Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dommelsche Bierbrouwerij | Dommelsch bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dommelsche Bierbrouwerij

Dommelsche Bierbrouwerij is een bierbrouwerij uit Valkenswaard (Nederland) die is opgericht in 1744. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Dommelsche Brouwerij
Dommelsch nieuwe uiterlijk en lancering Dommelsch 0.0
dommelsch logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Dommelsche Bierbrouwerij

Dommelsche Bierbrouwerij heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Dommelsche Bierbrouwerij!
  • Dommelsch Pilsener - Pils - 5%

    Dommelsch is een licht bier met een fijne smaak. Dit pils is geliefd in de regio. Dommelsch is een lekker, fris bier voor gezellige momenten.

Niet meer gebrouwen door Dommelsche Bierbrouwerij

Er zijn bij ons 2 bieren bekend van Dommelsche Bierbrouwerij die nu niet meer worden gebrouwen.

  • Dommelsch 0.0% - Pils - 0%

    Dommelsch 0.0 heeft de smaak van het oude vertrouwde Dommelsch pils, maar dan zonder alcohol. 

  • Dommelsch Ice - Pils - 5,5%

    Dommelsch Ice heeft een licht moutige smaak.

Achtergrond informatie

Herberg de Oranjeboom

In 1744 vestigt Jan Snieders zich in het kleine plaatsje Dommelen (300 zielen) waar hij landbouwer werd maar tevens in zijn boerderij herberg 'De Oranjeboom' en een brouwerij vestigde. Zijn zoon, Adrianus Snieders, neemt later het beheer van de boerderij en de brouwerij over. In 1824 werd Petrus Josephus Snieders geboren die in 1850 de nieuwe eigenaar wordt van de brouwerij en beheert deze tot aan zijn dood in 1882. Diens zoon Willem (1869) is dan 13 jaar en te jong om de brouwerij voort te zetten. Willem richt zich dan ook op het landbouwbedrijf en zijn moeder, de weduwe Snieders-Heeren, zet de brouwerij voort, hierin bijgestaan door enkele trouwe brouwersknechten. In 1893 krijgt de achterkleinzoon van Jan Snieders, Willem, de leiding in handen. In 1895 besluit Willem als landbouwer te stoppen en zich volledig toe te leggen op het brouwersschap. Hiervoor bouwt hij, op de plaats waar nu nog steeds de brouwerij staat, een nieuwe voor die tijd moderne bierbrouwerij. De faam van zijn producten, het Dommelsch Versch, Oud en Dubbel-Oud, verbreidt zich tot ver buiten de regio. In boeken, die tot 1863 teruggaan, kunnen we lezen dat de brouwerij tegen het einde van de 19de eeuw al over een reeks afnemers beschikte die niet alleen uit Dommelen kwamen, maar uit de hele regio.

Naam

Tot 1930 voerde de familie Snieders in Dommelen de brouwerij onder de naam 'De Oranjeboom'. Door een juridische strijd met de brouwerij d'Oranjeboom uit Rotterdam werd de naam gewijzigd in 'De Dommelsche Bierbrouwerij'.

In 1968 werd de brouwerij overgenomen door voorlopers van wat tegenwoordig de grootste brouwerij ter wereld is, AB InBev.

Elektriciteit voor de kerk

Zeer geinteresseerd volgde hij de industriële ontwikkelingen van die tijd en daar waar mogelijk pasthij die toe in zijn brouwerij. De eerste krachtbron die gebruikt werd om de brouwerijmachines aan te drijven was een petroleummotor. Maar deze werk begin 1900 al vervangen wordt door een stoommachine. Sinds die tijd heet de brouwerij dan ook Stoom Bierbrouwerij de Oranjeboom.Deze stoommachine dreef niet allen de machines aan maar wekte ook electriciteit op. Terwijl in Dommelen toendertijd nog niemand aangesloten was op het electriciteitsnet profiteerde wel de plaatselijke kerk van deze energie. Willem Snieders was niet alleen een gelovig man maar ook commercieel. Al in 1904 beginnen zijn eerste onderhandelingen over de aankoop van café-panden en de klantenkring breidt zich uit over de rest van het land. In 1930 wordt

het bedrijf, door een juridische strijd met d'Oranjeboom uit Rotterdam, omgezet in 'N.V. Dommelsche Bierbrouwerij'.

Gestage groei

In de periode van 1900 tot 1940 daalde het aantal brouwerijen in Nederland drastisch van ruim 500 naar 80. Het was een chaotische tijd waarin de bierbrouwers werden geplaagd door de economische crisis en de toenemde populariteit van het pilsener. De Dommelsche Bierbrouwerij wist haar voortbestaan te verzekeren door de ontwikkeling voor te zijn. In de moeilijke jaren '30, in de tijd dat niemand durfde te investeren, besloot de Dommelsche Bierbrouwerij tot de bouw van een nieuw brouwhuis en een nieuwe bottellijn. In 1938 trekt Willem Snieders zich terug en wordt hij opgevolgd door drie van zijn zonen: Joseph, Jan en Frans. Dit drietal gaat door op de door hun vader ingeslagen weg en de Dommelsche Bierbrouwerij groeit gestaag.

