Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Mommeriete Brouwerij | Bierbrouwerij in Gramsbergen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Mommeriete Brouwerij

Mommeriete Brouwerij is een bierbrouwerij uit Gramsbergen (Nederland) die is opgericht in 2004. Deze brouwerij heeft 7 bieren in het assortiment.

FB Mommeriete header
Varel bierflesje
Mommeriete Brouwerij logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Mommeriete Brouwerij

Mommeriete Brouwerij heeft 7 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Mommeriete Brouwerij!
  • Mommeriete Het Varel - India Pale Ale - 6,5%

    Het bier "Het Varel" is een fruitige India Pale Ale (IPA) met een uitgesproken smaakprofiel. Deze IPA is heel fruitig met tonen van passievrucht, citrus en geel fruit.

  • Vrouwe van Gramsbergen - Quadrupel - 10%

    De smaak van Vrouwe van Gramsbergen is zoetig maar ook bitter. De afdronk is zacht.

  • Mommeriete Rookbock - Bock - 6,7%

    Een echte najaarsbock met de rooksmaak er mooi doorheen. De gerookte mout is mooi in balans met de caramel en geroosterdheid.

  • Gramsbarger Najaars Bock - Bock - 6,6%

    Gramsbarger Najaars Bock is een krachtig historisch bockbier.

  • De Heer van Gramsbergen - Stout - 12%

    De Heer van Gramsbergen is gebrouwen door brouwerij Mommeriete. Dit bier is een Imperial Stout en is een vol mout bier met 12% alcohol. Het bier heeft een mooie bitterheid met vleugjes van vanille, karamel en chocola en een flinke dosis hop.

  • Mommeriete Winterbier - Winter - 8%

  • Mommeriete Meibok - Bock - 7,2%

    De Mommeriete Meibock heeft een kruidige en vooral erg bittere smaak. Een erg bijzondere combinatie. 

    Achtergrond informatie

    Mommeriete, vernoemd naar een moerasgebied in deze streek, is een familie brouwerij. Sinds 2004 brouwen Gert en Carina Kelder met veel liefde, plezier en vakmanschap diverse soorten speciaal bier.

    Kaspar-Schulz

    Ongeveer midden jaren 80 begonnen Gert en Carina Kelder op hun slaapkamer hobbymatig bier te brouwen, geïnspireerd door bieren van hoge gisting uit België. Er werd een behoorlijk aantal jaren geëxperimenteerd met recepturen, gisten en ingrediënten. In 2003 werd er speciaal voor 'Gramsbergen Lichtstad' een feestbier gebrouwen, dat voorbijgangers gratis mochten proeven. Een jaar later werd op landgoed De Groote Scheere in Holthone een heuse brouwerij opgezet met een brouwerij-installatie van het merkt Kaspar-Schulz, volgens het echtpaar Kelder, de Rolls Royce onder de brouwinstallaties. Er werd een offerte opgevraagd voor een gloed nieuwe brouwinstallatie bij Kaspar Schulz maar de prijs was te hoog, maar gelukkig bleek een gebruikte brouwinstallatie voor handen, die op de kop werd getikt in het Duitse Steinbach. Deze installatie werd medio april 2004 geplaatst. De installatie had een capaciteit van 200 liter per brouwsel. Er kon maximaal twee keer per dag worden gebrouwen.

    Met gebruikmaking van alle reacties die op de verschillende typen "huisbrouw" bier werden gegeven, is de uiteindelijke receptuur vastgesteld voor de hoofdbieren, die door de brouwerij op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Vaak wordt gebruik gemaakt van lokaal gevonden natuurlijke ingrediënten om een goede smaak te krijgen. Alle bieren zijn natuurlijk, ongefilterd en ongepasteuriseerd.

    Landgoed De Groote Scheere

    Op landgoed De Groote Scheere in Holthone bevindt zich Landgoedrestaurant De Ganzenhoeve. De eigenaren van dit restaurant hadden een ruimte ter beschikking waarvoor nog geen bestemming was gevonden. Het in Gramsbergen woonachtige paar Gert (1963) en Carina Kelder (1968) kwam dit ter ore. Na overleg met de eigenaar, Geert Rossien, namen zij deze expositieruimte in gebruik als brouwerij, waarmee een droomwens in vervulling ging. Op 27 augustus 2004 werd de brouwerij officieel geopend, tegelijkertijd met de officiële opening van het complex De Ganzenhoeve waarvan de brouwerij deel uit maakte. Het bier werd aanvankelijk ook alleen getapt in De Ganzenhoeve. Gert werkte toen nog vier dagen per week in de metaalindustrie en brouwde één dag in de week. Zijn vrouw Carina gaf drie dagen les per week en was twee dagen per week in de brouwerij om te brouwen, etiketten te plakken of pakketten samen te stellen.

