Bierbrouwerij De Glazen Toren

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Glazen Torenweg 11
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (14 jaar actief)
Opgericht in
2004
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij De Glazen Toren

Achtergrond informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historiek

Einde van de jaren tachtig liepen twee hobbybrouwers, de ene als schepen, de andere als gemeentesecretaris van de gemeente Erpe-Mere, elkaar beroepsmatig tegen het lijf. Het gesprek ging al snel niet meer over bestuurszaken maar over de gemeenschappelijke hobby, bier(brouwen).

Gent als redding?

Op een dag was het zover: er werd een gemeenschappelijk brouwseltje van 25 liter uit een gemeenschappelijk keteltje getoverd. Het resultaat was niet om over naar huis te schrijven maar de twee gaven niet op en bleven brouwseltjes produceren. Maar op een dag in 1991 werd een belangrijke beslissing genomen, ze lieten zich inschrijven in de brouwerijhogeschool CTL te Gent en offerden er drie jaar lang hun weekenden aan op. Tijdens hun nog schaarse vrije dagen bezochten ook nog eens vrijwel alle bestaande Belgische brouwerijen.

Nu voor het echie

In 1994 studeerden zij af en de brouwseltjes werden stilaan beter. Het idee rijpte om met een eigen professionele brouwerij te starten echter een spliternieuwe installatie werd te duur bevonden, temeer omdat beiden beroepsmatig geen andere richting wensten in te slaan. Dus werd her en der brouwerijuitrusting opgekocht. Uiteindelijk werd er in 2001 toch besloten om er echt voor te gaan en werden de overgedimensioneerde stukken verkocht en werden in elkaar passende componenten aangeschaft. In die tijd kwam in 2002 een derde partner bij de zaak wat de beginnende onderneming meer armslag gaf.

De Mechelse firma Welding and Piping, bekend voor belangrijke uitrustingswerken in de brouwerijen Palm, Rodenbach, Bosteels en vele andere, verleende logistieke steun bij de huidige uitrusting. Na eerst het statuut van Vennootschap onder Firma te hebben aangenomen, werd de BVBA een feit op 1 januari 2004. De accijnsvergunning werd aangevraagd in april en bekomen in augustus 2004. Op donderdag 11 november 2004 om 11 uur werd de Kleinbrouwerij De Glazen Toren feestelijk geopend.

Wie is wie ?

De ambachtelijke Kleinbrouwerij de Glazen Toren is een driemansonderneming met als zaakvoerder Jef Van den Steen. Jef geldt als een autoriteit in de brouwwereld door zijn talrijke biertijdschriften en boeken. De twee andere partners zijn de rasechte Aalstenaars Dirk De Pauw, die zoals Jef een volwaardige brouwersopleiding heeft genoten in CTL Gent en Mark De Neef, sinds jaren een goede vriend. Beiden hebben de ambitie om Aalst met zijn rijke, maar teloorgegane brouwtraditie weer op de landkaart te plaatsen.

De moderne brouwinstallatie werd ondergebracht in een voor dit doel nieuwgebouwd pand.
 


Kleinbrouwerij de Glazen Toren produceert op dit moment drie bieren onder eigen naam. Er wordt gebrouwen met een capaciteit van 5 hectoliter en er wordt tot op vandaag enkel afgevuld op 75 en 150 cl -flessen die gepresenteerd worden in zelf ontworpen wikkels en in vaten van 20 of 30 liter.

Capaciteitsprobleem ten gevolge van de export

In Duitsland werd een nieuwe moderne brouwzaal van 2500 l besteld. Deze werd operationeel in de loop van 2007. Ook kwamen er nieuwe gistingstanks. Toch bleven de capaciteitsproblemen zich opstapelen. De export naar de USA, Canada, Italië, Japan, Nederland en Groot- Brittannië kende een sterke stijging, en werd daar bovenop ook nog verruimd naar Zweden, Finland en Denemarken. Om de problemen het hoofd te bieden werd een uitbreiding van de gebouwen noodzakelijk en na het verkrijgen van de bouwvergunningen werd de brouwerij einde 2008 in een werf herschapen. Er werd een tweede hergistingskamer gebouwd, een koelcel, een ruimte voor plaatsing van een nieuwe afvulmachine, magazijnruimte, en een kleine winkelruimte.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.