Wist je dat pils altijd bier is, maar bier geen pils is?

Verschil tussen bier en pils

Wist je dat... Pils altijd bier is, maar bier niet altijd pils? Pils is namelijk een soort bier, en bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Drink jij vaak pils of juist een ander bier? 


Pils wordt ook wel Pilsener genoemd en is het de meest gedronken biersoort van Nederland. Pils wordt door de meeste mensen ook wel bier genoemd, waardoor er verwarring ontstaat. Sommige mensen denken namelijk dat bier en pils hetzelfde zijn. Dat is dus niet zo!

Het verschil tussen bier en pils

Het verschil tussen bier en pils is heel eenvoudig en eigenlijk in twee zinnen op te schrijven:

Bier is een soort drank.
Pils is een soort bier.

Naast pils zijn er dus andere soorten bier. Pils is dus altijd een bier, maar bier is niet altijd een pils.

Verschillende bier en pils glazen

Bier bestellen

Als je in een kroeg een biertje bestelt krijg je in Nederland vrijwel altijd een pilsje voorgeschoteld. Als je goed naar de termen bier en pils kijkt hoort dat niet zo. De barman / ober zou moeten vragen: "Welk bier wilt u hebben?". Je zou dan als antwoord kunnen geven: Doe mij maar een pilsje. Of doe mij maar een witbiertje, een tripel of je noemt een bepaald biermerk.

Ter vergelijking: Als je in een restaurant gaat eten en je doet de volgende bestelling: "Ik wil graag een stuk vlees". Krijg je dan altijd een stukje kipfilet? Nee, de ober zal dan ook vragen wat voor soort vlees je wilt. 

Ontstaan van pils

Pils is officieel een soort bier en wordt vernoemd naar de stad Pilsen (Plzeň) in Tsjechië waar dit type bier afkomstig is. Door ontevredenheid in de stad Pilsen over de kwaliteit van hun bier rond 1840 besloten zij een eigen bier te brouwen. De Duitse (uit Beieren) brouwer Josef Groll brouwde in 1842 het allereerste pilsener bier. Bij het brouwproces werd geen gebruik gemaakt van bovengisting, maar hij maakte gebruik van ondergisting. Zo is pils ontstaan. Lees hier meer over pils en pilsmerken.

Bier overkoepelende naam

Bier is dus een overkoepelende naam voor dranken die gebruikmaken van de brouwprocedures met gisting. Daarvan is pils de meest geproduceerde soort. Naast pils heb je nog veel meer soorten bieren, zoals ale, bock, stout, weizen etc. 

Wist je dat er tientallen biersoorten zijn? Bekijk het overzicht met verschillende bierstijlen.

11 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

jan jaap vd wal (gast) op 14-06-2018 om 15:09:09

wie komt er op de naam bier ik heb gewerkt in de Grolsch fabriek daar wist niemand het

Hans (gast) op 18-04-2018 om 16:11:10

Wat is verschil tussen Lagerbier en pilsener

Kurbert (gast) op 06-06-2017 om 12:56:29

Freddy heineken stoat bie mien al joaren up 1

Ikkehans (gast) op 03-04-2015 om 10:14:16

Als reactie op Kees, ik lees dat Hertog Jan haar bier ook pils noemt, maar dat is wel 5,1%. Dus ik denk dat het als een algemene stelregel handig kan zijn maar weer niet waterdicht.

Job Kroon (gast) op 11-01-2015 om 21:24:33

Volgens de bierverordening mag pils best bovengistend zijn.
Brand heeft een aantal jaren geleden Cuvée op de markt gebracht, dat was een bovengistend pils.

Uit de bierverordening:
De benaming of aanduiding 'pils' of iedere
andere benaming of aanduiding waarvan het
woord 'pils' een grondbestanddeel vormt, is uitsluitend toegestaan voor lichtgekleurde bieren ressorterende onder de categorie I als bedoeld in artikel 4, met dien verstande dat het extractgehalte van de stamwort niet meer bedraagt dan 13,5% Plato, en met een kleur
beneden nummer 30* van de E.B.C.-kleurschaal.

haba (gast) op 10-01-2015 om 19:08:51

Bij lage gisting (pils) zakt het gist tijdens de vergisting naar beneden en de temperatuur tijdens de vergisting is ongeveer 8 graden en het is een makkelijker controleerbare productieproces.

Bij hoge gisting (bier) blijft de gist drijven en de temperatuur tijdens de vergisting is tussen de 20 en 25 graden en er is meer mogelijk om te variëren met smaken en toevoegingen. Het bier wordt hier door complexer van smaak.

haba (gast) op 10-01-2015 om 19:01:35

Kees klopt toch wat je zegt: pils is bier

Illy (gast) op 08-09-2014 om 18:47:19

geweldig dit: "Ter vergelijking: Als je in een restaurant gaat eten en je doet de volgende bestelling: "Ik wil graag een stuk vlees". Krijg je dan altijd een stukje kipfilet? Nee, de ober zal dan ook vragen wat voor soort vlees je wilt. " erg goede vergelijking,.. kip is geen vlees,...maar gevogelte.

Bobje de alcoholist (gast) op 02-05-2014 om 00:32:32

dus bier is pils, maar pils is geen bier⁉️⁉️⁉️🍻🍺

admin op 15-04-2014 om 13:17:31

@Kees
Dat maakt het verschil tussen bier en pils inderdaad eenvoudig, maar het klopt niet helaas. Bijvoorbeeld Budels Honing bier is een blond bier met 4,5% alcohol. Dit is dus geen pils, net zoals Palm Sauving. Dat is een Amber bier met 4,6% alcohol. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Ik weet niet bij welke brouwerij je die rondleiding gehad hebt, maar de informatie die je daar gehoord hebt klopt in ieder geval niet.

Kees (gast) op 15-04-2014 om 12:10:29

Ik ben werkzaam geweest als filiaalmanager bij een grote supermarktketen. Mij is bij een rondleiding in een Limburgse brouwerij het verschil verteld tussen een pils en een bier. Een pils beschikt maximaal 5% alcohol en een bier minimaal 5%. Dit verschil maakt het ook heel eenvoudig.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!