Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Brasserie de l'abbaye du Val-Dieu

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brasserie de l'abbaye du Val-Dieu

Brasserie de l'abbaye du Val-Dieu is een bierbrouwerij uit Aubel (België) die is opgericht in 1997. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

val dieu tripel logo
Val-Dieu Tripel flesje op grijze achtergrond

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brasserie de l'abbaye du Val-Dieu

Brasserie de l'abbaye du Val-Dieu heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brasserie de l'abbaye du Val-Dieu!
  • Val Dieu Tripel - Tripel - 9%

    Val dieu tripel is het resultaat van lange veranderingen door de meesterbrouwers van de abdij van Val-Dieu in Aubel, België. Dit Tripel bier onderscheidt zich van de andere bieren door zijn diepe zachtbittere smaak. 

Achtergrond informatie

De oude brouwerij binnen de muren van de Abdij werd eind 19de eeuw afgebroken. Zo verdween het bier van Val-Dieu voor bijna een eeuw. In 1997 werd het brouwen in Val-Dieu zelf weer opgestart, met respect voor de traditie van de monniken.

Cisterciënzerorde

Al in 1216 ontstond de Abdij van Val-Dieu die door de monniken van de Cisterciënzerorde werd opgebouwd. Zij waren op zoek naar een vallei met water en ruimte voor landbouw- en brouwactiviteiten. De brouwerij en Abdij waren geboren! Zoals bij veel religieuze gebouwen werden ze in de geschiedenis vaak vernield, zo ook de Abdij van Val-Dieu. Hierdoor zou het mogelijk lastig zijn geweest om groter te worden en de activiteiten uit te breiden.

Leken

In 1997 werd een brouwerij op het Cisterciënzerabdij van Val-Dieuher heropgericht, nadat een eerdere poging om de Val-Dieubieren tot leven te wekken bij de Brasserie Piron in Aubel was mislukt. Initiatiefnemers van de brouwerij zijn Alain Pinckaers en Benoît Humblet en Michaël Pelsser als een van de twee eigenaren van Val-Dieu. De eerste was handelaar in producten voor de zuivelindustrie, de tweede afgestudeerd brouwer aan de universiteit van Louvain-La-Neuve. De brouwerij bevindt zich nog steeds binnen de muren van de kloostergebouwen. De vier specialiteiten van Val Dieu zijn: een blond bier, een donker bier, een trippel en een speciaal kerstbier.

Authentieke recepten

Sinds 1997 wordt er pas weer echt actief gebrouwen met de ‘oude’ recepten, echter niet meer door een monnik. Wel wonen en verblijven er nog steeds circa 30 christelijke mensen die onder controle van de monniken deze onderhouden. Naast de afgedragen royalty’s heeft een monnik een plaats in de Raad van Bestuur van de brouwerij en wordt er niets besloten waar zij niet achter staan. De wijze waarop de Abdij functioneert is in de Cisterciënzerorde uniek.

Lokale markt en de rest van de wereld

In de complete brouwerij van Val-Dieu werken slechts vijf mensen. Jaarlijks brouwen ze zo’n 6.000 hectoliter waarbij in de lokale en regionale markt geen café of horecazaak te vinden is waar geen Val-Dieu wordt geschonken. Naast de V.S. wordt 30% van het bier geëxporteerd naar onder andere Italië, Spanje, Nederland, Zwitserland en Frankrijk. Voorafgaand aan de export hebben wij met elkaar vastgesteld dat in en rondom de Abdij en in de regio overal Val-Dieu verkrijgbaar moest zijn. Het is vreemd als iemand onze brouwerij komt bezoeken en in de buurt geen Val-Dieu kan drinken”, aldus Pelsser.

Jong team onder vrouwelijke leiding

Het bier wordt namelijk al jaren gebrouwen door een vrouw, Virginie Harze. Ze is 31 jaar, woont op de brouwerij en is al nagenoeg vanaf het begin van de herstart van de brouwactiviteiten verantwoordelijk voor het bier. Daarbij komt dat de rest van het team ook jong is wat het bijzonder maakt dat zij de sfeer van de abdij zo goed weten te behouden. Toevallig is het echter niet. Michaël werkt al sinds zijn 16e op de brouwerij, eerst als student, later als vertegenwoordiger en nu als mede-eigenaar. Alain Pinckaers is de andere eigenaar, overigens oom van Michaël Pelsser, en met een leeftijd van begin 40 de oudste van het team. Ook hij is al vanaf de herstart bij de brouwerij betrokken.

Uitbreiding

Lees ook

“We brouwen nu soms 18 uur achter elkaar omdat we maar drie lageringtanks hebben van ieder 10.000 liter. Dan kunnen we drie brouwsels kwijt in één tank. Met onze brouwketel kunnen we van de Val-Dieu Blond 3.700 liter (met twee brouwsels per 10.000 hl. tank), de Brune 2.800 liter, de tripel 2.600 liter en de Grand Cru 2.000 liter per keer brouwen. Voor de toekomst werkt dit uiteraard niet meer dus uitbreiden is noodzakelijk.” Dus kan Michaël Pelsser tevreden zijn wat er gaat heel wat veranderen. Er komen tanks bij en de brouwerij wordt uitgebreid.
De brouwerij zal overigens altijd authenticiteit en kwaliteit uitstralen en geen massaproduct worden. “Dit jaar gaat veel aandacht en energie uit naar de verbouwingen en wordt ook in het netwerk een kwaliteitsslag gemaakt. Niet iedereen die wil zal Val-Dieu kunnen verkopen. We maken hier keuzes in en leggen de focus in 2011 vooral ook op de interne organisatie”, aldus Michaël.

Brouwen voor derden

Val-Dieu brouwt ook voor derden. Voor bijvoorbeeld Corman-Collins worden La Merveilleuse de Chêvremont en La Ploquette gebrouwen. La Ploquette is het messing- tot amberkleurige bier van de voormalige http://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/luik/verviers/ruwet uit Verviers. De Brennerei-Distillerie Radermacher laat bij Val-Dieu twee jeneverbieren brouwen: Rader Blonde en Ambrée.