Witheer

wh
Brouwerij De Scheldebrouwerij BV
Land België
Gebrouwen sinds 1998
Soort Wit bier
Alcohol 5%
Gisting Bovengisting
Kleur Goud
Drink temperatuur 6-8 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website scheldebrouwerij.nl/...
Meer Zeezuiper

Smaak & beschrijving

Witheer is een goudkleurig bier met een schuimkraag die als opgeklopte melk oogt. In de geur herken je citrus en een kruidige toon van koriander. Het koolzuur is mooi in balans en geeft een frisse smaak. De nasmaak is vrij kort maar lekker fris.

Witheer is een goudkleurig witbier met een alcoholpercentage van 5%. Het werd gelanceerd op 17 juni 1998. Oorspronkelijk bedroeg het alcoholpercentage 6,2%, maar in 2002 werd het verlaagd naar 5%. Naast de gebruikelijke ingrediënten bevat het bier ook koriander en curaçaoschil (een kruid).

Achtergrond

Oorspronkelijk heette dit bier Middelburgs Witheer. De naam Witheer verwijst naar de witheren of premonstratenzers. Ze worden witheren genoemd omwille van het witte habijt dat ze dragen. Meer specifiek verwijst dit bier naar de in 1127 door de premonstratenzers gestichte Abdij van Middelburg. In 1574 eindigde het abdijleven, maar een aantal gebouwen zijn nog wel te bezichtigen.

Op het etiket van het bier staan twee wildemannen. Deze zijn typisch voor de Scheldebrouwerij. Zij verwijzen naar Bergen op Zoom, de Nederlandse gemeente die twee wildemannen in het wapenschild draagt en waar de oprichters van de brouwerij banden mee hadden. De wildemannen verslepen een grote klok met daarop een bierflesje. Achter hen verrijst de abdijtoren van de vroegere abdij van Middelburg, de “Lange Jan”.

Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in Nederland en werd Witheer daar ook gebrouwen. In 2007 vestigde de Scheldebrouwerij zich in België (vandaar “Belgisch-Nederlands bier") en wordt het bier daar gebrouwen en gepromoot als "Belgisch bier" om de export te bevorderen.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Bavaria Premium Pilsener

Bavaria HolánDress
In de reclame van Bavaria, met de HolánDress als hoofddoel zie je een Braziliaanse vrouw die uitleg geeft over de overeenkomsten tussen onze landen. Uiteindelijk wordt de HolánDress getoond, van beide kanten.

Meer reclames van Bavaria Premium Pilsener

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!