Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

9 Europese bierglazen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschillende bierglazen uit Europa

22 augustus 2017 door Redactie Biernet

In elk Europees land wordt bier gedronken. Verschillende landen hebben specifieke bierglazen. We zetten deze glazen voor je op een rijtje, uit welk bierglas dronk jij al?  

Verschillende bierglazen uit Europa

In Europa en wereldwijd is bier de meest gedronken alcoholische versnapering. Het is na thee en water zelfs de derde meest gedronken drank ter wereld! 

In ieder Europees land wordt bier gedronken en ieder Europees land heeft zijn eigen biermerken waar men trots op is. Wat ook opvallend is, is dat in ieder Europees land er uit verschillende bierglazen wordt gedronken. Verschillende bierglazen

Europese bierglazen

Wetende dat ieder soort bier zijn eigen glas verdiend om de smaak optimaal naar voren te brengen, is het toch leuk om te zien wanneer je in het buitenland een “normaal” biertje besteld de kans erg groot is dat je het in een ander glas krijgt dan je gewend bent. Shopalike heeft de 9 meest opvallende glazen uit verschillende Europese landen op een rijtje gezet.

De (nonic) Pint (Engeland)

Engels Pint glas Dit opmerkelijke stukje techniek verwerkt in dit glas maakt het gemakkelijk om het vast te houden en zorgt ervoor dat er bijna geen schuim overblijft in het grote glas met bier. Je zou het de pint 2.0 kunnen noemen.

Ze zijn relatief robuust en gemakkelijk stapelbaar, ze blijven niet in elkaar vastplakken("no-nicks") en voor de gebruiker voorkomt het glas dat het uit de hand valt wanneer er condensatie op de buitenkant van het glas vormt.

Je vindt deze glazen door heel Engeland in elke pub, ze worden overal en voor allerlei verschillende bieren gebruikt. Je zou bijna zeggen dat je niet mis kan gaan met dit glas.

Beste glas voor:

Pale Ale Bitter
Pale Ale Mild
Pale Ale Bruin
Old Ale Stout

Beer Stein Glass (Duitsland)

Mass bier Dit robuuste monster is gemaakt van het dikste glas dat wordt gebruikt voor bierglazen. Het is gemaakt om de glazen tegen elkaar aan te slaan en zo hard mogelijk 'prost' te roepen. Deze glazen bevatten 1 liter bier, maar ze bestaan ook in halve liters! Bezoek je een Oktoberfest of een Biergarten in München, bestel dan een 'Maß bier', zoals ze een literpul noemen!

In de middeleeuwen hadden alleen mensen van adel en de rijken toegang tot bier. Ze sloegen de glazen tegen elkaar zodat het bier in de lucht met elkaar mengde. Dit deden ze om te laten zien dat het bier niet vergiftigd was. In wezen was het om te laten zien dat ze te vertrouwen waren. 'Zie je, ik wil je niet vergiftigen.

Beste glas voor :

Pilsners
Lagers
Bockbieren

Tulp bier glas (België)

Belgisch tulpglas De Belgen zijn wereldberoemd voor hun geweldige bieren. België heeft dan ook meer dan 1100 biermerken en rond de 170 actieve brouwerijen, waarvan hun bier wereldwijd geëxporteerd wordt.

Niet alleen hun bieren zijn geweldig, maar ze brengen ook het maken van bierglazen naar een hoger level. Het design van dit glas is afgeleid naar de vorm van een tulp, wat gelijk de naam verklaard. 

De bolling van het glas moet gevuld worden met bier waarna het glas naar boven toe smaller toeloopt. Dit moet leiden tot een bier met een dikke, volle schuimkraag. Dit glas is speciaal ontworpen voor bieren die het beste smaken met een volle schuimkraag.

Beste glas voor:

Belgische Ales
Sterke Ales
Trappist Bier

Vaasje (Nederland)

Nederlands vaasje bier Nederland staat bekend om zijn pale ale lagers / pilsners, zoals Heineken en Grolsch, welke internationaal geëxporteerd worden. Nederland is zelfs het eerste land in Europa dat hun bier buiten Europa exporteerde. In 2017 kwam het nieuws tot ons dat Nederland de grootste bierexporteur van Europa is.

Wanneer je een pilsje besteld in Nederland is de kans aanwezig dat je het geserveerd krijgt in dit glas. Nederlanders hebben hun bier het liefst met 'twee vingers schuim'. Dit houdt in dat er tussen de bovenkant van het bier en de rand van het glas twee horizontale vingers aan schuim horen te zitten. 

Ook is het in Nederland belangrijk dat je er geen schuim boven het glas uitkomt. Hiervoor wordt een afschuimer gebruikt om de kraag op gelijke hoogte te brengen met de bovenste rand van het glas. Een vaasje heeft 25cl inhoud en een fluitje 20cl. Ook voor het fluitje geldt de 'twee vingers schuim regel'.

