Bierbrouwerij Brasserie Piedbœuf

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Rue Des Anciennes Houblonnieres 2
Actieve brouwerij
Ja (166 jaar actief)
Opgericht in
1853
Gefuseerd met:Artois Brouwerij en in 1988
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Brasserie Piedbœuf

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij Brasserie Piedbœuf. Voeg een biermerk toe voor deze brouwerij.

Bierbrouwerij Brasserie Piedbœuf in het nieuws

Jupiler campagne toont grote ambities voor 2012

Achtergrond informatie

Brouwerij Piedbœuf, ook bekend als Brouwerij Jupiler, is een grote familiale Belgische brouwerij, opgericht in 1853 en gelegen in de Luikse plaats Jupille-sur-Meuse, deelgemeente van de stad Luik.

Het bedrijf werd ooit opgericht door de Luikse familie Vandamme waartoe ook ridder Alexandre Vandamme behoort, die vandaag binnen InBev de belangen van de familie bewaakt.

Jean-Théodore Piedboeuf

Voordat de familie Piedboeuf zich op het brouwen stortte, bouwde ze stookketels voor voornamelijk Belgische en Duitse brouwerijen. In 1853 brouwt Jean-Théodore Piedboeuf zijn eerste bier, dat hij laat rijpen in de voormalige wijnkelders van een oud kasteeltje in Jupille-sur-Meuse bij Luik. Vanaf 1910 brouwt Piedboeuf ondergistend bier en is sinds de 30-er jaren van de vorige eeuw de grootste brouwerij van Luik en Oost-België. Jupiler slaagt erin een groot aantal brouwerijen over te nemen. Bekende namen uit een groots verleden zijn Het Sas uit Boortmeerbeek, Aigle-Belgica in Brugge, Krüger uit Eeklo, de Brouwerij van Gistel en Brouwerij Lamot in Mechelen.

Waar weet niemand

In 1950 lanceerde Piedboeuf de Jupiler Urtyp, een zacht dort-type met 5,5% alcohol. Dit smakelijke bier heeft in de 90-er jaren plaats moeten maken voor de luxepilsener van Artois: Loburg. Het toeval wil, dat de huidige Loburg helemaal niet meer lijkt op het vroegere bier van Artois, maar op de Jupliler Urtyp. Of deze nu in Leuven of in Jupiler wordt gebrouwen, of in beide weet niemand.

Extra Piedboeuf wordt Jupiler

De pils van Piedboeuf heet Extra Piedboeuf. Tot 1966. Dan verschijnt de Jupiler op de markt, een tijdje nog onder de naam Jupiler 5, nu zonder nummer. Jupiler wordt de populairste pils van België, groter nog dan rivaal Stella Artois uit Leuven. En echte mannen weten waarom!

Internationaal

Om internationaal te kunnen opereren en concurreren wordt de Leuvense rivaal via een aantal stappen de beste vriend. In 1986 vormen Artois en Piedboeuf de internationale marketingonderneming: Artois Piedboeuf International (A.P.I.). In 1987 wordt de naam Artois Piedboeuf Interbrew. In maart 1988 fuseren de brouwerijen en andere betrokken maatschappijen officieel tot Belbrew, waarna de naam in 1989 in Interbrew wordt veranderd.

Nog weer later

Inmiddels zijn we enkele stappen verder en is Interbrew na een fusie met het Braziliaanse AmBev tot InBev en na de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch tot AB InBev in volume de grootste brouwer ter wereld.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.