Groningse Bierbrouwerij

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Bornholmstraat 46
Postcode
9723 AZ
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (19 jaar actief)
Opgericht in
2000
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Groningse Bierbrouwerij

Groningse Bierbrouwerij in het nieuws

Grootste bierproeverij van Nederland

Grunn-bier tóch geen Pitt-bier

"Pitt bier verkocht als lokaal speciaalbier"

Achtergrond informatie

De Groningse Stadsbrouwerij B.V. is opgericht in maart 2000. Initiatiefnemers achter deze brouwerij zijn de uit Haren afkomstige Jaap van der Weide en Egbert Timmerman. Laatstgenoemde is ook eigenaar van bierenspeciaalzaak Hoppiness in Groningen, terwijl Jaap van der Weide de man is achter de Texelse Bierbrouwerij. Als brouwmeester is Daan Wagter aangetrokken. Daan was al geruime tijd thuisbrouwer en hiernaast liep hij stage bij de Texelse Bierbrouwerij, vandaar de link. In Leeuwarden volgde hij een opleiding aan het Hall Instituut (Hogeschool voor voeding, milieu en landbouw) in de studierichting bier. De Groningse Stadsbrouwerij heeft tevens de rechten overgenomen van Stadsbrouwerij Sint Martinus die in 1995 is gesloten.

Europapark

Het is de bedoeling om de brouwerij uiteindelijk te vestigen op het terrein van het nieuw aan te leggen Europapark in Groningen. Op het Europapark staat onder andere ook het voetbalstadion van FC Groningen (de Euroborg) gepland evenals horeca, kantoren en woningen gepland. De brouwerij zou mogelijk ook het horecagedeelte van dit centrum op zich kunnen nemen middels een brouwerij met proeflokaal annex grand-café. Er gaan echter nog jaren overheen voordat het zover is, zodat er nog altijd tot die tijd gezocht wordt naar een (tijdelijke) alternatieve locatie, eventueel in Nieuweschans aan de grens met Duitsland.

In het begin werden de bieren van de Groningse Stadsbrouwerij B.V. gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. In september 2001 is daar op Texel een nieuwe brouwinstallatie van 40 hl. in gebruik genomen en het oude brouwhuis (met een capaciteit van 10 hl.) werd opgeslagen om naar Groningen te worden verplaatst zodra de nieuwe locatie is gevonden. Op 14 april 2000 werden door de Groningse Stadsbrouwerij B.V. de eerste vier Grunn Bieren gelanceerd, want zo heten ze, tijdens het Noordelijk Bierfestival (PUB).

Grunn

De Grunn Bieren worden meer en meer verkocht in de horeca en bij de slijterijen. Bij tientallen horeca bedrijven, in Groningen en in de rest van Nederland, is het Grunn Bier verkrijgbaar hetzij op de tap hetzij uit de fles. Alle Grunn Speciaalbieren worden in flessen van 30 cl. en fusten van 20 liter afgevuld. Ook zijn er stenen kruiken en grote flessen met een inhoud van 75 cl.

De Groningse Stadsbrouwerij B.V. heeft in 2001 in samenwerking met de Nationaal Hunebed Informatie Centrum uit Borger, een serie streekbieren voor Drenthe ontwikkeld, te weten de Huyne Hup Bieren. In 2003 werd overgegaan naar een nieuwe uitstraling met focus op Hunebedbier. De Grunn-, Hunebed- (behalve de EKO) en de ABnormaal-bieren worden sinds 2004 gebrouwen volgens eigen receptuur bij drie verschillende brouwerijen in België en Duitsland. Omdat er hiervoor met drie verschillende giststammen wordt gewerkt zijn de smaakverschillen nu veel beter te proeven.

Droom komt uit

In 2006 komt de droom voor Jaap van der Weide en zijn vijf medewerkers uit: "een brouwerij met een capaciteit van twee tot drieduizend liter per week komt in het nieuwe bioscoopcomplex MustSee in de Euroborg. Wij krijgen hier een ruimte van 180 vierkante meter". "Er is nog een tweede ruimte van 180 vierkante meter in MustSee en daarin gaan wij een themacafé beginnen. De opening van dit horecabedrijf verwachten wij echter pas na de zomer van 2006."

Gered van de veilinghamer

In mei 2012 zou Stadsbrouwerij Groningen onder de veilinghamer zijn gegaan. Dit is ter nauwernood voorkomen. De belastingdienst had het complete kantoorinventaris, twee bestelwagens en een vorkheftruck bij opbod willen verkopen omdat eigenaar Jaap van der Weide in financiële problemen zou zitten door de naweeën van een mislukt avontuur in de Euroborg. Dit park net buiten de binnenstad in Groningen liep gewoonweg niet waardoor hij alleen maar dieper in de problemen kwam en zijn plannen niet meer kon uitvoeren.

Van der Weide heeft nu de mogelijkheid gekregen om alsnog tot een schikking te komen met de Belastingdienst. De brouwerij was voornemend om in 2012 het brouwen van de bieren naar Groningen te halen aan de Bornholmstraat 40.

Doorstart als Groningse Bierbrouwerij

In het Dagblad van het Noorden staat 14 september 2012 beschreven dat de Groningse Stadsbrouwerij failliet is verklaard. Jaap van der Weide heeft het faillissement zelf aangevraagd. Liefhebbers van het bier hoeven echter niet te treuren. De Groningse Stadsbrouwerij heeft direct een doorgestart gemaakt onder de naam Groningse Bierbrouwerij.

Het bier is steeds leverbaar gebleven en ook de bekende bierproeverijen gaat gewoon door vanuit het bekende brouwerijpand aan de Bornholmstraat. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.