Liefmans Cuvée-Brut

Brouwerij Bierbrouwerij Liefmans
Land België
Gebrouwen sinds Onbekend
Soort Fruit bier
Alcohol 6%
Gisting Bovengisting
Kleur diep rood tot bruin
Drink temperatuur 7-10 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website liefmans.be
Meer Liefmans fruitesse

Liefmans Cuvée-Brut kopen

Liefmans Cuvée-Brut is online te koop bij:

Verpakkingen van Liefmans Cuvée-Brut:

Prijzen van Liefmans Cuvée-Brut Aanbiedingen van Liefmans Cuvée-Brut

Smaak & beschrijving

Liefmans Cuvée-Brut heeft een zeer fruitige beleving, zuurzoete smaakaanzet die overgaat in een complexe volmondigheid.

Liefmans is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Liefmans te Oudenaarde. In 2008 werd de brouwerij, na faillissement in 2007, overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.

Cuvée-Brut

Liefmans Cuvée-Brut is een dieprood tot bruin fruitbier dat slechts eenmaal per jaar gebrouwen wordt. Het heeft een alcoholpercentage van 6%. Vroeger heette dit bier Liefmans Kriek, maar na de overname van de brouwerij werd het geherlanceerd onder een nieuwe naam. Het bier is een mengeling van oude bieren met nieuw bier (55% Oud Bruin en 45% traditioneel kriekenbier), aangevuld met verse krieken (per hectoliter bier worden 13 kilo krieken verwerkt). Het rijpt 18 maanden tot 3 jaar waarna het wordt versneden. Het resultaat is een mengeling van 15 tot 20 brouwsels. Het bier kan langer dan 10 jaar bewaard worden. Liefmans Cuvée-Brut is verkrijgbaar in flessen van 37,5 en 75 cl en in vaten van 30 liter.

Achtergrond 

Brouwerij Liefmans heeft reeds een traditie sinds 1679. De typische smaak wordt bekomen door gemengde gisting in open kuipen, gevolgd door een extra lagering en het versnijden van oud en jong bier. De gisting wordt aangevuld met gisten uit de lucht in de omgeving. Liefmans heeft verschillende biermerken gehad, waarvan er al heel wat zijn verdwenen.

Bij de overname door Brouwerij Duvel Moortgat gebeurde er een herprofilering en herlancering. Zo wordt het onderscheid met klassiekere kriekbieren geaccentueerd. Het traditionele en ambachtelijke van het brouwproces van Liefmans blijft behouden.

Zo worden Liefmans Goudenband en Liefmans Cuvée-Brut nog steeds met de hand omwikkeld met papier. De wikkels werden recent wel vernieuwd. Nu prijkt er de handtekening op van Rose Blanquaert-Merckx, als ode aan de eerste vrouwelijke brouwmeester van België. Ooit was zij balletdanseres en vanaf 1946 werd zij secretaresse van de directeur. Daarna leidde zij gedurende meer dan 40 jaar het brouwgebeuren.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Bavaria Premium Pilsener

Niets is zo verfrissend
Bavaria schenkt flink aandacht aan hun alcoholvrije bieren, zoals Bavaria 0.0, de alcoholvrije Radler, Bavaria Mexican en meer. Niet is zo verfrissend, aldus de brouwer uit Lieshout.

Meer reclames van Bavaria Premium Pilsener

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!