Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Entree Huisbier van het Jaar 2017 bekend

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Nieuws
  • Entree huisbier van het jaar 2017 bekend

Entree Huisbier van het Jaar 2017 bekend

08 december 2017 om 09:48

Witte Klaas van café-restaurant Klaas in Uitgeest (categorie licht) en Big fat Double 5 IPA van Beertemple in Amsterdam (categorie zwaar) zijn verkozen tot Huisbier* van het jaar 2017. 

Huisbier van het jaar 2017 bekend
SpierBier logo
Bieren van De Kroon op Leeuwarden

Jury

De 8-koppige jury proefde maandag 4 december alle ingezonden bieren in De Prael in hartje Amsterdam. Op 4 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind.

De jury bestond dit jaar uit:

* Puck Kerkhoven (foodjournalist/bierschrijver)
* Yvonne van Houtum (internationaal biersommelier, journalist en blogger)
* Derek Walsh (brouwerijadviseur, bierkeurmeester)
* Gery Uijtenhaak (biersommelier/brouwer) 
* Theo Flissebaalje (PINT) 
* Henri Reuchlin (cöördinator StiBON Bieropleidingen)
* Piet Tuinema (Opleiding Bierkeurmeester (BKG), internationale ervaring, Bierconnaiseur)   
* Fiona de Lange (zytholoog, biersommelier) 

Huisbier populairder

Ander 1.0 bierproefglasHorecazaken konden hun huisbier weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Huisbier van het Jaar. Hoewel het fenomeen huisbier populairder wordt – het Entree bieronderzoek toonde dat aan -  blijft het aantal inzendingen al enkele jaren tussen de 30 en 40 schommelen.

Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Een glas dat de proevers goed bevalt.

Winnaar categorie licht

In deze categorie tekende zich een duidelijke winnaar af: Witte Klaas (5,5%), een jong, fris en vernieuwend witbier van café-restaurant Klaas in Uitgeest. Gebrouwen in samenwerking met de Noord-Hollandse bierbrouwerij uit diezelfde plaats. Puck Kerkhoven: ‘Een doordrinkertje met een prachtig uiterlijk. Er gebeurt hier iets.’ ‘Een goed witbier, zeer geschikt als huisbier’ vindt Derek Walsh.

Jury proeft huisbieren

Tweede en derde

Tweede werd Chef Mike Zeevenkel Blond (6%), huisbier van Herberg de Waard van Ternaard, gebrouwen door De Kroon op Leeuwarden. De derde plek was voor Rechthuis Blond (6%) van café-restaurant Het Rechthuis in Mijdrecht. Dit bier is gebrouwen door de SpierBier brouwerij uit dezelfde plaats.

Winnaar categorie zwaar

In de categorie zwaar is Big fat Double 5 IPA (8%) van BeerTemple in Amsterdam tot Huisbier van het Jaar gekozen. Dit bier wordt gebrouwen door Morebeer bij Brouwerij ’t Uiltje in Haarlem. ‘’Zeer uitgesproken voor een huisbier’ zegt Theo Flissebaalje. Piet Tuinema noemt het een zeer goed doordrinkbaar bier met een mooie balans.

Tweede en derde

Tweede werd Mikkie = Cattivella (9,5%), het huisbier van ‘Cause Beer loves Food’ in Amsterdam. Dit bier is gebrouwen bij Morebeer bij Birrificio del Ducato in Italië. De derde plek ging naar Blonde van Maurits (6,6%), een blond van Grand Café Restaurant Prins Mauritshuis in Blokzijl, gebrouwen door Baxbier Brewery in Groningen.

Wisselend niveau

Huisbier van het jaar 2017De proevers vonden de kwaliteit wisselend. Jurylid Piet Tuinema, die vorig jaar ook de categorie zwaar proefde, vond het niveau dit jaar iets minder. Juryleden van het lichte bier deden de uitspraak ‘We lopen nog geen polonaise’, hoewel de winnaar dit uiteindelijk, volgens jurylid Puck Kerkhoven, wel verdient.

De jury benadruk dat een huisbier van meerwaarde kan zijn, mits het goed gebrouwen is. Zulke bieren waren er ook dit jaar bij. Maar de jury proefde ook bieren die kwalitatief minder waren en adviseert horecabedrijven een professional in te schakelen bij het ontwikkelen van een huisbier. Het moet een bier zijn dat kwalitatief goed is en dat bij de horecazaak past.

Productinformatie top 3’s

Top 3 lichte bieren
1. Witte Klaas, café-restaurant Klaas (Uitgeest), witbier, 5,5,%, Noord-Hollandse bierbrouwerij, Uitgeest.
2. Chef Mike Zeevenkel, Herberg de Waard van Ternaard (Ternaard), blond, 6%, De Kroon op Leeuwarden.
3. Rechthuis Blond, Het Rechthuis (Mijdrecht), blond, (6%), de SpierBier.

Top 3 zware bieren
1. Big fat Double 5 IPA, De BeerTemple (Amsterdam), double IPA, (8%), ’t Uiltje.
2. Mikkie = Cattivella, Cause Beer loves Food (Amsterdam), Sweet Stout, (9,5%), Morebeer. 
3. Blonde van Maurits, Grand Café Restaurant Prins Mauritshuis (Blokzijl), blond, (6,6%), Baxbier Brewery.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties