Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier drinken bij gerechten | Inspiratie voor bier & spijs

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier combineren met gerechten

22 december 2020 door Redactie Biernet

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar bier in combinatie met kerstgerechten kan uitstekend. We sommen hier verschillende biersoorten op en proberen je inspiratie te geven om ze te combineren met eten.

Ravioli met truffel ham op een bord met Geuze Boon erbij
Carpaccio op een bord met Gouden Carolus Classic
Bier op kerstmuts

Bier en Kerst

Bij het combineren van bier met eten is alles mogelijk. In tegenstelling tot het combineren met wijn, zijn er eigenlijk geen combinaties die écht niet kunnen. Natuurlijk zijn er combinaties die beter zijn dan andere, maar je eigen smaak is het meest bepalend.

De vuistregel is: bieren met een lichtere kleur zoals pilseners en pale ales combineer je met lichte gerechten, zoals salades of lichte voorgerechten. De donkere, zwaardere bieren zoals stouts drink je bij de zwaardere, rijkere gerechten.  

Bieren combineren

  • Pale Ales: combineer dit bier met salades, visgerechten en lichte voorgerechten en tussengerechten. De lichte smaak gaat goed samen met de fijne smaak van bijvoorbeeld een sliptong. St. Bernardus Prior 8 met een vleesgerecht

  • India Pale Ales: deze bieren kunnen tegen wat rijkere, sterke smaken, zoals bijvoorbeeld pulled pork, pizza of gebakken kip. Maar ook bij een lichte salade of seafood kun je een IPA drinken. Houd je van lekker pittig? Ook dan is een IPA een goede combinatie, de hoppigheid en pittigheid vullen elkaar mooi aan!

  • Weizen: De weizen is goed als ''dessertbier'' het versterkt smaken als fruit en de zoetige kruidige smaken zoals kaneel en nootmuskaat. Daarnaast past dit lichte bier bij lichtere gerechten met witvis of kip. Ook bij een Duitse Bratwurst vinden we een weizen bier een zeer geslaagde combinatie.

  • Lees ook

    Amber bieren: Amberbieren zijn bieren die een manusje van alles zijn. Ze passen door de lichte smaak bij bijna alles, van soep tot stoofpot, van vis tot gebraden kip. Pas wel op dat je het bier niet met gerechten combineert met een hele hoge smaakintensiteit, dan komt het bier namelijk niet meer tot zijn recht.

  • Stouts en porters: Deze donkere bieren passen bij vleesgerechten zoals geroosterd vlees, stoofpotten en gesmoord vlees. De wat zwaardere en zoetere varianten van deze biersoorten kun je ook mooi combineren met een rijk nagerecht.

We hopen dat je inspiratie hebt gekregen om ook eens bieren te gaan combineren tijdens het kerstdiner. Overdag kan je ook genieten van een heerlijk bier, zoals een toepasselijk winterbier.

Heb je deze blog al gelezen over bier bij het kerstdiner? Weet jij een mooie pairing van bier met eten? Laat het dan weten in de reacties onderaan de pagina.

Fijne feestdagen! 

Fijne Feestdagen namens Biernet.nl

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen