Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Beste brouwer 2018: Jaap Broekhuizen | brouwcompetitie

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Beste brouwer 2018: Jaap Broekhuizen

17 april 2018 om 09:44

Tijdens Bierfestival Groningen werden er dit jaar drie brouwwedstrijden georganiseerd. Amateurbrouwers werden uitgedaagd om het beste Schwarz bier te brouwen.

Winnaars brouwwedstrijd beste Schwarzbier
Grutte Pier header image
Brouwerij Rodanum

Beoordeling bieren

De bieren werden vakkundig beoordeeld door een jury van professionele keurmeesters en de professionele wedstrijden ook door een consumentenjury. De winnaar van de amateurbrouwers was dit jaar Jaap Broekhuizen. De prijs voor de amateurbrouwwedstijd houdt in dat naast de eeuwige roem, de  amateurbrouwer professioneel bier zal gaan brouwen wat wordt uitgebracht.

Professionele brouwerijen

Het type bier dit jaar is gezamenlijk gekozen door de drie noordelijke amateurbrouwverenigingen. Ook waren er twee brouwwedstrijden voor professionele brouwers. De beste en lekkerste Schwarz werd volgens de jury gebrouwen door Oedipus. Zij gingen er dan ook met de titel vandoor. De titel voor de beste en lekkerste Tripel ging dit jaar naar Brouwerij Diggelfjoer.

Winnaars Schwarzbier

Links naast de vertegenwoordiger van Oedipus zien we de brouwer van Pivo Brouwers (tweede) en rechts brouwmeester Menno van Brouwerij de Molen (derde). 

Winnaars lekkerste Tripel

Naast de winnaars van Diggelfjoer (rechts) zien we de brouwers van Grutte Pier links op de foto die derde werden in de competitie voor beste Tripel. Brouwerij Rodanum werd tweede in deze competitie, maar zij ontbreken op de foto.

Bierfestival Groningen

Afgelopen weekend heeft in de Martinikerk wederom de grootste bierproeverij van Nederland plaatsgevonden tijdens Bierfestival Groningen. Ruim 6000 bezoekers kwamen op dit Groningse spektakel met internationale allure af.

Lees ook

Als aftrap van het festival werd op woensdag  11 april het bierdiner georganiseerd met streekbieren en streekproducten. Ruim 300 bezoekers hebben genoten van een 5-gangendiner gecombineerd met bijpassende speciaalbieren. Het bierdiner is georganiseerd door Progress Events in samenwerking met diverse restaurants. De combinaties zijn samengesteld door Arvid Bergström. Ieder gerecht werd toegelicht vanaf de kansel door Melissa Cole (biersommelier uit de UK) en Fiona de Lange. 

Bierfestival Groningen 2018 Vele binnenlandse brouwerijen en buitenlandse brouwerijen werden als vanouds vertegenwoordigd op het bierfestival. Er werden meer dan 250 bieren van de tap geschonken en vele bieren op fles. Brouwerijen en importeurs bemanden veelal zelf hun stand, waardoor informatie over de bieren vakkundig overgebracht kon worden. Zo probeert de organisatie de kwaliteit voor haar bezoekers te bewaken. Er konden masterclasses worden gevolgd van verschillende prominente bierkenners. De organisatie is er met het diverse programma, spannende vakwedstrijden en interessante masterclasses, weer in geslaagd een unieke belevenis voor elke speciaalbierliefhebber te creëren.

Net als vorig jaar was de proeverij weer over vier sessies verdeeld op donderdag, vrijdag en zaterdag. Bierliefhebbers kregen zo de kans om meerdere bieren te proeven zonder aan één stuk door te hoeven drinken. Op die manier bleef het proeven verantwoord en de gezelligheid tijdens het festival gewaarborgd.

Beste bier- en Spijscombinatie

Winnaars bier-spijs combinaties Horecabedrijven in Nederland werden uitgedaagd de beste bier- & spijscombinatie te bedenken. De zeer gerenommeerde jury bestond uit Arvid Bergström, Melissa Cole en Els Eggens. Het Prinsenhof vertegenwoordigd door Marodi Kloeze ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.  

Bierfestival Groningen Open Air

Wegens vele belangstelling door diverse brouwerijen is dit jaar besloten de eerste editie van Bierfestival Groningen Open Air te organiseren. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april vond Bierfestival Groningen Open Air op Het Ludina Terras met 10 brouwerijen. De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie. 

Het festival gemist of nooit genoeg van bijzondere bieren? Volgend jaar vindt Bierfestival Groningen op 3, 4, 5 en 6 april 2019 wederom plaats in de Martinikerk.

"Bierfestival Groningen. Horen, zien, ruiken, proeven en genieten!"