Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Calorieën in bier | Hoeveel energie bevatten bieren?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hoeveel calorieën zitten er in bier?

Wist je dat... De hoeveelheid calorieën verschilt bij gewoon bier, light bier, alcoholvrij bier en speciaalbier? Bekijk in dit weetje hoeveel calorieën je binnenkrijgt als je een bepaald biertje drinkt. 

Bierglazen met inhoud en meetlint
bierflesjes met meetlint
Bier buik

Calorieën in bier

Over het algemeen zijn de ingrediënten in bier helemaal niet zo slecht als je misschien denkt. Bier wordt gemaakt van granen. Voor de bereiding van bier is altijd een graansoort nodig: je kunt hierbij gerst, tarwe, rogge of spelt gebruiken. Gerst is de graansoort die het meest wordt gebruikt, het bevat veel zetmeel en het heeft een intense smaak. Het zetmeel uit granen wordt door gist omgezet in alcohol en koolzuur.

Meer calorieën

Bieren met een meetlint In vergelijking met de meeste frisdranken bevat bier meer calorieën. Drie glazen bier leveren meer dan 250 kilocalorieën. Dat is al 10% van de aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag voor mannen en meer dan 12% van het gemiddelde voor de vrouwen. 

Een biertje of een boterham?

In een sneetje bruinbrood zitten 83 kilocalorieën. Met bijvoorbeeld kaas (48+) kom je op een totaal van 194 kilocalorieën. Inclusief boter, want je moet ook aan je Schijf van Vijf denken natuurlijk. Een glas pils bevat 113 kcal, een flesje bier 135 kcal en een blikje maar liefst 149 kcal. Dus je zou er ook voor kunnen kiezen om een boterham minder te nemen en een biertje extra! Maar let op! Niet elke biersoort bevat dezelfde hoeveelheid calorieën

Ingrediënten bier

In bier heeft alcohol het grootste aandeel in de calorieën. Net als in andere alcoholhoudende dranken zo’n 7 kcal per gram. Ongeveer tweederde van de calorieën in normaal bier komt van de alcohol en een derde van de koolhydraten.

Eén van de koolhydraten die een flinke energiewaarde heeft is suiker. In pils is geen suiker te vinden (zie Diabetesfonds.nl), maar in bijvoorbeeld Radler kan wel 14 tot 20 gram suiker zitten. De suikers hebben dan ook een aandeel in de hoeveelheid calorieën van het bier, 1 gram suiker is verantwoordelijk voor 4 kcal.

Calorieën in pils

Drie merken pils op een rij Hier vind je een schema van verschillende veelverkochte bieren in Nederland met hun calorieën per 100 ml:

Amstel - 41 kcal
Hertog Jan - 41 kcal
Heineken - 42 kcal
Bavaria - 43 kcal
Warsteiner - 43 kcal

Benieuwd naar de calorieën per biersoort?

Calorieën in Light bier 

Tegenwoordig zijn er steeds meer bieren in de winkel te vinden die doorgaan als light bier. Light bier is een variant van het gewone bier en wordt gemaakt voor mensen met overgewicht of mensen die op hun gewicht willen letten. Vooral in de Verenigde Staten is Light bier als jaren een veel verkocht bier, denk bijvoorbeeld aan Bud Light.

Wanneer het alcoholpercentage 3,5% of lager is mag een biertje doorgaan als een light bier. Deze bieren hebben over het algemeen veel minder calorieën dan de normale pilsener bieren, ook zit er minder suiker in.

Hieronder vind je een aantal light bieren met de hoeveelheid calorieën dat het betreffende bier bevat per 100ml:

Amstel bier light - 26 kcal
- Heineken Premium Light - 28 kcal
Jupiler Blue -  29 kcal
Bavaria Premium 3.3% - 32 kcal

Lees ook

Calorieën in alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is een bier met een laag alcoholpercentage, dus alcoholvrij bier hoeft niet volledig alcoholvrij te zijn. Voor meer info hierover, bekijk het blog over 'alcoholvrije bieren' mét alcohol

Alcoholvrij bier bevat over het algemeen veel minder calorieën dan normaal bieren, omdat in normaal bier alcohol een grote bijdrage levert aan de hoeveelheid calorieën. Alcoholvrij bier is dus een gezonde en verantwoorde keuze!

Hieronder volgt een schema met alcoholvrije bieren en de calorieën per 100ml

Bavaria 0.0 - 20 kcal
Heineken 0.0 - 21 kcal
Grolsch 0.0 - 23 kcal
Amstel 0.0 - 25 kcal
Warsteiner Premium Alkoholfrei - 26 kcal
Hertog Jan 0.0 - 25 kcal (was 39 kcal per 100ml totdat het bier onder nieuwe receptuur werd gelanceerd)

Wil je meer te weten komen over het verschil in calorieën in gewoon bier versus alcoholvrij bier?

Bewust genieten

Vanaf ongeveer 2017 begon de trend in te zetten dat Nederlanders steeds bewuster omgingen met alcohol. Vanaf dat jaar bedachten meer brouwerijen dat het tijd werd voor alcoholvrije bieren en in de jaren die volgden werden er een heleboel alcoholvrije bieren gelanceerd.

Brouwers willen zich steeds meer onderscheiden met smaakvolle alcoholvrije bieren. Naast het alcoholvrije pils dat al jaren op de markt is introduceerden brouwerijen ook speciaalbieren zonder alcohol. Zo bracht brouwerij AB Inbev in 2018 het  alcoholvrije abijbier Leffe Blond op de markt en Heineken volgde snel met Affligem Blond 0.0.

VandeStreek PlayGround IPA logo Andere voorbeelden van alcoholvrije speciaalbieren van grote brouwerijen zijn het Grolsch Herfstbier 0.0% of Brand IPA 0.0%. Naast deze grote brouwerijen zijn ook craftbrouwers hard aan het werk om hun eigen alcoholvrije bieren te brouwen. Bijvoorbeeld de veelgeprezen Playground IPA van Vandestreek of de Wispe 0,5 IPA.

Hieronder volgt een schema met alcoholvrije speciaalbieren en calorieën per 100ml

Affligem Blond 0.0 - 26 kcal
Grolsch Herfstbier 0.0 - 29 kcal
Brand IPA 0.0 - 24 kcal
Leffe Blond 0.0 - 40 kcal

Wil je meer weten over calorieën in alcoholvrije bieren en Radlers?

Calorieën in speciaalbier

De meeste speciaalbieren zijn hoger in alcohol en bevatten vaak meer calorieën dan een pilsener. Een tripel of een gerstewijn bevat ongeveer tussen de 60 en 80 kilocalorieën per 100ml. Je krijgt dus zo'n 60 kcal meer binnen per glas van dat speciaalbier vergeleken met een normaal pilsener. Bekijk de calorieën per biersoort

Voorbeelden van calorieën in speciaalbier (per 100ml): 

- Grolsch Weizen - 43 kcal
Palm - 46 kcal
- Brand IPA - 60 kcal
- Hertog Jan Karakter - 66 kcal
- Tripel Karmeliet - 76 kcal

Cookie instellingen