In Belgische handen

Na de Tweede Wereldoorlog zet de groei van de Dommelsche Bierbrouwerij zich voort. In 1968 besluit de familie Snieders, om verdere groei mogelijk te maken, hun brouwerij te verkopen. De Dommelsche Bierbrouwerij wordt dan een onderdeel van Interbrew, in België ontstaan uit de fusie tussen de Brouwerij Piedbœuf in Jupille en de Brouwerij Artois in Leuven. In 2002 werd het beeldmerk van de brouwerij gewijzigd. Men ging terug naar het logo uit 1952 met hierop onder andere een schild. Op dat schild staat een golfslag afgebeeld van de rivier de Dommel, een idee van de toenmalige illustrator Cees Kelfkens uit Amsterdam.

Dommelsch blijft zich innovatief presenteren

Lees ook

In 1980 introduceerde de brouwerij als eerste brouwerij in Europa een kelderbiertank met RVS-tanks. Inmiddels gebruikt bijna iedere Nederlandse brouwerij deze oplossing.
Ook ging Dommelsch in 1986 als eerste over op de nieuwe bierflesjes die nu nog steeds worden gebruikt. In 2001 bracht Dommelsch als eerste, en nog steeds enigste Nederlandsche brouwer, het Icebier op de markt.

Dommelsch introduceerde in 2003 als eerste brouwerij in Nederland een zogenaamd telemeetsysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om op afstand de inhoud van de kelderbiertanks bij horeca-relaties te lezen en dus te bepalen op welk moment de tank dient te worden bijgevuld. Tevens meldt het systeem eventuele storingen nog voordat de ondernemer het signaleert zodat er snel actie kan worden ondernomen. Hiernaast controleert het systeem doorlopend de temperatuur van de bierkoeler, de koeling van de bierleidingen, de tapdruk en het koolzuurgehalte in de bieropslagruimte.

In 2005 werd in Nederland de Perfect Draft op de markt gebracht, een samenwerkingsverband van Interbrew en Philips.

Op 13 februari 2006 werd de Perfect Draft lijn in gebruik genomen. Dommelen werd hiermee de tweede plaats in de wereld waar deze fustjes kunnen worden afgevuld. In Dommelen werden op dat moment niet slechts de Dommelsche bieren afgevuld, maar ook bieren van de moedermaatschappij en hieraan gelieerde brouwerijen. Overigens wordt het in Dommelen gebrouwen fustbier bij Jupiler afgevuld, het kelderbier in Dommelen zelf en de blikken worden in Leuven afgevuld.

In 2004 werd als eerste in Nederland Dommelsch afgevuld in PET-flessen. Dankzij de baanbrekende en kostenbesparende PET technologie is het mogelijk om beschermende elementen in één kunststoflaag te verwerken. Hierdoor blijven de kwaliteit en de smaak van het bier gewaarborgd. De specifieke eigenschappen van deze technologie zorgen er ook voor dat het koolzuur in de fles blijft en de zuurstof er niet in kan doordringen. De fles is licht, compact, onbreekbaar en hersluitbaar).

Eigen bronnen

De brouwerij beschikt over twee eigen waterbronnen. De ene bron is 127 meter diep en is goed voor 100 m3 per minuut en de andere is 167 meter diep en is goed voor 150 m3 per minuut. Ook ligt er een biogasleiding die voorziet in 9% van de gasbehoefte. Het brouwen in het oude brouwhuis is in 1988 gestopt, het heeft inmiddels een museum-functie gekregen. In het oude brouwhuis kon men elke 8 uur een nieuw brouwsel starten terwijl in het nieuwe brouwhuis deze cyclus slechts één uur en 35 minuten duurt. De nieuwe brouwinstallatie uit 1987 is van de firma Ziemann brouwt 300 hl per brouwsel en men kan er 12 per dag maken. In 2005 waren er 130 medewerkers in dienst.

Na de sluiting van de Oranjeboom Bierbrouwerij in Breda werd het Oranjeboom Premium Pilsener gebrouwen door de Dommelsche Bierbrouwerij voor wat betreft het kelderbier, terwijl het fust- en flessenbier gebrouwen wordt bij Jupiler (België).
Brahma, een Braziliaans merk, wordt bij Dommelsch gebrouwen voor de Europese markt. Brahma wordt echter in Leuven gebotteld. Brahma is sinds april 2005 verkrijgbaar in een prachtig gestyleerde fles. Brahma werd voor het eerst gebrouwen in Brazilië in 1888. Het is één van de oudste, meest beroemde en best verkopende bieren in Brazilië. Brahma wordt ijskoud uit de fles gedronken.

Het waterverbruik in de Dommelsch Brouwerij is in 2010 met elf procent gedaald. Voor de productie van één hectoliter bier is nu nog 'maar' 4,62 hectoliter water nodig. Inbev wil dit verder verlagen naar 3,5 hectoliter water voor elke honderd liter bier. Het watergebruik is gedaald door invoering van besparingsprogramma’s waarbij water zoveel mogelijk wordt hergebruikt. ‘Met deze resultaten draagt ook Inbev Nederland bij aan de wereldwijde milieudoelstellingen van onze onderneming en liggen we op schema om deze eind 2012 te halen,’ aldus Remco Boerefijn, commercieel directeur van Inbev Nederland. Hij vervolgt: ‘Omdat bier een natuurproduct is, is het voor ons essentieel om zuinig te zijn op de natuur.’

Overnames door Dommelsche Bierbrouwerij

Dommelsche Bierbrouwerij heeft 2 overnames gedaan, namelijk Bierbrouwerij Astein in onbekend en Bierbrouwerij De Duif in 1949

Dommelsche Bierbrouwerij in het nieuws

Cookie instellingen