Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Rodenbach | Bierbrouwerij in Roeselare

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Rodenbach

Brouwerij Rodenbach is een bierbrouwerij uit Roeselare (België) die is opgericht in 1821. Deze brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment.

Rodenbach Foederzaal
Rodenbach inschenken
Rodenbach Vintage 2015

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brouwerij Rodenbach

Brouwerij Rodenbach heeft 11 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Rodenbach!
  • Rodenbach Fruitage 0.0% - Alcoholvrij - 0%

    Fruitage by Rodenbach 0,0% is een alcoholvrij fruitbier. Het bier is friszuur, lichtzoet en heeft een rijke smaak van roodfruit. Bij voorkeur geserveerd met ijsblokjes, limoen en munt.

  • Rodenbach Fruitage - Fruit - 3,9%

    Rodenbach Fruitage is een laag alcoholisch fruitbier dat wordt gebrouwen met enkel 100% natuurlijke ingrediënten zoals jong bier, tweejarig op eikenhout gerijpt Rodenbach-bier en het sap van rode vruchten. 

  • Rodenbach Alexander - Ale - 5,2%

    Rodenbach Alexander heeft een uniek, gebalanceerd palet, complexe afdronk en subtiele fruit- en houttoetsen. Het bier is ongetwijfeld één van de beste Sour Ales die Rodenbach ooit creëerde. Rodenbach Alexander werd eind september 2016 gelanceerd als Limited Edition.

  • Rodenbach Grand Cru - Sour - 6%

    Rodenbach Grand Cru is een bijzonder bier uit West-Vlaanderen, met een roodbruine kleur door de gebruikte ‘Weense gerstemout’. Het is een bier in de stijl Vlaams Roodbruin (een stijl binnen de sours).  Het bier heeft een extreem scherp aroma van rijk druivenfruit, met zure tonen, wat lijkt op een lichtzure rode wijn of mogelijk een geuze. In de mond is hij licht zoet, extreem zuur en fruitig, met druiven en zelfs kersen waarneembaar. Ondanks de zoetheid is het bier helemaal niet plakkerig, maar juist wat dun, met weinig of geen spoor van mout. Afdronk is scherp en fruitig.

  • Rodenbach Classic - Oud bruin bier - 5,2%

    Rodenbach Classic is het Vlaamse roodbruine speciaalbier wat erkend is als Traditioneel Streekproduct. Rodenbach is heel verfrissend en eetlustopwekkend: het perfecte aperitief!

  • Rodenbach Red Tripel - Tripel - 8,2%

    Bij Rodenbach Red Tripel komen zowel het moutige, het fruitige als het houtgerijpte karakter van het bier ten volle tot leven in je glas. In de geur ontdek je hints van abrikoos, karamel, gebak en witte bourgogne. De aanzet is fris tintelend en evolueert naar een ronde, mondvullende en lange finale, waarbij impressies van rijpe ananas, citrus en carré confiture de show stelen, met op de achtergrond nog een vleugje zoethout en vanille.

  • Rodenbach Rosso - Fruit - 4%

  • Rodenbach Evolved Grand Cru - Sour - 6%

    Dankzij de uitzonderlijk lange rijping op eikenhouten foeder nr. 95 heeft het bier een nog uitgesprokener houtkarakter. De natuurlijke smaken van zure kers, groene appel, leer, eik en rood fruit die zich tijdens het rijpingsproces hebben ontwikkeld, zijn van sensationele puurheid.

Achtergrond informatie

Rodenbach is niet enkel brouwkunst, het is veel meer...
 

Lees ook

Duitse roots

Het unieke verhaal begint in Andernach aan de oevers van de Rijn, waarvan de familie Rodenbach afkomstig is. In 1750 vestigde één van hen, de chirurgijn Ferdinand Rodenbach, zich in Roeselare. Zijn kleinzoon Alexander kocht in 1820 een kleine brouwerij van David Norbert aan de Spanjestraat. Samen met Amelia, Pedro en Ferdinand Rodenbach stichtte hij er in 1820 een vennootschap voor 15 jaar, die werd ontbonden op 1 februari 1836. Brouwerij Rodenbach werd vanaf 1821 uitgebouwd onder de benaming Brouwerij Alexander Rodenbach & Cie.

Op 20 september 1836 werd de brouwerij aangekocht door Regina Wouters, echtgenote van Pedro Rodenbach. Zij werd later in 1864 opgevolgd door Eduard en vervolgens Eugène Rodenbach, die in Engeland brouwtechnieken ging opsteken. Van toen af kende Rodenbach een niet te stuiten opmars en verwierf het een grensoverschrijdende faam.

Eigen mouterij

De benaming werd gewijzigd in Brasserie et Malterie Saint-Georges. In die tijd stond de Brouwerij Rodenbach zelf in voor de productie van mout, de basisgrondstof voor het bier. Edward Rodenbach-Mergaert liet namelijk in 1864 een mouterij bouwen. Het bakstenen poortgebouw bestaat uit drie bouwlagen en is opgetrokken in rondboogstijl. In 1872 werd de mouterij uitgebreid met een 24 meter hoge ast. De mouterij-ast werd gebouwd naar Engels model, wat blijkt uit het cirkelvormige grondplan van de ast en de kegelvormige kap. Deze kenmerken zijn in onze streek ongewoon en maken van de Roeselaarse mouterij-ast een uniek gebouw. De mouterij werd twee keer vergroot, in 1933 en in 1951.

300 eikenhouten foeders

In 1975 besliste de Brouwerij Rodenbach om niet langer zelf mout aan te maken. De mouterij-ast bleef bewaard. In 1985-1986 werden er grote restauratiewerken uitgevoerd aan de mouterij-ast en aan het poortgebouw. De mouterij-ast werd omgevormd tot tentoonstellingsruimte in het kader van bedrijfsrondleidingen. De oudste lagerkelders (gistkelders), daterend uit het kwart van de 19de eeuw, werden voortdurend uitgebreid en er bevinden zich nu ongeveer 300 eikenhouten foeders om het pittige, bruine Rodenbachbier op te slaan en te rijpen.

Overname

Palm neemt in 1998, uit bewogenheid voor het Belgische bierpatrimonium, Rodenbach over. Uiteraard zien ze commerciële mogelijkheden, maar toch! Rodenbach staat model voor 's werelds meest unieke bierstijl: 'de gemengde gisting'. Reclamecampagnes, nu mogelijk, geven Rodenbach een nieuw elan. Het gebouwencomplex met niet minder dan een driehonderdtal eikenhouten foeders, wordt geheel gerestaureerd en in 2002 wordt de ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.

Brouwerij Rodenbach in het nieuws

Cookie instellingen