Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Drie Kruizen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Drie Kruizen

Brouwerij De Drie Kruizen was een bierbrouwerij uit Westmaas (Nederland).

Brouwerij De Drie Kruizen

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 2007 gesloten (16 jaar actief geweest)

 • Straat

  0

 • Plaats

  Westmaas

 • Provincie

  Zuid Holland

 • Land

  Nederland

Achtergrond informatie

Peter Raaijen (1955) uit Westmaas, onder de rook van Rotterdam, was een verwoed amateurbrouwer. Na enige jaren stage te hebben gelopen bij brouwerijen in Nederland en België, besloot hij in 1991 i.s.m. enkele anderen, zelf een brouwerij te beginnen. De firma werd bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Brouwerij de Drie Kruizen.

De naam

Omdat in de gemeentewapens van de drie partners kruizen voorkomen werd voor deze naam gekozen. Vlak voordat de eerste spade voor de bouw van de brouwerij de grond in ging leidde dit al tot een zakelijk verschil van inzicht waardoor een breuk ontstond. Peter zette echter alleen door en het eerste bier dat op de markt verscheen was Klets. De brouwerij is bij oprichting lid geworden van de B.A.B. (Broederschap van Ambachtelijke Brouwerijen), een organisatie van kleine ambachtelijke brouwerijen in Nederland. Eén van de hoofddoelen van deze organisatie is kwaliteitsbewaking. Zoals bij vele is niet direct een geschikt pand beschikbaar en maakte hij daarom dankbaar gebruik van de Bierbrouwerij de Hopbloem, de Friese Bierbrouwerij en uiteindelijk van de installatie van Brouwerij Deca in Vleteren (België).

Lees ook

Uitverkoren als streekbier in België

In 1995 werden twee bieren van de brouwerij, te weten de Karthuizer Tripel en het Karthuizer Winterbier, uitverkoren als streekbier in België. In Sint Martens-Lierde (40 kilometer ten zuiden van Gent) ligt een Karthuizer klooster. Op dit complex bevindt zich tevens een café met deze naam. Zij wilden de genoemde bieren graag als officieel streekbier. Eerst viel deze eer te beurt aan het winterbier. Op 10 september 1995 volgde de tripel. Sinds 1999 is Brouwerij de Drie Kruizen aangesloten bij AB&C (Astein Bier&Co) waardoor de bieren landelijk beter verkrijgbaar zijn.

Alaska

Sinds 2001 exporteert de brouwerij bier naar de Verenigde Staten. Vanuit Westmaas wordt het bier via Antwerpen geexporteerd naar Palm Beach Gardens in Florida. Daarvandaan wordt het bier onder andere gedistribueerd naar Pennsylvania en Anchorage (Alaska).

Griffioen

Ter gelegenheid van de Branderfeesten in Schiedam in 1992 is het bier gebrouwen die zijn naam dankt aan de in de twintiger jaren gesloten Brouwerij de Griffioen te Schiedam. Het recept is dan ook afkomstig uit de gemeentelijke archieven van Schiedam en gebrouwen in de Zeeuws-Vlaamsche Bierbrouwerij. Peter Raaijen heeft een plan opgesteld om in samenwerking met de Gemeente Schiedam een oude, ooit bestaande, brouwerij te laten herleven. Deze brouwerij krijgt de vorm van herberg-brouwerij en moet in 1993 gaan starten. Vooruitlopend op dit project heeft de brouwer dus alvast een bier uitgebracht dat in de vorige eeuw door Brouwerij de Griffioen werd gebrouwen. Helaas is dit project een stille dood gestorven.