Brouwerij Rodenbach is een bierbrouwerij uit Roeselare (België) die is opgericht in 1821. Deze brouwerij heeft 9 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
9
Opgericht in
1821 (201 jaar actief)
Straat
Spanjestraat 133
Postcode
8800
Plaats
Provincie
Land
Website
Overgenomen door
Palm Belgian Craft Brewers in 1998
Onderdeel van
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij Rodenbach heeft 9 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij Rodenbach!Toon meer merken van Brouwerij Rodenbach
Toon minder merken van Brouwerij Rodenbach
Rodenbach is niet enkel brouwkunst, het is veel meer...
Duitse roots
Het unieke verhaal begint in Andernach aan de oevers van de Rijn, waarvan de familie Rodenbach afkomstig is. In 1750 vestigde één van hen, de chirurgijn Ferdinand Rodenbach, zich in Roeselare. Zijn kleinzoon Alexander kocht in 1820 een kleine brouwerij van David Norbert aan de Spanjestraat. Samen met Amelia, Pedro en Ferdinand Rodenbach stichtte hij er in 1820 een vennootschap voor 15 jaar, die werd ontbonden op 1 februari 1836. Brouwerij Rodenbach werd vanaf 1821 uitgebouwd onder de benaming Brouwerij Alexander Rodenbach & Cie.
Op 20 september 1836 werd de brouwerij aangekocht door Regina Wouters, echtgenote van Pedro Rodenbach. Zij werd later in 1864 opgevolgd door Eduard en vervolgens Eugène Rodenbach, die in Engeland brouwtechnieken ging opsteken. Van toen af kende Rodenbach een niet te stuiten opmars en verwierf het een grensoverschrijdende faam.
Eigen mouterij
De benaming werd gewijzigd in Brasserie et Malterie Saint-Georges. In die tijd stond de Brouwerij Rodenbach zelf in voor de productie van mout, de basisgrondstof voor het bier. Edward Rodenbach-Mergaert liet namelijk in 1864 een mouterij bouwen. Het bakstenen poortgebouw bestaat uit drie bouwlagen en is opgetrokken in rondboogstijl. In 1872 werd de mouterij uitgebreid met een 24 meter hoge ast. De mouterij-ast werd gebouwd naar Engels model, wat blijkt uit het cirkelvormige grondplan van de ast en de kegelvormige kap. Deze kenmerken zijn in onze streek ongewoon en maken van de Roeselaarse mouterij-ast een uniek gebouw. De mouterij werd twee keer vergroot, in 1933 en in 1951.
300 eikenhouten foeders
In 1975 besliste de Brouwerij Rodenbach om niet langer zelf mout aan te maken. De mouterij-ast bleef bewaard. In 1985-1986 werden er grote restauratiewerken uitgevoerd aan de mouterij-ast en aan het poortgebouw. De mouterij-ast werd omgevormd tot tentoonstellingsruimte in het kader van bedrijfsrondleidingen. De oudste lagerkelders (gistkelders), daterend uit het kwart van de 19de eeuw, werden voortdurend uitgebreid en er bevinden zich nu ongeveer 300 eikenhouten foeders om het pittige, bruine Rodenbachbier op te slaan en te rijpen.
Overname
Palm neemt in 1998, uit bewogenheid voor het Belgische bierpatrimonium, Rodenbach over. Uiteraard zien ze commerciële mogelijkheden, maar toch! Rodenbach staat model voor 's werelds meest unieke bierstijl: 'de gemengde gisting'. Reclamecampagnes, nu mogelijk, geven Rodenbach een nieuw elan. Het gebouwencomplex met niet minder dan een driehonderdtal eikenhouten foeders, wordt geheel gerestaureerd en in 2002 wordt de ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.
Swinkels Family Brewers in 2021: hogere omzet en circulariteitsscore
Royal Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van o.a. Bavaria, boekte in 2021 een solide omzetstijging van 8% en groeide naar circulariteitsscore van 56%.
Jubileumbier Rodenbach Red Tripel gelanceerd
Brouwerij Rodenbach is 200 jaar jong. Dit jubileum viert de brouwerij met de lancering van Rodenbach Red Tripel.
Twee Rodenbach bieren beste ter wereld binnen hun stijl
Brouwerij Rodenbach heeft volgens de jury van de World Beer Awards 2021 twee beste bieren ter wereld binnen een bierstijl in huis. Rodenbach Grand Cru is 'World’s Best Flanders Red Ale' en Caractère Rouge 'World’s Best Flavoured Wild-Sour'.
22 okt 2019