Brouwerij Eembier

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Havenstraat 5 B
Postcode
8081GN
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (13 jaar actief)
Opgericht in
2006
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Eembier

Brouwerij Eembier in het nieuws

ABT bier van de maand: Eem Luchtig

Brouwerij Artemis wil uitbreiden

Hommeles hopoogst in Odijk

Achtergrond informatie

Opening Brouwerij Eembier op 28 juni 2018Brouwerij Eembier is een bierbrouwerij uit Elburg. Sinds juni 2018 is er een brouwerij mét proeflokaal gerealiseerd in Elburg, daarvoor was Ruud actief als huurbrouwer vanuit Amersfoort. 

Ruud van Moorst is eigenaar van Eembier en hij brouwde sinds 2006 als huurbrouwer onder de naam Bierbrouwerij de Eem.

De naam werd in 2016 gewijzigd naar Brouwerij Eembier. Rond diezelfde tijd begon de ondernemende familie Vos in Elburg een brasserie, brouwerij en kunstatelier met de naam 'Aan de Gracht'. Brouwerij Eembier is er sinds 2018 gevestigd. 

De brouwerij in Elburg werd op 28 juni 2018 officieel geopend. Er staat een brouwhuis van 20 hectoliter van PSS uit Slowakije. Aangevuld met 9 CCT gist- en lagertanks. 

Huurbrouwerij de Eem uit Amersfoort

Naast Brouwerij de Drie Ringen had Amersfoort er sinds 2006 een tweede brouwerij bij: Bierbrouwerij de Eem. Initiatiefnemers zijn Ruud van Moorst en Peter de Ruijter, twee vrienden die al decennia lang enthousiaste bierliefhebbers zijn.

Na veel brouwerijbezoek zelf brouwen
Ruud van Moorst begon zich in 1978 te interesseren voor bier als verzamelaar van brouwerijartikelen en is de auteur van het Nederlands Biernamen Logboek. Hij was een vaste bezoeker van Brouwerij de Drie Ringen. Samen bezochten zeer vele kleine bierbrouwerijen in de Benelux en proefden ontelbare bieren in alle variëteiten en smaken, voordat ze enkele jaren voor de oprichting van de brouwerij besloten om zelf bier te gaan brouwen. Na een stageperiode bij onder andere Brouwerij de Prael (Amsterdam) en bij de Maasland Brouwerij (Oss), werd besloten om Bierbrouwerij de Eem op te richten. Sinds 18 mei 2006 staat Bierbrouwerij de Eem ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort.
Op 16 februari 2007 vond de openingsplechtigheid plaats van Brouwerij de Eem. De opening werd verzorgd door Henk Westbroek, bekend geworden als zanger van Het Goede Doel.

Eemgebied
Er werd één keer gebrouwen bij de Maasland Brouwerij in Oss maar in de beginperiode werd echter voornamelijk gebruik gemaakt van de faciliteiten van Brouwerij de Prael. Hier werd in 2007 per maand 1.000 liter gebrouwen. De Ruijter en van Moorst brouwen alleen bieren zonder toevoegingen zoals kruiden en/of extracten. Het tweetal is echter wel zoekende naar een geschikte locatie voor hun eigen brouwerij met proeflokaal in de regio Amersfoort. Eind 2008 dan wel begin 2009 hopen zij het te kunnen betrekken.
In 2007 werden de bieren (nog) voornamelijk afgezet in het Eemgebied. Hiernaast waren de bieren tevens verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde bierwinkels. en biercafe's elders in het land.
Er werken soms enkele vrijwilligers, Peter en Ruud. De financiering van de brouwerij tot stand gekomen door gulle gevers en door Peter en Ruud zelf. De Eem werkt niet samen met andere instanties. Ze hopen ooit zo te groeien dat personeel 'normaal' betaald kan worden.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.