Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Calorieën in alcoholvrije bieren | Beter alcoholvrij?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Calorieën in alcoholvrij bier versus gewoon bier

Het schap met alcoholvrij bier wordt steeds uitgebreider. De alcoholvrije bieren zijn populairder dan ooit. Is alcoholvrij bier beter dan bier met alcohol en hoe verhoudt de hoeveelheid calorieën zich tot normaal bier?

Calorieen in alcoholvrij bier

Alcoholvrije trend

Als je in de supermarkt rondkijkt is het zeker niet meer vanzelfsprekend dat je bij het bierschap alleen maar bier met alcohol zal vinden. De laatste jaren hebben steeds meer merken een alcoholvrije variant van hun biertje op de markt gebracht. Als je aan het afvallen bent kan het goed zijn om even van de alcohol af te blijven... Hoe zit het met de calorieën in alcoholvrij bier vergeleken met normaal bier.  Heineken 0.0 flesje, blikje en sixpack

Calorieën in alcoholvrij bier

In Nederland is het Gezondheidsraad advies betreffende alcohol anno 2020: drink helemaal geen alcohol of maximaal één unit per dag. Steeds meer mensen gaan bewuster om met hun alcoholconsumptie en brouwers stappen hierop in.

Veel merken hebben de laatste jaren een alcoholvrije variant van hun bier op de markt gebracht. Als je bewust bent van de calorieën die je tot je neemt is alcoholvrij bier bijna altijd beter dan 'normaal' bier. Maar in sommige gevallen wordt de smaak die verloren gaat door het verwijderen van de alcohol gecompenseerd met andere toevoegingen, waardoor de hoeveelheid calorieën toch nog vrij hoog is. 

In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid kilocalorieën in het standaard pils en de alcoholvrije varianten van de grotere pilsmerken. 

Biermerk Kcal in 100ml pils Kcal in 100ml 0.0 pils
Amstel 40 25
Heineken 42 21
Bavaria 43 20
Grolsch 40 23
Hertog Jan 41 25

Lees ook

Voor alle grote Nederlandse pilsmerken geldt dat de alcoholvrije variant ongeveer de helft van de calorieën bevat. Uitzondering hierop was Hertog Jan, want Hertog Jan 0.0 bevatte 39 kcal in het eerste recept, bijna net zoveel als het Hertog Jan Pils. In 2021 lanceerde de brouwerij uit Arcen 'Hertog Jan 0.0 De Revisie' en en werd het bier op een andere manier gebrouwen. Vanaf juli 2021 bevat Hertog Jan 0.0 25 kcal. 

Opvallend is dat buitenlandse alcoholvrije- of arme bieren vaak nog veel minder kcal bevatten dan Nederlands alcoholvrij pils. Voorbeelden hiervan zijn Nanny State van Brewdog (8 kcal / 100ml) of het Duitse Jever Fun (13 kcal / 100ml).

Calorieën in alcoholvrij speciaalbier

Met deze voedingswaarde is het alcoholvrije Hertog Jan bier een uitschieter in de categorie alcoholvrij pils. Het komt in de buurt van de waardes van een alcoholvrij speciaalbier, zoals Leffe Blond 0.0%, wat 40kcal per 100ml bevat. In onderstaande tabel zien we de hoeveelheid calorieën in het originele speciaalbier en de alcoholvrije variant ervan. 

Biermerk Kcal in 100ml bier Kcal in 100ml alcoholvrij
Leffe Blond  58 40
Affligem Blond  56 26
Brand IPA 60 24
Grolsch Weizen  43 30
Punk IPA / AF 49 14

Leffe Blond 0.0% alcoholvrij speciaalbier

Op zoek naar meer info over calorieën in bier, bekijk onderstaande weetjes ook eens:

- Calorieën per biersoort
- Hoeveel calorieën zitten er in bier?
- Calorieën in alcoholvrij bieren en radlers

Benieuwd naar meer weetjes over (alcoholvrij) bier?

Cookie instellingen