Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Jeroen Free wint Brand Bierbrouwwedstrijd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Jeroen Free wint Brand Bierbrouwwedstrijd

26 mei 2014 om 15:26

Komende zomer komt de droom van Jeroen Free uit. Dan mag de winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd samen met de brouwmeesters van Brand zijn winnende India Pale Ale brouwen. In januari komt deze IPA op de markt.

Jeroen Free wint Brand bierbrouwwedstrijd
brand zwaar blond
Brand Brouwerij

Derde Brand Bierbrouwwedstrijd

Brand Bier deelt de liefde voor het brouwen van ambachtelijk bier met een nog steeds groeiende groep hobbybrouwers. Daarom organiseerde de Brand Brouwerij samen met bierconsumentenvereniging PINT voor de derde keer een bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers. Dit jaar deden er zo’n 150 hobbybrouwers mee.

India Pale Ale

Brand vroeg de thuisbrouwers welk bier zij graag zouden willen brouwen. Een India Pale Ale bleek favoriet. IPA is een van oorsprong Engels bier. Een stevig bier waarmee de Britten rond 1700 hun manschappen overzee een hart onder de riem staken. Om het geschikt te maken voor de lange, warme zeereis van Engeland naar India, werd het bier met extra veel hop gebrouwen. Hop heeft namelijk een natuurlijke conserverende werking. Vanwege het hoppige karakter past dit bier uitstekend bij Brand.

Lees ook

Winnende IPA van Jeroen Free

Volgens de jury was de IPA van Jeroen het beste van de tien overgebleven bieren. Juryvoorzitter Derek Walsh: “Deze IPA is een typisch voorbeeld van minder is meer. Het is gebrouwen met een beperkt aantal goedgekozen ingrediënten. Het is een goed drinkbaar, fris, citrusachtig bier. Geen ouderwetse Engelse IPA.” Meesterbrouwer Michel Bormans van Brand: “Jeroen zijn IPA heeft een mooie amberkleur en is goed in balans. Het is bitter maar toch zacht.”

Verraste winnaar

Jeroen Free was blij verrast met zijn overwinning: “Ik vond mijn IPA goed, maar dat hij zo goed was dat ik er de Brand Bierbrouwwedstrijd mee zou winnen, had ik nooit verwacht. Ik kan me amper voorstellen dat er straks bier te koop is waar mijn naam en mijn portret op staat! Het Zwaar Blond waarmee Jacques Bertens vorig jaar de Bierbrouwwedstrijd won, maakt inmiddels deel uit van het vaste assortiment Brand bieren. Het zou geweldig zijn als dat straks ook met mijn IPA gebeurt.”

Open Brouwerij Dag

De finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd was een onderdeel van de Open Brouwerij Dag. Ruim 1.500 bierliefhebbers bezochten zaterdag de brouwerij in Wijlre. Tijdens een rondleiding door de brouwerij en het brouwerijmuseum konden zij het Brandgevoel ervaren en kregen zij een preview van de nieuwe Brand-fles.