Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De oranjebieren komen eraan!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De oranjebieren komen eraan!

20 maart 2013 om 12:00

Ter gelegenheid van de troonswisseling zijn er een aantal verschillende oranjebieren gebrouwen. Lees hier alles over de koningsbieren!

Troonswisselings
Abdicatiebier
Brouwerij de 7 Deugden logo

'Prins Pils'

Dat er zoveel verschillende bieren worden gebrouwen voor deze gelegenheid zal hoogstwaarschijnlijk hebben te maken met de bijnaam van onze toekomstige koning; 'Prins Pils'

Prins Willem-Alexander heeft deze bijnaam gekregen vanwege zijn enthousiasme in zijn studenten tijd. Het was geen publiek geheim dat de prins wel hield van een lekker biertje op zijn tijd. Hij werd regelmatig vast gelegd met een biertje in zijn hand. 

Abdicatiebier

Abdicatiebier is een van de bieren die speciaal voor de troonswisseling wordt gebrouwen. Het door  brouwmeester Steve Gammage in Brouwerij Rodenburg gebrouwen bier is een licht blond bier met een hint van citrus. Het wordt gebotteld in een transparante longneck bottle waardoor het oranjekleurige bier goed tot zijn recht komt. 

Bij het brouwproces is uitsluitend gebruik gemaakt van het zuiverste water, vloeibare gist, vier verschillende moutsoorten en drie verschillende hopsoorten.

Het bier is op vrijdag 15 februari gebrouwen en zal eind maart worden uitgeleverd, waarna het vanaf maandag 8 april bij elke Mitra-vestiging in Nederland verkrijgbaar zal zijn voor de prijs van € 2,50 per fles. Doordat het slechts eenmaal wordt gebrouwen is dit bier een echt collecter's item!

Afgelopen dinsdag is het bier al live geproefd bij RTL Boulevard.

Vorstenbier

Het tweede oranjebier komt van Stadsbierbrouwerij Apeldoorn en krijgt de naam 'Vorstenbier'.

Lees ook

Vorstenbier wordt een uitgebalanceerde blonde Ale met de smaak van een kruidige melange en bevat onder andere de hopsoorten Saaz, Northen-Brewer, bloesem en gist. Verder bevat het bier 7% alcohol.

Wanneer die oranjebier precies verkrijgbaar zal zijn is nog niet helemaal bekend. Wij gaan er vanuit dat er in ieder geval mee kan worden getoost op de nieuwe koning op 30 april!

Royaal Bier

Royaal Bier is het derde bier dat wordt gebrouwen voor deze historische gelegenheid. Fiona de Lange heeft in Het Brouwcafé Scheveningen een goed doordrinkbaar, ondergistend bier gebrouwen met een alcoholpercentage van 5,8%. 

Het bier bevat Duitse hop, gist en Schevenings Duinwater om zo de roots van de aanstaande koning te onderstrepen.

Dankzij brouwingenieur Wesley Aarse heeft het Royaal Bier een van nature, licht oranje kleur die afkomstig is van de drie verschillende soorten mout (pilsmout, munchener mout en caramelmout).

Vanaf april zal het bier op verschillende plaatsen van de tap of de fles verkrijgbaar zijn. Kijk voor alle locaties op de website van het Royaal Bier

Overige brouwsels

Naast de bovengenoemde brouwsels heeft ook De Twentse Bierbrouwerij 1.000 liter Oranjebock gebrouwen.

Ook Brouwerij de 7 Deugden heeft een Oranjebier gebrouwen waarvoor ze nu nog op zoek zijn naar een toepasselijke naam. Hiervoor is een speciale prijsvraag opgesteld waaraan tot 1 april kan worden deelgenomen. 

 

Cookie instellingen