Bierbrouwerij Maallust

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Hoofdweg 140
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (8 jaar actief)
Opgericht in
2011
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Maallust

Bierbrouwerij Maallust in het nieuws

Maallust introduceert eigen bierfles

Eerste Maallust bier met eigen hop

Beste bockbieren van 2018

Achtergrond informatie

Het Maallust-complex bestaat uit een voormalige graanmaalderij/drogerij, een melkfabriekje, restanten van een molen, een graansilo en een graandroogschuur. De gebouwen zijn gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een ambachtelijke bierbrouwerij, een kaasmakerij, een bloemen-en schildersatelier, een outdoorcentrum (klimmen, abseilen, tokkelen). De graandroogschuur zal vooralsnog gebruikt kunnen worden voor markten en exposities.

Van maalderij tot brouwerij

Waar ooit graan werd gemalen en bewerkt vloeit straks heel toepasselijk ambachtelijk gebrouwen bier uit de ketels. In de voormalige graanmaalderij Maallust, pal naast de voetbalvelden, is een complete brouwinstallatie van het gerenommeerde merk Kaspar Schulz geïnstalleerd. Zware Jongen Henk Timmerman omschrijft het gevaarte als ’de Rolls Royce onder de brouwinstallaties’. Het bier kan genuttigd worden in een inpandig proeflokaal. Hier wordt Brouwerij Maallust gevestigd die officieel geopend is op 12 april 2011 door Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. De brouwerij is vernoemd naar de naam van de woning aan de Hoofdweg, behorend bij het complex.

Mommeriete

Een aantal investeerders, ca. 20 in totaal, hebben het initiatief genomen en hebben ca. 6 ton op tafel gelegd om het gebouw van de voormalige graanmaalderij van de ondergang te redden door er een bierbrouwerij in te vestigen. Alle ‘jongens' hebben in de brouwerij geïnvesteerd en steken de handen flink uit de mouwen bij de metamorfose van het monument. De initiatiefnemers Henk Timmerman en een select groepje van 25 bierliefhebbers die zichzelf de 'zware jongens' noemen hebben zich het bier van Brouwerij Mommeriete goed laten smaken en daarom zijn Gert en Carina Kelder van Brouwerij Mommeriete uit Gramsbergen betrokken bij het opzetten van de brouwerij. Tevens ook om als parttime brouwers in het project te stappen.

Brouwerij Mommeriete brouwt ook in opdracht van anderen. De productie hiervan kan deels naar Veenhuizen zodat er in Gramsbergen zelf meer capaciteit ontstaat voor hun eigen bier. In Veenhuizen kan bijna 1500 liter gebrouwen worden tegen 450 in Gramsbergen.

Video's Brouwerij Maallust

Hieronder nog een aantal foto's van de brouwerij. Klik op de foto voor een vergroting.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


4 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Ruud (gast) op 24-12-2013 om 11:09:53

Mitra. Hier in Marsdijk in Assen verkoopt maallust.

Sophie (gast) op 21-12-2013 om 13:06:00

Waar kan ik in Assen maallust bier kopen?

Biernet.nl op 04-12-2012 om 15:13:26


We hebben de brouwerij weer op actief gezet.

sed (gast) op 04-12-2012 om 14:52:38

Deze brouwerij is weldegelijk actief. Staat bij mij de tuin hier word gewoon gebrouwen hoor.