Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grand Prestige Gerijpt | Hertog Jan proefdag

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grand Prestige Dag met proefsessie

1 december 2017 door René van den Berk

De Bourgondische Bierkelder was op zoek naar proefpanelleden voorafgaand aan de Grand Prestige Dag op zaterdag 25 november 2017. Eenmalig plaatsnemen naast gerenommeerde biersommeliers en professionele liefhebbers, zoals Kim Sonneveld, Fiona de Lange en Joris van Esch.

Jaarlijkse  Grand Prestige Dag

Op Facebook kwam een oproep van de Bourgondische Bierkelder voorbij. Meestal ben ik niet zo van de prijsvragen. Gezien je in vele gevallen vaak misgrijpt. Toch leek mij dit een geweldige kans.

Enkele maanden geleden was ik al te gast in Arcen tijdens een exclusieve rondleiding door Gerard van den Broek. Naast meesterlijk brouwen, staat Gerard bekend om zijn enerverende verhalen. Hiervan is geen enkel woord gelogen, kan ik je vertellen.

Uiteindelijk kreeg ik woensdag 15 november te horen, dat mijn partner-in-crime Dennis de Wit en ik deel mochten nemen aan het proefpanel. Meerdere jaren gerijpte Grand Prestige proeven lijkt me geen grote straf.

Grand Prestige Dag in Arcen

Zo gezegd, zo gedaan. Op zaterdagochtend 25 november werd ik door Dennis opgehaald. Enkele uren voorafgaand aan de 2e editie van de Grand Prestige Dag in Arcen. Na een rit van 45 minuten kwamen wij aan bij de brouwerij. Waar veel werknemers nog bezig waren met de opbouw. De exclusieve proefsessie zou plaatsvinden in het proeflokaal van Hertog Jan.

Proefglaasjes en proefformulier
We werden om 11:30 uur welkom geheten door Bas Schampers. Hij gaf uitleg over de opzet van de proefsessie, proefformulieren en de verschillende jaargangen van Grand Prestige die voorbij zouden komen.

De sessie begon met een verse Grand Prestige uit 2017. Wat je meteen opvalt, is dat het koolzuur nog erg aanwezig is. De zoete smaken van het donkere bier wordt nog wat overmand door een licht bittere en ietwat zure smaak. De bedoeling was om al deze bevindingen te verwerken op het proefformulier. Met daarbij ruimte voor verschillende persoonlijke aantekeningen en bevindingen. Feedback die meegenomen gaat worden door de Bourgondische Bierkelder.

Lees ook

Verschillende jaren Hertog Jan Grand Prestige

Verschillende Grand Prestiges Zo hebben we vervolgens met tussenpozen van 2 jaar verschillende Grand Prestige’s mogen proeven tijdens een 1,5 uur durend smaakspektakel.

Waarbij opvalt, dat de smaken steeds soepeler, zachter en subtieler in elkaar overgingen. De oudste Grand Prestige die we hebben mogen ontvangen was uit 2007. Het was overigens Gerard van den Broek zelf die ontdekte, dat Hertog Jan’s kroonjuweel beter wordt naarmate hij langer ligt te rijpen. De meesterbrouwer verraste ons richting het einde nog met een verrassend bezoek. Veel tijd voor een lang en mooi verhaal had hij helaas niet. De Grand Prestige dag stond al voor de deur van de brouwerij te kloppen.

Gerard van den Broek bracht een kort bezoek

Na de afsluiting van de proefsessie, hebben Dennis en ik nog even rondgekeken op het terrein van de brouwerij. Die ondertussen volgelopen was met vele Hertog Jan liefhebbers uit meerdere delen van het land. Een lange rij mensen stond voor de poort te wachten.

Mensen bij de Hertog Jan brouwerij voor de Grand Prestige dag

Bijzondere ervaring

Al-met-al, hebben Dennis en ik deel mogen nemen aan een uitermate goed georganiseerde sessie. We hebben een product mogen proeven wat hier in Arcen met veel liefde wordt gebrouwen. Gerard doet dit nog steeds met veel liefde en plezier. Dat merkten wij wel tijdens het einde van de sessie. Waar hij nog kwam opduiken.

Vol passie begon hij hier te vertellen: ''jammer, dat we niet meer tijd hadden''. Mijn advies is dan ook: Krijg je een keer de kans om een meerdere jaren gerijpte Grand Prestige te proeven? Zeg dan zeker geen NEE. De hippe bieren zoals; Porters, Stouts en IPA’s zijn leuk. Alleen zo’n volwassen en mooi roodbruine gerstewijn is toch wel echt een parel onder de speciaalbieren!

Gerijpte Hertog Jan Grand Prestiges

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen