Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lowlander brouwt bier van afgedankte kerstbomen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lowlander brouwt bier van afgedankte kerstbomen

04 januari 2022 om 11:43

Lowlander geeft ook dit jaar een tweede leven aan kerstbomen die de huiskamers verlaten. De botanisch brouwer brouwt bier met de afgedankte kerstbomen.

Kerstboom inleveren voor bier met lowlander
Lowlander Winter IPA
Lowlander biertje voor een kerstboom

2,5 miljoen kerstbomen

Na de feestdagen belanden er elk jaar ruim 2,5 miljoen kerstbomen op straat, wat enorm zonde is en voor véél extra afval zorgt. Lowlander Botanical Beers biedt met het Treecycle programma een kans om hier iets tegen te doen. Zij roepen alle Nederlanders op om hun kerstboom na de feestdagen niet langs de weg te dumpen, maar om deze op 7 januari in te leveren bij deelnemende horecazaken door het hele land. Lowlander gebruikt deze kerstbomen dan weer voor hun nieuwste batches Winter I.P.A., bier dat gebrouwen is met sparrennaalden afkomstig van gerecyclede kerstbomen. Extra leuk: wanneer je een kerstboom inlevert, krijg je er een Winter I.P.A. voor terug als dank!

Het Treecycle Programma

Kerstboom inleveren en lowlander bier ontvangen Met het Treecycle programma biedt Lowlander kerstbomen een tweede leven, door met de toppen en naalden van de afgedankte sparren hun Winter I.P.A.’s te brouwen. Iedereen kan nu meehelpen met de Treecycle missie, door op vrijdag 7 januari jouw kerstboom in te leveren bij één van de Treecycle punten in het land. Als dank hiervoor krijgt de donateur er een Lowlander Winter I.P.A. voor terug. Wil jij je kerstboom ook een nieuwe bestemming geven na de kerst? Via de Treecycle Locator is te zien welke bars en restaurants meedoen, waarop direct kan worden aangemeld voor een locatie en moment naar keuze.

Hoe het allemaal begon

Het idee om iets te doen met afgedankte kerstbomen begon in januari 2018. Tijdens een nieuwjaarswandeling door Amsterdam zag Lowlander oprichter Frederik Kampman straten vol met kerstbomen.

Toen duidelijk werd dat er elk jaar meer dan 2,5 miljoen kerstbomen worden weggegooid na de feestdagen, ontstond het plan om hier bier mee te brouwen. Kruiden, specerijen en fruit vormen de basis van elk van de botanisch gebrouwen Lowlander bieren, dus een bier van sparrennaalden afkomstig van kerstbomen bleek hierop een goede aanvulling. Eén simpele oproep op social media met de vraag om gebruikte kerstbomen, leidde tot duizenden aanmeldingen en 150 inzamelingen, en het Treecycle programma was geboren.

Lees ook

’Van Waste naar Taste’

Het Treecycle programma sluit perfect bij het doel van Lowlander aan om in 2030 klimaatpositief te zijn. Hun overtuiging is dat een beetje Nederlands vindingrijkheid gecombineerd met de kracht van de natuur eindeloze mogelijkheden creëert.

Zo vertelt Lowlanders Chief Botanical Officer en eigenaar Frederik Kampman: “Hoewel we weten dat wij het ‘waste’ probleem niet alleen kunnen oplossen, nemen we als botanisch brouwer graag onze verantwoordelijkheid in het creëren van de nodige bewustwording. Door te koken en te brouwen met afgedankte kerstbomen, kunnen we daadwerkelijk laten zien én proeven hoeveel smaak er uit deze natuurlijke reststroom te halen valt. Zo maken we samen 'taste' van 'waste'.”

Lowlander Winter I.P.A.

Lowlander Winter I.P.A. is een bier dat gebrouwen is met sparrennaalden afkomstig van gerecyclede kerstbomen. De met de hand geplukte en geconserveerde naalden geven de Winter I.P.A. aroma’s die doen denken aan een winterse boswandeling. Het bier heeft een hoppig citrus-karakter, is verrassend verfrissend en vrolijkt daarmee de donkere dagen op. Door te experimenteren met zo’n veelzijdig ingrediënt als sparrennaalden en te combineren met jeneverbes, heeft Lowlander de smaak van de winter in een flesje weten te vangen.

Over Lowlander Botanical Beers

Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander.

Tegelijkertijd is Lowlander zich ervan bewust dat we de schoonheid en de voordelen van de natuur nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Daarom neemt Lowlander met zoveel mogelijk van hun biertjes verantwoordelijkheid voor hun acties, zijn ze trots lid van de ‘1% for the Planet’ beweging en hebben ze de ambitie om ‘Nature Positive’ te worden. Lowlander levert botanisch gebrouwen bier aan meer dan 4000 restaurants, bars en winkels in bijna twintig landen.

Naast de Winter IPA, gebrouwen met gerecyclede kerstbomen, bestaat Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment uit White Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Floral Ale en Autumn I.P.A.. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier van 2,5%, Lowlander Ginger & Lime Leaf en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager en 0.3% Tropical Ale.

Cookie instellingen