Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Meest geschonken pils in de horeca | Welk biermerk?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Welk bier is het populairst in jouw gemeente?

17 september 2019 om 13:43

Er is opnieuw onderzoek gedaan naar het meest getapte bier per gemeente. In de meeste Nederlandse gemeentes wordt in het merendeel van de gevallen Heineken getapt, maar daar zijn zeker uitzonderingen op. 

Bieren per gemeente
Lindeboom Pilsener
Bavaria logo

Pils is het meest gedronken bier

In Nederland zijn heel veel soorten bier te verkrijgen, verschillend in kleur, smaak, promille en de manier van brouwen. Elk jaar stijgt de consumptie van speciaalbieren in Nederland. Ondank dat de speciaalbieren stijgen in populariteit wordt pils toch veruit het meest gedronken in Nederland.

Datlinq heeft net als vorig jaar onderzoek gedaan naar het distributieaandeel in de horeca van de verschillende pilsmerken. Heineken is in de meeste Nederlandse gemeenten het best verkrijgbare pils in de horeca.  

Lokale biermerken

Toch is elk jaar weer te zien dat de biermerken erg populair zijn rondom de brouwerij. Rondom Lieshout is het nog steeds vanzelfsprekend dat Bavaria de boventoon voert. Mooi om te zien is dat Lindeboom groeit en dat veel van de omringende gemeenten Lindeboom als eerste op de kaart hebben staan. 

In Limburg en Noord-Brabant zien we veel diversiteit aan pilsmerken die in verschillende gemeentes de dienst uitmaken. In Limburg zien we dat Limburgse pilseners de dienst uitmaken, zoals Brand, Alfa, Gulpener, Hertog Jan en Lindeboom. In Noord-Brabant zien we naast de lokale pilseners (Bavaria, Dommelsch, Budels) een invloed uit België (Jupiler), Limburg (Hertog Jan) en in het westen van Brabant voert Heineken de boventoon.

In Enschede waar Grolsch gebrouwen wordt, is Grolsch het best verkrijgbaar. Traditioneel is Grolsch hét pils in de Achterhoek en Twente en daar is ook dit jaar niets aan veranderd. Tot slot is te zien dat de inwoners van de gemeente Cranendonck erg trots zijn op hun eigen biermerk Budels. Het merk wat zich vernoemd heeft naar het plaatsje Budel wordt in die gemeente het meest getapt. 

Grootste biermerken

Lees ook

Heineken is in heel het land de grootste, maar in het noorden van Noord-Holland is het Amstel gelukt om Heineken van de troon te stoten ten opzichte van vorig jaar. Heineken heeft vooral in Groningen, Zeeland en Noord-Brabant terrein weten te winnen. Echter is het algehele distributieaandeel van Heineken gedaald van 33,1% in 2018 naar 32,3% in 2019.

Distributieaandeel pilsmerken in de horeca in 2019 en 2018

Naast Heineken zagen ook Bavaria, Dommelsch en Jupiler hun algehele marktaandeel slinken ten opzichte van vorig jaar. Hertog Jan en 'Andere merken' (overige kleine merken die niet in onderstaande tabel worden genoemd) wisten hun distributieaandeel juist te vergroten met respectievelijk 0,6% en 1,4%. 

Datlinq heeft deze informatie via de Market Monitor. De monitor meet de distributie in Nederland van onder andere de alcoholische dranken zoals bier.

Cookie instellingen