    Lees ook

    De familie Kelder brouwt ondertussen meer dan tien soorten bier. De Mommeriete pils komt niet uit de eigen ketels, maar wordt elders gebrouwen volgens het recept van de twee brouwers. De capaciteit van hun brouwerij laat niet toe dat ze die in eigen huis maken. Ieder brouwsel - normaal gesproken één per week - is goed voor 450 liter bier. Dat is verkrijgbaar bij de brouwerij zelf, in diverse horecagelegenheden in de regio en streekproductenwinkel De Baander in Hardenberg.

    Verhuizing naar Gramsbergen

    In 2009 verhuisde de brouwerij van Landgoed De Groote Scheere in Holthone (Holthonerweg 9) naar Gramsbergen. Gert en Carina Kelder hebben daar het eeuwenoude schipperscafé gekocht van de familie Boonstra. "Het was echt een unieke kans voor ons", zegt Carina Kelder. "Wij waren al een tijd op zoek naar een andere locatie. "We willen graag bij de brouwerij wonen. Dat is een noodzaak om overdag open te kunnen zijn met een proeflokaal en in verband met onze schoolgaande kinderen."

    Het schipperscafé

    Het schipperscafé bij de brug over het Kanaal Almelo-De Haandrik is volgens het tweetal "een prachtige plek", mede omdat daar de wandelaars van het Pieterpad langs komen. "En de sfeer van het pand is natuurlijk erg belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat we het café met het volledige interieur hebben kunnen kopen. En dat laten we natuurlijk onveranderd", zegt Carina Kelder. In de ruimte naast het aan ongeveer 30 personen plaats biedende café komen de koperen brouwketels te staan. Via een deur krijgen bezoekers daar zicht op. Achter het pand staande oude schuren worden afgebroken en maken plaats voor een nieuwe ruimte, in de stijl van het café waar onder meer de opslagtanks komen te staan, opslag van benodigde ingrediënten en de apparatuur voor het bottelen.

    Brouwen en verbouwen

    De verbouwing begint pas over enkele maanden. Daarom gaat het brouwen voorlopig verder op landgoed De Groote Scheere. Het café annex proeflokaal opent vandaag al de deuren. Met niet alleen bier. "Mensen kunnen bij ons ook terecht voor een kop koffie hoor", geeft Carina Kelder aan. Verder komt er een verkoopruimte, waar naast ons bier ook bierkaas van kaasboerderij Heileuver uit Dalmsholte, bierijs van ijsboerderij Bosman uit De Krim en bierworst van slager Van Broekhuizen uit Balkbrug te verkrijgen is. Toch zijn er ook al weer nieuwe plannen, zoals de herbouw op het terrein van een oude smederij.
    In 2010 werden er twee keer per week kleine batches gebrouwen. De bottel-apparatuur werd in 2010 tijdelijk verhuurd aan Brouwerij de Leckere in De Meern. Na afloop van het huurcontract wordt de bottel-apparatuur verplaatst naar een locatie in Veenhuizen, alwaar een nieuwe brouwerij zal verrijzen: Bierbrouwerij Maallust.

    Extra mogelijkheden

    Gert en Carina Kelder zijn ook nauw betrokken bij het opzetten van een nieuwe brouwerij in Veenhuizen. Hoewel het project losstaat van de brouwerij in Gramsbergen, biedt het Mommeriete wel meer mogelijkheden. "We brouwen nu al veel in opdracht van anderen. Dat kunnen we dan verplaatsen naar Veenhuizen, zodat er in Gramsbergen meer ruimte ontstaat voor het eigen bier", aldus Carina Kelder. In Veenhuizen kunnen we bijna 1500 liter produceren tegen de 450 in Gramsbergen.

    Wereldtop

    De brouwerij uit Gramsbergen heeft bij de International Beer Cup in Yokohama in Japan twee medailles gekregen in 2015. Een gouden en een zilveren, een fantastisch resultaat voor een relatief kleine brouwerij. De Heer van Gramsbergen kreeg de gouden medaille in de categorie Imperial Stout en De Vrouwe van Gramsbergen kreeg de zilveren medaille in de categorie Quadrupel.

    Mommeriete Brouwerij in het nieuws

    • Gooische brouwers zijn blij

      Beste bier van Nederland 2023 bekendgemaakt

      Het 'Beste bier van Nederland 2023' is gisteren bekendgemaakt in de Grote Kerk in Den Haag. Tijdens de negende editie van de Dutch Beer Challenge vielen in totaal 91 bieren in de prijzen.

    • Brouwmeester bas met Craft Bier Kelder bierpakket

      Gulpener lanceert Craft Bier Kelder

      Gulpener Bierbrouwerij roept alle bierliefhebbers op om craftbrouwers te steunen. Zij brengen daarom een uniek bierpakket op de markt met 24 speciaalbieren die ook goed te bewaren zijn.

    • Beste Bockbier van NL

      D'n Ossebock: beste bockbier van Nederland

      Het bockbier D’n Ossebock van de Muifelbrouwerij uit Berghem is uitgeroepen tot beste bockbier van Nederland.

      Dat werd bekendgemaakt op het grootste en oudste bierfestival van Nederland, het PINT bockbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

    Cookie instellingen