Beste glas voor :

Pale lager bier
Pilsner

 

Szklanka do piwa (Polen)

Pools bierglas Bier is altijd belangrijk geweest voor de Polen, zij brouwen het al sinds de middeleeuwen. Polen is een van de beste plaatsen in Europa om tarwe en gerst (één van de hoofdingrediënten van bier) te verbouwen.

Lees ook

De oudste kroeg in Polen (en een van de oudste in Europa) ligt in WrocÅ‚aw. De naam is Piwnica Åšwidnicka en is afkomstig uit 1273. Het woord “piwnica” (pools voor kelder) stamt direct af van het woord “piwo” (het Poolse woord voor bier). Poolse mensen drinken hun bier uit een langvormig glas (szklanka), die je kunt vinden in bars en cafés door het hele land. 

Het is een lang slank glas wat uitloopt naar boven, gevormd als een uiteinde van een trompet. Dit zorgt ervoor dat de kleur van het bier naar voren komt, terwijl de schuimkraag wordt behouden.

Beste glas voor:

Pilsner 
Lager 
Blond 

Verres à bière (Frankrijk)

Frans bierglas Hoewel Frankrijk het meest bekent staat om haar wijnen is bier ook erg belangrijk voor de Fransen. Wat velen niet weten is dat bier een zeer gerespecteerde en traditionele drank is in Frankrijk.

In 2013 produceerde Frankrijk 15,491 miljoen hectoliter bier. Dat is 16,4% van de productie van Duitsland, wat verreweg de grootste bierproducent van Europa is.

Dat is heel wat minder en dit is toch echt te wijden aan de liefde van de Fransen voor wijn. Een hoop Franse biermerken kiezen voor deze vorm van het bierglas! Vanwege de achtergrond van Frankrijk zou je zeggen dat deze wijnglas-achtige vorm geen verrassing is! 

Beste glas voor:

Pilsner
Blond bier

Vaso de cerveza (Spanje)

Spaans bierglas De meest gebruikte glazen in Spanje zijn klein en gemaakt van dun glas. Je glas wordt direct koud wanneer er bier in wordt gegoten. Dit is een perfecte combinatie met het warme Spaanse weer, je koelt niet alleen je keel, maar ook je handen.

Omdat de glazen klein zijn heb je ze eerder leeg, wat ideaal is als je naar de volgende bar gaat of opnieuw een koel biertje wilt. Spanjaarden houden van hun verschillende tapas, dit gaat vaak gepaard met een biertje. 

Wanneer ze hun tapas op hebben gaan ze door naar de volgende bar om weer een ander gerecht te bestellen en deze kleine glazen maakt dat een stuk makkelijker. Spanjaarden noemen dit ‘Canas y tapas’, echt een aanrader om te doen met je vrienden wanneer je Spanje een keer bezoekt.

Beste glas voor :

Ales
Lagers
Pilsner

Vetro di birra (Italië)

Bierglas uit Italië De eerste Italiaanse bierreclame kwam uit het jaar 1929. Rond die tijd waren er nog geen problemen met het adverteren van alcohol en andere verslavende goederen wat tegenwoordig wel anders is. De slogan van de reclame was: “Chi beve birra campa cent’anni” wat betekent, 'Wie bier drinkt leeft voor 100 jaar'.

Bekende Italiaanse bieren zijn Birra Moretti, Peroni Nastro Azurro officiële trappistenbier Tre Fontane. In Italië is het heel gewoon wanneer je een biertje drink tijdens het eten van een “aperitivo”, het traditionele pre-avondeten/ grote snack.

Desalniettemin is het nog steeds meer gebruikelijk om wijn te drinken in Italië. Ook hebben de Italianen het volgende gezegde: ”Wie bier drinkt leeft 100 jaar, maar wie wijn drinkt zal nooit sterven.”

Beste glas voor:

Pilsner
Blond

Korsó (Hongarije)

Hongaars bierglas Wanneer je in een bar in Hongarije “Egeszsegedre” (wat proost betekend in Hongaars) roept terwijl je de glazen tegen elkaar probeert te slaan hoef je niet raar op te kijken wanneer ze niet feestelijk meedoen.

Het bierglazen proosten wordt als belediging gezien in de Hongaarse cultuur. Deze uiting komt uit het jaar 1848, toen de Oostenrijkers een opstand van de Hongaarse nationalisten wilde onderdrukken door hun leiders te executeren.

Voordat de executie plaats vond vierden de Oostenrijkers luidruchtig. Ze proostten op hun succes met het onderdrukken van de opstand door hun bierglazen hard tegen elkaar te slaan. Vanaf 1 januari 1850 maakten de Hongaren een belofte om 150 jaar niet met hun glazen te proosten. 

De Hongaren drinken nog wel steeds uit dit type bierglas. Ondanks dat de 150 jaar erop zit proosten veel Hongaren uit respect voor de geschiedenis niet met klinkende glazen.

Beste glas voor:Pilsner
Pale Ales
Lager

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen