Nationaal bieronderzoek 2014: welk bier drink je het liefste

Nationaal bieronderzoek 2014: Pils blijft favoriet

Pils blijft het favoriete bier van de Nederlandse bierdrinker, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek 2014. Verder blijkt dat er gemiddeld 7 glazen bier per week wordt gedronken.

01 juli 2014 om 10:49


Ruigrok | NetPanel hebben in opdracht van de Nederlandse Brouwers een onderzoek uitgevoerd naar de Nederlandse bierdrinker. Het onderzoek is in mei 2014 uitgevoerd en 517 bierdrinkers hebben de vragenlijst ingevuld.

De bierconsumptiecijfers laten zien dat de totale bierafzet Nederlandse markt in 2013 11,7 miljoen hectoliter bedroeg. Dit is een daling van 3,6% ten opzichte van 2012 (12,1 miljoen hl).

Pils blijft favoriete bier

Vier vijfde (82%) van de Nederlandse bierdrinkers drinkt gemiddeld minimaal één keer per maand pils. Bijna een derde nuttigt maandelijks minstens één speciaalbiertje (30%) en een kwart (26%) drinkt één of meer witbiertjes per maand.

Mannen drinken gemiddeld vaker maandelijks pils dan vrouwen (87% versus 68%). Vrouwen kiezen vaker voor rosébier (38% versus 5%) of een biermix met vruchtendrank of frisdrank (27% versus 15%). In het oosten van Nederland drinkt men vaker dan in de andere regio’s pils (86%) en bokbier (24%). Het noorden kiest vaker voor een biermix met fris- of een vruchtendrank (30%).

Pils favoriete bier van Nederland

Alcohol vrij segment blijft klein

Een stijging is wel te zien in de binnenlandse afzet van alcoholvrij- en alcoholarm bier. Dit segment steeg voor het tweede jaar oprij in totaal met 13,6% tot 190.000 hectoliter in 2013. In absolute aantallen blijft het alcoholvrij segment erg klein. 1,57% van het in Nederland verkocht bier is alcoholvrij of alcoholarm.

Voor mensen die alcoholvrij bier drinken zijn de redenen vooral gelegen in het feit dat men de BOB is en dus nog moet rijden (64%), dat men even geen alcohol wil (36%) of gewoon omdat men het lekker vindt (21%). Vrouwen drinken overigens vaker alcoholvrij bier dan mannen.

Aantal glazen bier per weekHoeveel bier drinken we?

De afzet van bier in Nederland ging in 2013 met 400.000 hectoliter (3,6%) naar beneden. We drinken dus steeds minder bier.

Gemiddeld nuttigt de bierdrinker bijna 7 glazen of flesjes bier per week. Bijna de helft (46%) drinkt één tot vijf bier per week en een kwart (26%) drinkt zes tot 10 glazen per week. 17% van de bierdrinkers nuttigt meer dan 10 bier per week.

Mannen drinken gemiddeld meer glazen/flesjes bier per week dan vrouwen. Voor mannen ligt het gemiddelde op 7,4 en vrouwen drinken gemiddeld 4,8 glazen of flesjes bier per week.

Nationaal Bieronderzoek 2014

Het complete Bieronderzoek is hier te downloaden. Het onderzoek gaat verder nog in waar we het liefst ons bier kopen en drinken. En met wie we dit het liefste doen (vrienden!).

De prijs blijkt belangrijk te zijn bij aankoop van bier in de supermarkt (op bier in de aanbieding letten dus) en het soort bier is juist in de slijterij het belangrijkste. En de Nederlander geeft steeds meer voorkeur aan lokaal en biologisch bier.

En hoe kan het ook anders, het merendeel van de bierdrinkers vinden de accijnsverhoging op bier onacceptabel.

Infographic bieronderzoek

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Erik Santing (gast) op 01-07-2014 om 20:54:14

ils wordt alleen maar gedronken om dronken te worden. Probeer eens een ander biertje mensen! Een blonde of een weizen bijvoorbeeld, mooi begin om nieuwe biersoorten te ontdekken!

Reclame van Amstel Radler

Amstel Radler is lekker van zichzelf!
Amstel commercial met gewone mensen die een verfrissend drankje hebben verdiend na het wielrennen. Amstel Radler is lekker van zichzelf! Proost!

Meer reclames van Amstel Radler

Laatste reacties