Gentse Stadsbrouwerij Gruut

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Rembert Dodoensdreef 1
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (10 jaar actief)
Opgericht in
2009
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Gentse Stadsbrouwerij Gruut

Geen biermerk bekend van Gentse Stadsbrouwerij Gruut. Voeg een biermerk toe voor deze brouwerij.

Achtergrond informatie

Tweedeling

Hop werd vanaf de 13de eeuw gebruikt als alternatief kruid in een bierbereiding. Het toenmalige brier werd voornamelijk op smaak gebracht met kruiden, “Gruyt of Gruut” genoemd. De samenstelling van de kruiden was verschillend van streek tot streek en het was de landsheer die het mengsel kende en daarop taks of accijns vroeg, waar nu het alcoholpercentage hiervoor van belang is.

In de middeleeuwen werd de stad Gent door de rivier de Leie in twee delen. Op de rechteroever gebruikten brouwers onder Duitse gezag typische bieringrediënten zoals hop terwijl op de linkeroever onder Frans bewind door de brouwers gruuten werden gebruikt, een mengeling van kruiden.
Een van de weinige bierbrouwerijen die niet brouwt met hop maar met gruut bestaat een jaar. De Gentse Stadsbrouwerij combineert de huidige moderne brouwtechnologie met een eeuwenoude traditie; brouwen met het kruidenmengsel dat tijdens het bierbrouwen in de Middeleeuwen centraal stond.
 


Sinds september 2009 is brouwster Annick De Splenter bezig met de ontwikkeling van een bruin bier. Ze deed dit niet alleen maar met een tiental trouwe klanten. Het resultaat is net als de andere Gruut-bieren een doordrinkbier echter wel met een apart karakter. Naast de twee kruiden die in het bier gebruikt zijn, zijn er ook nootsoorten aan toegevoegd. Geen bier als je allergisch bent voor noten dus! Deze combinatie zorgt voor een krachtige afdronk die overigens in het eerste basisrecept ontbrak.

Van de Gruut Bruin is voorlopig 50.000 liter gebrouwen en het is alleen verkrijgbaar in de Gentse brouwerij. Overigens zijn de Gentse Bieren momenteel vooral goed verkrijgbaar in de Gentse cafés.

In 2016 is de brouwerij verhuisd vanaf de Grote Huidevettershoek 10 naar Rembert Dodoensdreef 1.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.