Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Verschillende soorten Nederlandse brouwerijen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschillende soorten Nederlandse brouwerijen

5 juni 2022 door Redactie Biernet.nl

Er zijn verschillende soorten brouwerijen, zoals speciaalbierbrouwerijen, trappistenbrouwerijen en grote pilsbrouwers. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende soorten brouwerijen in Nederland.

Tommie Sjef Olasz
La Trappe Tripel 75cl met bokalen
Bieren uit Nederland

Nederlandse brouwerijen

Het aantal brouwerijen in Nederland blijft maar groeien. Het type brouwerij waar er steeds meer van bij komen zijn speciaalbierbrouwerijen. In de meeste gevallen is het zo dat een kleine brouwerij de bieren brouwt in de ketels van een andere brouwerij. Hierdoor hoeft een beginnend brouwerij niet direct een hele brouwinstallatie aan te schaffen. Een dergelijke brouwerij wordt ook wel huurbrouwerij genoemd. Klassieke brouwketel

- Lees meer over huurbrouwerijen

In dit blog nemen we je mee langs verschillende soorten brouwerijen in Nederland en lichten we een aantal uit die niet te missen zijn. We nemen je mee langs succesvolle speciaalbierbrouwerijen, trappistenbrouwerijen en de grootste Nederlandse 'pilsbrouwer'. 

Verschillende bierbrouwerijen

In Nederland zijn er veel verschillende brouwerijen te vinden. Dat komt omdat er veel Nederlanders zijn die genieten van een goed glas bier én omdat er een verschuiving heeft plaatsgevonden naar het kiezen voor meer lokale producten. De groei van het aantal speciaalbierbrouwerijen blijft dus maar toenemen, terwijl de hoeveelheid Trappistenbrouwerijen en grote pilsbrouwers al jaren lang gelijk blijft.

Speciaalbierbrouwerijen

Als je van speciaalbieren houdt, is de kans groot dat je de app Untappd wel eens hebt gebruikt. Dat is een app die jou je biertjes laat incheken en waarmee je de bieren die je drinkt een beoordeling kunt geven. Op basis van die beoordelingen houdt Untappd een lijstje met de beste brouwerijen per land bij. Wij sommen hieronder de drie best beoordeelde brouwerijen met tenminste 10.000 beoordelingen voor je op. 

Tommie Sjef Wild Ales

Tommie Sjef fles Brouwerijscore op Untappd: 4,148 / 5 (39.304 beoordelingen)

Tommie Sjef is een bierblender uit Den Helder, Nederland. Hij maakt zogenaamde 'wild ales' die worden gefermenteerd en gerijpt in houten vaten. Al deze bieren worden gefermenteerd met een eigen wilde gist- en bacteriecultuur. Dit geeft het bier, na uitgebreide rijping - 1,5 tot 4 jaar - in eikenhouten vaten, zijn typische lichtzure smaak en excentrieke aroma's.

Een fles Tommie Sjef bevat vaak een blend van bieren afkomstig uit een selectie van in leeftijd variërende vaten. Elk vat ontwikkelt zich anders, elk met zijn unieke kenmerken. Het is de kunst van het mengen om balans, diepte en vreugde toe te voegen.

Folkingebrew

Brouwerijscore op Untappd: 4,064 / 5 (77.781 beoordelingen)

Folkingebrew bestaat uit 'Beer Geeks' die brouwers zijn geworden, uit liefde voor bier. Zij houden ervan om groots, gedurfd bier met diepgaande aroma's en smaken te drinken en dat is dan ook wat zij brouwen.

Sinds de start van het brouwavontuur in 2017 is hun motto om nooit te stoppen met dromen en leren: de bieren worden altijd aangepast om het best mogelijke bier te creëren. De ambitie van Folkingebrew is om een eigen brouwerij te starten. 

Folkinge verwijst naar de locatie waar zij zijn begonnen met brouwen: in de ‘achtertuin’ van een bierwinkel in de Folkingestraat in Groningen. Brew verwijst naar de Amerikaanse ambachtelijke biercultuur, waar de mannen vooral hun inspiratie vandaan halen.

