Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ontstaat er een watertekort voor de brouwers?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Nieuws
  • Ontstaat er een watertekort voor de brouwers

Ontstaat er een watertekort voor de brouwers?

19 juli 2018 om 16:41

Door de lang aanhoudende droogte begint water schaars te worden. In verschillende regio's werd de waterdruk al verlaagd. Komen brouwerijen hierdoor in de problemen?

Water om bier te maken
Logo Heineken brouwerij
Grolsch Brouwerij

Verlaging waterdruk

Waterbedrijven benadrukken de afgelopen week om bewust met water om te gaan na de lange droogte in Nederland. De NOS meldde deze week dat in verschillende regio's de waterdruk is verlaagd om het waterverbruik te verminderen.

Vitens logo"Door de hitte sproeien mensen vaker de tuin, worden kinderbadjes gevuld en stappen mensen vaker onder de douche", zei een woordvoerder van Vitens tegen de NOS . "We verzoeken iedereen verstandig met water om te gaan en waterverbruik zo goed mogelijk te spreiden."

Vooral in het westen van Friesland, in onder meer Sneek en Lemmer, zullen mensen de lagere waterdruk merken door bijvoorbeeld een minder krachtige douchestraal. De druk wordt ook verlaagd langs de Vecht in Overijssel en rond Enschede. Ook in de Noordoostpolder krijgen mensen ermee te maken.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van Rijkswaterstaat komt morgen bijeen vanwege de steeds verder dalende waterstand. De commissie gaat bekijken welke maatregelen er nodig zijn om heel Nederland van voldoende zoet water te blijven voorzien.

Lees de 10 tips van Vitens om je waterverbruik te verminderen. 

Lees ook

Waterverbruik brouwerijen

Om een liter bier te brouwen is meer dan drie liter water nodig. We zetten het waterverbruik van de grote brouwerijen op een rijtje. AB InBev beweert 3,09 liter water te verbruiken om één liter bier te brouwen. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van 2012 toen de brouwerij nog 3,5 liter water nodig had voor een liter bier. 

Grolsch waterverbruik in 2017

Deze 3,5 liter water per liter bier is een doelstelling voor Heineken, zij willen een dergelijk water verbruiksratio realiseren tegen 2020. In 2014 had Heineken nog 3,9 liter water nodig voor een liter Heineken pils. Bavaria had in 2015 3,9 liter water nodig voor een liter bier. Grolsch presteert het beste van deze Nederlandse brouwers (N.B. de cijfers zijn het meest recent) met een waterverbruik van 3,21 per liter bier in 2017.

Als water schaars wordt kan dat dus invloed hebben op de bierproductie in ons land. Ook omdat kleinere Nederlandse brouwerijen vergeleken met de grote brouwerijen een grotere hoeveelheid water gebruiken om bier te brouwen. Dus voor ons zit er eigenlijk maar één ding op: niet meer douchen, stoppen met sproeien etc. etc. 

Dreigend watertekort brouwerijen?

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties