Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Biertje geproefd: Budels Kolos | Budelse brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Biertje geproefd: Budels Kolos

23 juni 2016 door Speciaalbiertjesblog

Ik heb een biertje geproefd van de Budelse brouwerij. Budels Kolos is een Ale met 7.5% alcohol. Lees hier wat ik er van vond.

Biertje geproefd: Budels Kolos

Budels Kolos werd mij getipt in het boek ‘Ontdek de smaak van bier’ van biersommelier Fiona de Lange. Natuurlijk wilde ik die wel eens proberen, mede doordat ik nog geen één biertje van Budels gedronken heb. Ze worden hier voornamelijk in biologische winkels verkocht geloof ik, maar dit biertje kocht ik in Den Bosch.

De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts. Ze werd opgericht in 1870 onder de naam “De Hoop”. De producten worden verkocht onder de merknaam ‘Budels’. Het anker in het beeldmerk refereert aan de oorspronkelijke naam ‘De Hoop’. 

Ik weet niet zo goed wat ik me bij dit bier moet voorstellen ook omdat het soort bier niet helemaal duidelijk is. Het wordt namelijk geclassificeerd als Ale.

Budels Kolos 

Het bier heeft een mooie dieprode kleur. De schuimkraag verdwijnt heel snel. In de geur lijkt het bier op een Quadrupel. Koffie, chocolade en rozijnen komen mij tegemoet. Budels Kolos

Wat proef ik en wat vind ik?

Het bier is niet super vol of romig, maar het neigt ook niet naar de waterige kant, precies goed dus! Het bier plakt een beetje wanneer je een slok neemt. De smaken drop/laurier, chocolade en karamel komen naar boven. De kruiden die aan het einde te proeven zijn zorgen voor een beetje pit. Het bier is zacht, haast niet bitter en daardoor goed doordrinkbaar.

Gelukkig is hij niet super hoog in alcoholpercentage, anders zou je moeten oppassen dat je te snel drinkt.

Een apart te classificeren biertje, ik vind hem nog het meest naar een quadrupel neigen. Wel lekker hoor, weer eens een ander soort bier. Echter niet zo’n kolos als je zou denken.