Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Verschil tussen bier en pils | Pils is altijd bier!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschil tussen bier en pils

Wist je dat... Pils altijd bier is, maar bier niet altijd pils? Pils is namelijk een soort bier, en bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Drink jij vaak pils of juist een ander bier? 

Wist je dat pils altijd bier is, maar bier geen pils is?

Pils wordt ook wel Pilsener genoemd en is het de meest gedronken biersoort van Nederland. Pils wordt door de meeste mensen ook wel bier genoemd, waardoor er verwarring ontstaat. Sommige mensen denken namelijk dat bier en pils hetzelfde zijn. Dat is dus niet zo!

Het verschil tussen bier en pils

Het verschil tussen bier en pils is heel eenvoudig en eigenlijk in twee zinnen op te schrijven:

Bier is een soort drank.
Pils is een soort bier.

Naast pils zijn er dus andere soorten bier. Pils is dus altijd een bier, maar bier is niet altijd een pils.

Verschillende bier en pils glazen

Lees ook

Bier bestellen

Als je in een kroeg een biertje bestelt krijg je in Nederland vrijwel altijd een pilsje voorgeschoteld. Als je goed naar de termen bier en pils kijkt hoort dat niet zo. De barman / ober zou moeten vragen: "Welk bier wilt u hebben?". Je zou dan als antwoord kunnen geven: Doe mij maar een pilsje. Of doe mij maar een witbiertje, een tripel of je noemt een bepaald biermerk.

Ter vergelijking: Als je in een restaurant gaat eten en je doet de volgende bestelling: "Ik wil graag een stuk vlees". Krijg je dan altijd een stukje kipfilet? Nee, de ober zal dan ook vragen wat voor soort vlees je wilt. 

Ontstaan van pils

Pils is officieel een soort bier en wordt vernoemd naar de stad Pilsen (Plze?) in Tsjechië waar dit type bier afkomstig is. Door ontevredenheid in de stad Pilsen over de kwaliteit van hun bier rond 1840 besloten zij een eigen bier te brouwen. De Duitse (uit Beieren) brouwer Josef Groll brouwde in 1842 het allereerste pilsener bier. Bij het brouwproces werd geen gebruik gemaakt van bovengisting, maar hij maakte gebruik van ondergisting. Zo is pils ontstaan. Lees hier meer over pils en pilsmerken.

Bier overkoepelende naam

Bier is dus een overkoepelende naam voor dranken die gebruikmaken van de brouwprocedures met gisting. Daarvan is pils de meest geproduceerde soort. Naast pils heb je nog veel meer soorten bieren, zoals ale, bock, stout, weizen etc. 

Wist je dat er tientallen biersoorten zijn? Bekijk het overzicht met verschillende bierstijlen.