote biermerken de aanbiedingsprijzen vóór en na de wet vergeleken. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde aanbiedingprijs van kratten pils in de week met een looptijd net vóór 1 juli vergeleken met de prijzen in een week waarin voor de eerste keer rekening gehouden moest worden met de nieuwe alcoholwet.

Bier Aanbiedingsprijs vóór 1 juli Aanbiedingsprijs na 1 juli Verschil (%)
Heineken krat 24 flesjes €8,99 €12,67 40,9%
Amstel krat 24 flesjes €8,99 €11,27 25%
Grolsch krat 24 flesjes €8,99 €13,39 48,9%
Hertog Jan krat 24 flesjes €10,00 €13,11 31,1%
Brand krat 24 flesjes €9,99 €12,97 29,8%
Warsteiner krat 24 flesjes €8,99 €11,84 31,7%
Bavaria krat 12 flesjes €4,99 €5,34 7,01%

De gemiddelde aanbiedingsprijs voor kratten met 24 flesjes van 30cl lag in de week voordat de alcoholwet inging op €9,40. De gemiddelde aanbiedingsprijs op dit moment (1 juli) voor een krat pils bedraagt €12,59. Dat betekent dat de Nederlandse consument ruim drie euro meer kwijt is voor een krat van zijn favoriete pils... De prijs voor een krat pils in de aanbieding is dus met maar liefst 33,9 procent gestegen. 

Gemiddelde aanbiedingsprijs kratten bier voor en na het ingaan van de Alcoholwet

Ondanks deze significante stijging van de prijzen zijn er gelukkig nog steeds mogelijkheden om een krat A-merk pils voor een tientje te kopen. Bekijk snel de actuele bieraanbiedingen.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen