Toeback

tb
Brouwerij De Scheldebrouwerij BV
Land België
Gebrouwen sinds 2009
Soort Quadrupel bier
Alcohol 9,5%
Gisting Bovengisting
Kleur Amber
Drink temperatuur 8-10 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website scheldebrouwerij.nl/...
Meer Zeezuiper

Smaak & beschrijving

'n Toeback heeft een zonnig oranje gouden kleur met een stevige witte schuimkraag. In eerste instantie een lichte zoetheid. Wat volgt is een florale kruidige geur met een vleugje honing. De smaak van 'n Toeback is over het algemeen romig met hop bitters voor het karakter. De droge en gist notities vervagen en de zoete fruitige noten blijven.

’n Toeback is een ongefilterd amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 9,5%.

In 2009 werd het bier gelanceerd onder de naam Straffe Toeback. Voor de naam werd een wedstrijd georganiseerd. Uit ongeveer 250 inzendingen werd Straffe Toeback geselecteerd. Als ondertitel staat op het etiket “Quattro”. Dat was een andere naam die voorgesteld werd in de wedstrijd. Deze term geeft aan dat het bier straffer is dan een tripel. Het is echter geen quadrupel.

Naams verandering

Na de lancering protesteerde Brouwerij De Halve Maan tegen de naam omdat ze vond dat die te veel geleek op haar bier Straffe Hendrik. Ze trok ermee naar de rechtbank. In april 2011 kwamen beide brouwerijen tot een akkoord: de Scheldebrouwerij veranderde de naam van het bier in ’n Toeback.

Etiket

Het oorspronkelijke etiket van het bier werd behouden, alleen de naam veranderde. Op het etiket staan twee wildemannen. Dit is een verwijzing naar Bergen op Zoom, de plaats waar de brouwerij oorspronkelijk gevestigd was en die twee wildemannen in haar wapenschild voert. De wildemannen gaan op stap met de toren van de Sint-Catharinakerk van Hoogstraten (waar de brouwerij nu gevestigd is). Deze toren is 105 m hoog en daarmee de derde hoogste kerktoren van België en een van de hoogste baksteen torens ter wereld.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!