White Dog Brewery

Brouwerijscore op Untappd: 4,02 / 5 (20.622 beoordelingen)

Lees ook

White Dog Brewery is een kleine huurbrouwerij uit Dordrecht. Ze staan bekend om het brouwen van hardcore hoppige bieren met een flinke smaakexplosie! Maar dat is niet het enige wat ze maken. Hun interesse in bier gaat van de traditionele Belgische stijl tot de hedendaagse IPA. White Dog Brewery logo

Oprichter Ricky Maertzendorff had altijd al een passie voor brouwen en fermenteren. Daarom was het een logische keuze om in 2018 te beginnen met het opschalen van zijn hobby. Sindsdien gooien zijn bieren hoge ogen op Untappd en dat maakt White Dog Brewery één van de hoogst gewaardeerde brouwerijen van Nederland.

In 2022 trad John de Kort toe tot de brouwerij. Toen ze goede vrienden werden vanuit hun gemeenschappelijke passie "ambachtelijk bier van goede kwaliteit" en zijn achtergrond als bedrijfsleider van een lokale ambachtelijke bierbar, was hij een goede persoon om de verkoop en marketing te beheren.

Nederlandse Trappistenbrouwerijen 

In Nederland werd het eerste Trappistenbier genaamd La Trappe gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven. Trappist is een speciaal soort bier, want om een bier trappist te mogen noemen moet het voldoen aan strenge eisen. 

La Trappe Tripel bij Trappistenbrouwerij de Koningshoeven Het bier moet ten eerste binnen de muren van een trappistenklooster worden gebrouwen. Ten tweede moet het bier onder toezicht van de monniken worden gebrouwen en ten derde moeten de opbrengsten gebruikt worden voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster.

La Trappe is een gerenommeerd biermerk waar verschillende stijlen van te drinken zijn, zoals Blond, Tripel en Quadrupel. Ook lanceerde deze brouwerij in 2021 het allereerste alcoholvrije trappistenbier: La Trappe Nillis 0.0. In 2019 werd La Trappe Tripel verkozen tot het 'Beste Bier van Nederland'. 

In 2013 kwam er een tweede Nederlandse trappistenbrouwerij bij, namelijk De Kievit. Zij brouwen Zundert Trappist en in de eerste jaren van het bestaan van deze brouwerij hadden zij één bier in het assortiment. Na vijf jaar, in 2018, kwam er een tweede trappistenbier op de markt van Trappistenbrouwerij de Kievit, namelijk Zundert 10. 

- Lees meer over Trappistenbier -

Grootste Nederlandse brouwerij

Als je het hebt over grote brouwerijen, is Heineken niet te missen. In 2017 brouwde Heineken wereldwijd 218 miljoen hectoliter bier. Het gaat dan niet alleen om het eigen Heineken bier, maar ook om alle andere merken die in het Heineken portfolio zitten.

Heineken staat vooral bekend om hun Heineken Pilsener. Dat is dan ook het grootste merk dat de brouwerij verkoopt in Nederland. Daarnaast verkopen zij in Nederland een heleboel andere merken (zoals Amstel, Desperados en Brand). De merknaam Heineken werd tot 2017 exclusief voor het wereldberoemde pilsener gebruikt, maar inmiddels zijn er twee extra bieren op de markt die de naam Heineken dragen. 

Heineken 0.0 werd in 2017 gelanceerd en sinds die tijd heeft de hele alcoholvrije biermarkt een enorme vlucht genomen. Consumenten kiezen er steeds vaker voor om bewust te genieten en om eens een alcoholvrij biertje te drinken. Naast het gezondheidsaspect is het natuurlijk ook ideaal als je nog moet rijden of als je casino sites gaat bezoeken en nuchter wilt blijven om te spelen.

Heineken Silver blikje en glas Sinds een paar maanden biedt Heineken ook Heineken Silver aan. Dit is speciaal bier dat gelagerd wordt op een temperatuur van -1 graden Celsius. Op die manier krijg je een erg licht en subtiel bier. Als het erg warm is, kan dit bier een prettige verkoeling bieden.

Naast het pils onder de naam Heineken staat de brouwerij ook bekend om andere bierstijlen die zij in hun portfolio hebben. Denk hierbij aan de Nederlandse speciaalbieren van Brand, de Texelse Bierbrouwerij en Oedipus Brewing, maar ook aan het Amerikaanse craftbeer Lagunitas. 

We zijn benieuwd of jouw favoriete brouwerij erbij zit. Laat het weten in de reacties hieronder.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen