Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Kopstoot | Het combineren van jenever en bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De kopstoot, combineer jenever eens met bier!

22 januari 2019 door Speciaalbiertjesblog

Vorig jaar oktober maakte Amanda voor het eerst kennis met de Kopstoot. Eerder wist ze eigenlijk niet wat ze er bij voor moest stellen. Een kopstoot is van oorsprong het drinken van een pilsje en een jonge jenever, in aparte glazen.

De kopstoot, combineer eens jenever met bier!

Bier & Jenever

Zowel in productie als in de smaak hebben bier en jenever veel overeenkomsten. Ze zijn allebei met graan als belangrijkste basis-ingrediënt gemaakt en er worden kruiden als hop voor de smaak gebruikt. Omdat veel ingrediënten hetzelfde zijn, worden bier en jenever als sinds de 17e eeuw vaak n Meer dan 1000 bieren waren er in de mooie industriële hal van Museum ’t Kromhout uitgestald. aast elkaar gebrouwen. Door het samen te drinken komen de ingrediënten beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden zelfs gecreëerd.

Meer dan 1000 bieren waren er in de mooie industriële hal van Museum ’t Kromhout uitgestald tijdens het evenement Bols komt met een Biertje. Aan de bierliefhebbers de opdracht om de beste kopstoot combinatie te vinden. De bieren konden we vrijelijk combineren met jonge graanjenever, zeer oude jenever, 2 jaar en 6 jaar oude korenwijn (gerijpte jenever).

‘Winnende’ kopstoot combinatie

Na de middag bleek de combinatie van een weizen bier met een zeer oude jenever de meest favoriet. Ook de klassieke combinatie bleef favoriet. 
Jonge graanjenever en pils gaan goed samen door de overeenkomende lichte en frisse smaak met hints van citrus. Het moutige van een zeer oude graanjenever brengt op zijn beurt weer een subtiele bananensmaak in de weizen naar boven. En de zachte korenwijn van zes jaar heeft hints van vanille die goed samengaan met bockbier, waarbij tonen van chocolade duidelijk te proeven zijn.

jenever gecombineerd met bier

Lees ook

Mijn kopstoot

Ik heb verschillende combinaties geproefd. Jenever met stout bier, met een ipa, weizen, tripel, er kwam van alles langs. Vooral de combinatie van een stout bier met de 6 jaar oude korenwijn viel bij mij erg in de smaak. De korenwijn geeft net een wat barrel aged karakter aan het stout bier, waar ik erg van houd.

Een voorbeeld hiervan is de Tsarina Esra met de 6 jaar oude korenwijn. De Tsarina Esra is een imperial porter van 11% gebrouwen door Brouwerij de Molen, de 6 jaar oude korenwijn maakt het bier nog lekkerder en complexer van smaak.

Een andere goede combinatie vond ik het bier Langharig Tuig van Van Moll met de zeer oude jenever. Langharig Tuig is een weizen van 5,5%. De jenever doet hetzelfde als wat de korenwijn deed bij het stout bier, het geeft nog meer smaak aan het bier/lift het op.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen