Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Groningse Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Groningse Bierbrouwerij

Groningse Bierbrouwerij is een bierbrouwerij uit Groningen (Nederland) die is opgericht in 2000. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment.

Brouwerij grunn
grunn bockbier primeur
Grunn bier logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Groningse Bierbrouwerij

Groningse Bierbrouwerij heeft 2 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Groningse Bierbrouwerij!

  Achtergrond informatie

  De Groningse Stadsbrouwerij B.V. is opgericht in maart 2000. Initiatiefnemers achter deze brouwerij zijn de uit Haren afkomstige Jaap van der Weide en Egbert Timmerman. Laatstgenoemde is ook eigenaar van bierenspeciaalzaak Hoppiness in Groningen, terwijl Jaap van der Weide de man is achter de Texelse Bierbrouwerij. Als brouwmeester is Daan Wagter aangetrokken. Daan was al geruime tijd thuisbrouwer en hiernaast liep hij stage bij de Texelse Bierbrouwerij, vandaar de link. In Leeuwarden volgde hij een opleiding aan het Hall Instituut (Hogeschool voor voeding, milieu en landbouw) in de studierichting bier. De Groningse Stadsbrouwerij heeft tevens de rechten overgenomen van Stadsbrouwerij Sint Martinus die in 1995 is gesloten.

  Europapark

  Het is de bedoeling om de brouwerij uiteindelijk te vestigen op het terrein van het nieuw aan te leggen Europapark in Groningen. Op het Europapark staat onder andere ook het voetbalstadion van FC Groningen (de Euroborg) gepland evenals horeca, kantoren en woningen gepland. De brouwerij zou mogelijk ook het horecagedeelte van dit centrum op zich kunnen nemen middels een brouwerij met proeflokaal annex grand-café. Er gaan echter nog jaren overheen voordat het zover is, zodat er nog altijd tot die tijd gezocht wordt naar een (tijdelijke) alternatieve locatie, eventueel in Nieuweschans aan de grens met Duitsland.

  In het begin werden de bieren van de Groningse Stadsbrouwerij B.V. gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. In september 2001 is daar op Texel een nieuwe brouwinstallatie van 40 hl. in gebruik genomen en het oude brouwhuis (met een capaciteit van 10 hl.) werd opgeslagen om naar Groningen te worden verplaatst zodra de nieuwe locatie is gevonden. Op 14 april 2000 werden door de Groningse Stadsbrouwerij B.V. de eerste vier Grunn Bieren gelanceerd, want zo heten ze, tijdens het Noordelijk Bierfestival (PUB).

  Grunn

  De Grunn Bieren worden meer en meer verkocht in de horeca en bij de slijterijen. Bij tientallen horeca bedrijven, in Groningen en in de rest van Nederland, is het Grunn Bier verkrijgbaar hetzij op de tap hetzij uit de fles. Alle Grunn Speciaalbieren worden in flessen van 30 cl. en fusten van 20 liter afgevuld. Ook zijn er stenen kruiken en grote flessen met een inhoud van 75 cl.

  Lees ook

  De Groningse Stadsbrouwerij B.V. heeft in 2001 in samenwerking met de Nationaal Hunebed Informatie Centrum uit Borger, een serie streekbieren voor Drenthe ontwikkeld, te weten de Huyne Hup Bieren. In 2003 werd overgegaan naar een nieuwe uitstraling met focus op Hunebedbier. De Grunn-, Hunebed- (behalve de EKO) en de ABnormaal-bieren worden sinds 2004 gebrouwen volgens eigen receptuur bij drie verschillende brouwerijen in België en Duitsland. Omdat er hiervoor met drie verschillende giststammen wordt gewerkt zijn de smaakverschillen nu veel beter te proeven.

  Droom komt uit

  In 2006 komt de droom voor Jaap van der Weide en zijn vijf medewerkers uit: "een brouwerij met een capaciteit van twee tot drieduizend liter per week komt in het nieuwe bioscoopcomplex MustSee in de Euroborg. Wij krijgen hier een ruimte van 180 vierkante meter". "Er is nog een tweede ruimte van 180 vierkante meter in MustSee en daarin gaan wij een themacafé beginnen. De opening van dit horecabedrijf verwachten wij echter pas na de zomer van 2006."

  Gered van de veilinghamer

  In mei 2012 zou Stadsbrouwerij Groningen onder de veilinghamer zijn gegaan. Dit is ter nauwernood voorkomen. De belastingdienst had het complete kantoorinventaris, twee bestelwagens en een vorkheftruck bij opbod willen verkopen omdat eigenaar Jaap van der Weide in financiële problemen zou zitten door de naweeën van een mislukt avontuur in de Euroborg. Dit park net buiten de binnenstad in Groningen liep gewoonweg niet waardoor hij alleen maar dieper in de problemen kwam en zijn plannen niet meer kon uitvoeren.

  Van der Weide heeft nu de mogelijkheid gekregen om alsnog tot een schikking te komen met de Belastingdienst. De brouwerij was voornemend om in 2012 het brouwen van de bieren naar Groningen te halen aan de Bornholmstraat 40.

  Doorstart als Groningse Bierbrouwerij

  In het Dagblad van het Noorden staat 14 september 2012 beschreven dat de Groningse Stadsbrouwerij failliet is verklaard. Jaap van der Weide heeft het faillissement zelf aangevraagd. Liefhebbers van het bier hoeven echter niet te treuren. De Groningse Stadsbrouwerij heeft direct een doorgestart gemaakt onder de naam Groningse Bierbrouwerij.

  Het bier is steeds leverbaar gebleven en ook de bekende bierproeverijen gaat gewoon door vanuit het bekende brouwerijpand aan de Bornholmstraat. 

  Groningse Bierbrouwerij in het nieuws

  • Bierproeven in de Martinikerk

   Grootste bierproeverij van Nederland

   Afgelopen weekend heeft in de Martinikerk wederom de grootste bierproeverij van Nederland plaatsgevonden tijdens Bierfestival Groningen.

   Ruim 6000 bezoekers kwamen op dit Groningse spektakel met internationale allure af.

  • Grunn Goudhaantje

   Grunn-bier tóch geen Pitt-bier

   Vorige week werd er verondersteld dat het GRUNN-biertje 'Goudhaantje' gewoon het Jumbo-huispils Pitt-bier zou zijn.

   Een vermeende fraude in de bierwereld. Maar de erkende Belgische bier-sommelier Ben Vinken neemt alle twijfel weg.

  • Logo grunn en pitt bier

   "Pitt bier verkocht als lokaal speciaalbier"

   Vijf slijterijen en cafés zijn gestopt met de verkoop van het Groningse Grunn bier. Volgens de verkopers is het Pitt bier, goedkoop bier uit de supermarkt.

  Cookie instellingen