oranjeboom terug in nederland

Oranjeboom terug op de Nederlandse biermarkt

Het oud-Hollandse biermerk Oranjeboom komt per 1 mei terug op de Nederlandse markt. Het wordt de tweede comeback van het ooit populaire kroegbier, dat moest wijken voor andere merken.

19 maart 2015 om 13:06


Wat was Oranjeboom ook alweer?

Oranjeboom ontstond in 1671 door een samenvoeging van de brouwerijen De Dissel en Van den Oranjeboom in Rotterdam-Feijenoord. Het bedrijf werd al snel een begrip in Nederland en exporteerde het bier naar diverse landen. In 1990 werd de brouwerij in Rotterdam gesloten en de productie verhuisde naar Breda.

Verkoopverbod in Nederland

Voormalige eigenaar AB InBev heeft bij de verkoop van het merk aan United Dutch Breweries bedongen dat Oranjeboom alleen in het buitenland zou worden verkocht. Dit deed AB InBev om de marktpositie van eigen merken Jupiler en Hertog Jan te beschermen. Oranjeboom was wel verkrijgbaar in het buitenland. Het merk werd en wordt nog dagelijks geëxporteerd naar tientallen landen, van Amerika tot aan Singapore. 

Oranjeboom per 1 mei terug op Nederlandse markt

Onlangs nam de Belgische investeerder Gimv United Dutch Breweries over. Hierdoor kwam de afspraak met AB InBev te vervallen en daarom wil Oranjeboom per 1 mei weer terugkeren op de Nederlandse markt, na een afwezigheid van ruim 10 jaar. De smaak en het logo zijn opgefrist. Het smaakt niet meer zoals het oude kroegbier. "De smaak van bier ontwikkelt zich, dat geldt voor alle bieren. Oranjeboom gaat nu richting bieren die een tikje bitter zijn, zoals Grolsch en Brand.", aldus Deelen.

Reputatie van koppijnbier

Oranjeboom roept nog steeds emoties op, weet ook Deelen. Voor sommigen is het een nostalgisch oer-Hollands biertje en voor anderen 'koppijnbier'. "Ach, daar haal ik mijn schouders over op. Koppijn? Of je hebt te veel gedronken, of je zit in een kroeg waar de leidingen niet schoon zijn." zegt Deelen.

Gebrouwen in Duitsland

Oranjeboom wordt nu in Duitsland gebrouwen. "Nederlands 17e-eeuws bier dat volgens het Duitse Reinheitsgebot wordt gemaakt. In het Europa van vandaag de dag is dat helemaal niet vreemd. In China vinden ze zoiets juist prachtig!", zegt directeur Deelen. 

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

F. Heineken (gast) op 11-08-2015 om 17:41:18

Ik zag ze vandaag voor het eerst staan 6 groene 33 cl Oranjeboom flesjes voor 3,99, enne ja als pilsdrinker kan je niet anders dan deze mee te nemen naast een Heineken Beertender vaatje. De laatste ervaring was helaas niet erg positief met Oranjeboom, erg smakeloos en vlak , maar de nieuwe is een echte verrassing, erg fris, en niet te scherp. Mooi dat dit merk weer in Nederland is, nu hopen dat het zo succesvol wordt dat er weer een brouwerij in Rotterdam komt....

Reclame van Grolsch Kruidige Tripel

Grolsch herintroduceert de bruine beugel
Grolsch herintroduceert de bruine beugel! De beugel voor Grolsch Premium Pilsner blijft groen. Grolsch vult de bruine beugels af met Grolsch Kruidige Tripel.

Meer reclames van Grolsch Kruidige Tripel