Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Vlees gemarineerd in bier is gezonder

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Vlees gemarineerd in bier is gezonder

31 maart 2014 om 11:39

Een groep Europese wetenschappers heeft ontdekt dat vlees dat gemarineerd wordt in bier na het grillen op een barbecue minder giftige stoffen bevat en dus gezonder is!

Vlees en bier

Volgens het vakblad ''Journal of Agricultural and Food science'' is het vlees veel gezonder na een bierbad! Het vlees op de voorhand marineren voorkomt dat er polyaromatische koolwaterstoffen (PAK's) gevormd worden. Die PAK's zijn in sommige gevallen kankerverwekkend. Hoe minder er dus in het vlees zitten, hoe gezonder het is. 

Het onderzoek

Lees ook

De Europese onderzoekers, voornamelijk Spanjaarden en Portugezen, marineerden stukjes varkensvlees vier uur lang in pils, alcoholvrij bier en donker bier. StoutQuadrupelDubbel bier en sommige Weizen vallen onder donker bier. Daarna bakten ze het op een grill totdat het goed door gebakken was. 

Vervolgens onderzochten zij het aantal PAK's in het vlees en vergeleken ze de resultaten met de aantallen van vlees dat niet op voorhand gemarineerd was. 

Resultaten

De resultaten waren zeer opmerkelijk. Het vlees dat gemarineerd was in pils, vertoonde 13 procent minder PAK's. Het vlees dat gemarineerd was in alcoholvrije pils liep op tot 25 procent, maar de beste score was voor het donkere bier: het vlees dat daarin gemarineerd was, had maar liefst 53 procent minder van de mogelijke schadelijke polyaromatische koolwaterstoffen.

Cookie instellingen