Leidsch Bier

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Flevodwarsweg 7
Postcode
2318 MC
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (15 jaar actief)
Opgericht in
2004
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Leidsch Bier

Leidsch Bier in het nieuws

Kellogg's Cornflake bier ontwikkeld

Leids bier gemaakt van bagels!

Beer Geeks brouwen voor Stichting ALS

Achtergrond informatie

De voorbereidingen voor Leidsch Bier zijn gestart in 2003. Daarvoor was initiatiefnemer Jan-Willem Fukkink sinds 2000 al actief als amateurbierbrouwer. Een zelf ontwikkeld recept voor een blond bier,Slim Blondje, scoorde erg goed bij familie en vrienden. Vandaar mogelijk deze droom.
Met de allereerste levering van Leidsch Blond (in april 2004) aan de Beekforel in Leiden was de officiële start een feit. Een enorme truck met oplegger slaagde er met moeite in de smalle straat door te komen en drie pallets met het bier af te leveren. Leidsch Dubbel (het tweede bier) volgde (pas) in april 2007. In eerste instantie als eenmalig brouwsel maar inmiddels ook vast in het assortiment. Ter gelegenheid van het eerste lustrum werd in april 2009 Leidsch Weizen geïntroduceerd.

Aan 3 pallets niet meer genoeg

Daarna werden de leveringen snel groter en vond Leidsch Bier onderdak bij in Oegstgeest: een selfstorage-unit voor de ‘kleine’ voorraad, en de mogelijkheid om extra pallets in een centraal magazijn te bewaren. Niet zo erg groot (65 m²) dus de pallet-opslag zal wel passen en meten worden. Maar wel met een klein kantoor, een keuken en een WC. Ook de brouwinstallatie voor receptontwikkeling, de vergistingskoelkast, de ingrediënten, laboratoriumspullen, geschenkverpakkingen, enz. enz. kunnen hier een plekje vinden. Dat is qua logistiek natuurlijk ook een stuk handiger. Deze brouwinstallatie met een capaciteit van 40 liter is in eigen beheer gebouwd, zowel voor het ontwikkelen van nieuwe recepten als het geven van brouwdemonstraties op feesten en partijen.

Ontwikkeling hier, productie daar

De receptuur voor nieuwe bieren wordt ontwikkeld in Leiden. Op kleine (0,2 hl) schaal worden proefbrouwsels gemaakt met combinaties van mout, hop en gist; net zo lang tot een uniek, nieuw bier is ontstaan. Na zelf de basis gelegd te hebben kiest een panel van ondernemers en consumenten tijdens een bierkeuring uit een aantal proefbrouwsels het uiteindelijke bier. Tijdens de keuring worden alle aspecten van het bier zoals uiterlijk, schuim, geur en smaak beoordeeld. De uiteindelijke produktie van het bier is uitbesteed aan de Proefbrouwerij in Lochristi. Deze kleine brouwerij is gespecialiseerd in het brouwen in opdracht. De grote professionaliteit van deze brouwerij garandeert een hoge en constante kwaliteit van de bieren. Om een detail aan te geven; bij het brouwen wordt de Leidse watersamenstelling gevolgd.

Eigen brouwerij

Bijna honderd jaar na de sluiting van Stoombierbrouwerij de Posthoorn in 1918 heeft Leiden weer een eigen bierbrouwerij. En dat vieren we met de introductie van een nieuw bier: de MorsporterSchuingedrukte tekst, ontwikkeld en gebrouwen op Leidse bodem.
De receptuur voor de Leidsche Bieren worden al sinds de start in 2004 in Leiden ontwikkeld. Het produktiebrouwen vindt/vond echter nog steeds in licentie plaats bij de Proefbrouwerij. Maar inmiddels zijn alle maatregelen getroffen om ook in Leiden aan de Flevodwarsweg te kunnen produktiebrouwen zoals dat met een mooi woord heet tegenwoordig. Weliswaar nog op zeer kleine schaal, 1 hectoliter per maand, maar het is de bedoeling om de brouwcapaciteit in de komende jaren stapsgewijs te vergroten.
De nieuwe gistingstank is maar liefst 6x zo groot als de grootste, huidige tanks waarmee de totale gistingscapaciteit in één klap verdubbeld is hiervan een voorbeeld.

Brouwcapaciteit te laag

Het brouwen van de Blond en Aaipiejee (25 tot 40 hl per opdracht) is wegens capaciteitsgebrek uitbesteed aan de Proefbrouwerij in Lochristi (nabij Gent, België).

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.