Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Mongozo | Biologisch, glutenvrij & Fairtrade

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Mongozo

Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment.

Mongozo beer
Mongozo
Mongozo Premium Pilsener

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Mongozo

Bierbrouwerij Mongozo heeft 4 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Mongozo!
 • Mongozo Premium Pilsener - Pils - 5%

  Mongozo pilsener heeft een licht bittere, hoppige en zachte smaak.

 • Mongozo Banana - Fruit - 3,6%

  Mongozo Banana is een fruitbier dat zich kenmerkt door het sterke aroma van rijpe banaan. Ook in de smaak vind je een frisse, zoete fruitige bananensmaak met in de afronk een hint van bier. 

 • Mongozo Coconut - Fruit - 3,6%

  Mongozo Coconut is een bier dat uitstekend past bij exotische gerechten. Het bier is melkachtig geel met een romige schuimkraag. In de geur en de smaak kun je frisse kokostonen verwachten. De basis voor dit bier is Mongozo Buckwheat White. 

 • Mongozo Buckwheat White - Wit - 4,8%

  Het bier smaakt als een witbier. Een fruitig, fris aroma met kruidige tonen, een milde hopsmaak en een zachte, ronde afdronk met een licht zuurtje. Het is alleen niet met tarwe gebrouwen zoals gebruikelijk is bij een witbier maar met boekweit. Mongozo Buckwheat White is een glutenvrij bier.

  Achtergrond informatie

  Mongozo

  Mongozo is de merknaam van traditionele bieren die afkomstig zijn uit verschillende exotische culturen. Mongozo betekent 'proost' in de moedertaal van Henrique Kabia, de taal van het Chokwe volk, dat tegenwoordig verspreid leeft over Angola, Kongo en Zambia. Mongozo bieren worden gebrouwen met ingrediënten uit ontwikkelingslanden die fair trade en/of biologisch gecertificeerd zijn.

  Traditioneel Afrikaans bier in Europa

  Henrique Kabia was het enige kind - en zoon - en daarom leerde zijn moeder hem, buiten de traditie dat alleen vrouwen bier mochten brouwen, de traditionele brouwtechniek van Mongozo. In 1993 kwam Henrique als vluchteling in Nederland wonen en besloot om de familietraditie van Mongozo in Europa voort te zetten. Henrique slaagde erin om Mongozo Palmnut te brouwen met behoud van de authentieke receptuur van vroeger. Dit gebeurt nu met moderne apparatuur om de kwaliteit en het niveau aan alcohol te stabiliseren. Het hoofdingrediënt, de Afrikaanse palmnoot, wordt gekocht van Afrikaanse boeren voor een eerlijke prijs. Een voorbeeld van ontwikkelingshulp.
  In 1998 besloten Henrique Kabia en Jan Fleurkens om gezamenlijk Mongozo te vermarkten.
  In 1999 werd Mongozo Palmnut officieel op de Nederlandse markt gebracht. De Afrikaanse palmnoot is het ingrediënt dat dit exotische speciaalbier zijn krachtige smaak geeft. Het is de moderne versie van traditioneel bier uit Angola. Het bier bevat 7% alcohol.
  In 2001 werd Mongozo Banana gelanceerd. Het bananenbier komt oorspronkelijk van de Massai, een stam die leeft in Kenia en Tanzania. Het is een tropisch fruitbier dat volgens traditioneel recept gebrouwen wordt. Het bier heeft een mild exotische smaak en bevat 4,8 % alcohol.

  Lees ook

  Nieuwe ontwikkelingen

  Mongozo krijgt steeds meer een plaats in de hedendaagse multi-culturele samenleving. Het was een logische stap met ingrediënten van andere exotische culturen te gaan werken. In 2003 werd Mongozo Quinua op de markt gebracht. Een bier gemaakt van de Golden grain of the Andes. De quinua is fair trade en biologisch gecertificeerd. Gemaakt volgens een origineel recept van Mongozo en een wereldprimeur! Een bier met een licht bittere afdronk met 5,9 % alcohol. Quinua wordt overigens ook op kleine schaal in Afrika verbouwd.
  Bij een tragisch ongeval overlijd Henrique Kabia in juni 2003. Het bedrijf gaat verder op de ingeslagen weg zoals Henrique gewild zou hebben.
  In de lente van 2005 wordt Mongozo Coconut gelanceerd. Het bier wordt traditioneel in Kenia gebrouwen. Mongozo heeft er een geheel eigen bier van gemaakt. Het is een exotisch bier met de frisse smaak van kokosnoten en bevat 3,5 % alcohol. Mongozo Coconut draagt het fair trade keurmerk. Tegenwoordig wordt Mongozo vaak uit cocosnoten gedronken. Glaswerk is echter ook beschikbaar. Verder zijn er biervilten, posters, flyers, tafelkaarten en vlaggen. Als geschenk is een houten verpakking voor drie en 6 flessen op de markt.

  So fair so good!

  Mongozo heeft een plaats in de hedendaagse multi-culturele samenleving. Het bier dat een brug slaat tussen diverse culturen. Mongozo is een vermenging van oude biertradities, een voorbeeld van bier brouwen waar ingrediënten, recepten, drinkwijzen en brouwtechnieken van verschillende culturen zijn versmolten. Mongozo gebruikt uitsluitend ingrediënten die tegen een eerlijke prijs zijn ingekocht bij boeren in ontwikkelingslanden. De aankoop van deze ingrediënten betekenen een rechtstreekse bijdrage aan de verbetering van de leef- en werkomstandigheden in deze landen.
  De belangrijkste ingrediënten van Mongozo zijn fair trade en/of biologisch gecertificeerd. De ingrediënten van alle Mongozo bieren zijn biologisch gecertificeerd. Mongozo Banana, Quinua en Coconut zijn binnen afzienbare tijd ook allen Max Havelaar/Fair Trade gecertificeerd. De palmnoten voor Mongozo Palmnut worden eveneens tegen eerlijke prijzen ingekocht.
  Bierliefhebbers kunnen op sociaal verantwoorde wijze genieten. Vandaar de slogan van Mongozo: so Fair so Good!

  Mongozo in de markt

  De bieren van Mongozo zijn te verkrijgen bij Fair Trade- en wereldwinkels, (multi-culturele) festivals, exotische restaurants, musea, dierentuinen, slijterijen, strandtenten, horeca, enz. Tegenwoordig is Mongozo in vele landen binnen Europa verkrijgbaar. Ook buiten Europa wordt inmiddels Mongozo verkocht. De bieren van Mongozo worden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Huyghe in het Belgische Melle.

  Wereldprimeur

  Mongozo lanceert als eerste bierbrouwer ter wereld een pils met drie unieke elementen in een fles. Mongozo Premium Pilsener is Max Havelaar Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij gecertificeerd. Jaren heeft de brouwer gewerkt aan dit technisch en innovatieve hoogstandje. Extra bijzonder is bovendien dat dit pils ook het eerste Fairtrade pils is ter wereld. Een ware toevoeging aan het assortiment door de stijgende vraag naar Fairtrade, Biologisch en Glutenvrije producten. Het bier is licht bitter en hoppig van smaak, een fris doordrinkbier met een alcoholgehalte van 5%.

  Bierbrouwerij Mongozo in het nieuws

  Cookie instellingen