Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is een huurbrouwerij? | Brouwerij of brouwerijhuurder

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is een huurbrouwerij?

In Nederland zijn inmiddels honderden actieve brouwerijen, maar een flink aantal hiervan is een zogenaamde huurbrouwerij. Wat is een brouwerijhuurder precies?

Biervaten
Koperen brouwketel // pixabay
Speciaalbier proefplankje // pixabay

Brouwerij of huurbrouwerij

In de bierwereld wordt vaker gesproken over brouwerijen en huurbrouwerijen, van alle Nederlandse brouwerijen die bier op de markt brengen is zo'n 40% een huurbrouwerij (stand: mei 2020). Bierbrouwerij Volendam is een voorbeeld van een brouwerij die op locatie zijn eigen bier brouwt en bijvoorbeeld Brouwerij Exla is een huurbrouwerij. Maar wanneer spreken we van een brouwerij en wanneer van een huurbrouwerij? 

Huurbrouwerij

Stel, je hebt een supergoed idee voor een bier maar je weet niet zeker of het bier gaat aanslaan of je hebt geen capaciteit om dit bier in een groter volume op de markt te brengen. Bij het commercieel brouwen van bier komt een hoop kijken, zoals vergunningen, de douane, de NVWA en daar houdt het lijstje nog lang niet op!

Dus wanneer je geen zin hebt in al dit gedoe én geen budget hebt om eigen brouwketels aan te schaffen dan kun je als brouwerijhuurder gebruikmaken van de ketels van een andere brouwerij. Als huurbrouwer kun je dus bij grote brouwerijen brouwapperatuur huren om jouw bierdroom werkelijkheid te laten worden.

Veel succesvolle en gevestigde biermerken zijn huurbrouwers, bijvoorbeeld Amsterdam Brewboys, Bird Brewery en nog veel meer! Er zijn ook verschillende brouwerijen die in de eerste jaren als huurbrouwerij fungeerden en inmiddels een eigen brouwinstallatie hebben. Voorbeelden hiervan zijn vandeStreek Bier, Walhalla en Rock City Brewing

Bird Brewery is een huurbrouwerij

Een huurbrouwerij is een zelfstandige onderneming die onder eigen naam, maar zonder eigen brouwerij, met een vaste regelmaat handelt in bier naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.

Lees ook

Bekijk alle Nederlandse huurbrouwerijen.

Brouwcapaciteit te huur

In de bierwereld kunnen dus ook brouwketels gehuurd worden. Dit zijn brouwerijen die zelf niet alle capaciteit gebruiken of geheel in het teken staan van het verhuren van de brouwinstallaties. Voorbeelden van brouwerijen waar je capaciteit kunt huren zijn: de Weerter Stadsbrouwerij / De Brouwschuur, De Loonbrouwerij en Het Brouwdok.

Bekijk alle brouwerijen die ketels verhuren.

Brouwerij

Een (productie)brouwerij tot slot kan zichzelf een brouwerij noemen wanneer er met een eigen brouwerij bieren worden gebrouwen. Een bierbrouwerij is een onafhankelijk bedrijf dat bier produceert en vermarkt. Brouwerijen waren vroeger meestal gevestigd in de buurt van een bron met geschikt water waarmee het bier werd gebrouwen. Tegenwoordig wordt veelal behandeld leidingwater gebruikt. 

Een brouwerij is een zelfstandige onderneming die onder eigen naam, met eigen brouwinstallatie, met een vaste regelmaat handelt in bier naar eigen receptuur en deze ook zelf commercialiseert. 

Bekijk alle Nederlandse brouwerijen met eigen ketels.