Brouwerij Rodenbach is een bierbrouwerij uit Roeselare (België) die is opgericht in 1821. Deze brouwerij heeft 10 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
10
Opgericht in
1821 (202 jaar actief)
Straat
Spanjestraat 133
Postcode
8800
Plaats
Provincie
Land
Website
Overgenomen door
Palm Belgian Craft Brewers in 1998
Onderdeel van
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij Rodenbach heeft 10 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij Rodenbach!Toon meer merken van Brouwerij Rodenbach
Toon minder merken van Brouwerij Rodenbach
Rodenbach is niet enkel brouwkunst, het is veel meer...
Duitse roots
Het unieke verhaal begint in Andernach aan de oevers van de Rijn, waarvan de familie Rodenbach afkomstig is. In 1750 vestigde één van hen, de chirurgijn Ferdinand Rodenbach, zich in Roeselare. Zijn kleinzoon Alexander kocht in 1820 een kleine brouwerij van David Norbert aan de Spanjestraat. Samen met Amelia, Pedro en Ferdinand Rodenbach stichtte hij er in 1820 een vennootschap voor 15 jaar, die werd ontbonden op 1 februari 1836. Brouwerij Rodenbach werd vanaf 1821 uitgebouwd onder de benaming Brouwerij Alexander Rodenbach & Cie.
Op 20 september 1836 werd de brouwerij aangekocht door Regina Wouters, echtgenote van Pedro Rodenbach. Zij werd later in 1864 opgevolgd door Eduard en vervolgens Eugène Rodenbach, die in Engeland brouwtechnieken ging opsteken. Van toen af kende Rodenbach een niet te stuiten opmars en verwierf het een grensoverschrijdende faam.
Eigen mouterij
De benaming werd gewijzigd in Brasserie et Malterie Saint-Georges. In die tijd stond de Brouwerij Rodenbach zelf in voor de productie van mout, de basisgrondstof voor het bier. Edward Rodenbach-Mergaert liet namelijk in 1864 een mouterij bouwen. Het bakstenen poortgebouw bestaat uit drie bouwlagen en is opgetrokken in rondboogstijl. In 1872 werd de mouterij uitgebreid met een 24 meter hoge ast. De mouterij-ast werd gebouwd naar Engels model, wat blijkt uit het cirkelvormige grondplan van de ast en de kegelvormige kap. Deze kenmerken zijn in onze streek ongewoon en maken van de Roeselaarse mouterij-ast een uniek gebouw. De mouterij werd twee keer vergroot, in 1933 en in 1951.
300 eikenhouten foeders
In 1975 besliste de Brouwerij Rodenbach om niet langer zelf mout aan te maken. De mouterij-ast bleef bewaard. In 1985-1986 werden er grote restauratiewerken uitgevoerd aan de mouterij-ast en aan het poortgebouw. De mouterij-ast werd omgevormd tot tentoonstellingsruimte in het kader van bedrijfsrondleidingen. De oudste lagerkelders (gistkelders), daterend uit het kwart van de 19de eeuw, werden voortdurend uitgebreid en er bevinden zich nu ongeveer 300 eikenhouten foeders om het pittige, bruine Rodenbachbier op te slaan en te rijpen.
Overname
Palm neemt in 1998, uit bewogenheid voor het Belgische bierpatrimonium, Rodenbach over. Uiteraard zien ze commerciële mogelijkheden, maar toch! Rodenbach staat model voor 's werelds meest unieke bierstijl: 'de gemengde gisting'. Reclamecampagnes, nu mogelijk, geven Rodenbach een nieuw elan. Het gebouwencomplex met niet minder dan een driehonderdtal eikenhouten foeders, wordt geheel gerestaureerd en in 2002 wordt de ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.
Brouwerijen Rodenbach en Palm succesvol op Brussels Beer Challenge
De Brussels Beer Challenge heeft bieren van de brouwerijen Rodenbach en Palm met 3 maal goud, 1 maal zilver en 1 maal brons bekroond.
Brouwerijen Rodenbach en Cornet lanceren kroketten
De Rodenbach garnalenkroket en Cornet kaaskroket zijn gelanceerd door de brouwers. Met de lancering worden Belgische eet- én Belgische biercultuur verenigd.
Belgium Beer Week zet de Belgische biercultuur wereldwijd op de kaart
Tijdens de derde editie van de Belgium Beer Week worden bierliefhebbers een hele week uitgenodigd om te genieten van de smaakvolle en rijke Belgische biercultuur.
22 okt 2019