Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen | Trappist

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen

2 januari 2019 door Redactie Biernet

Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel monniken wordt gebrouwen. Er zijn maar twee echte Nederlandse trappistenbier brouwerijen in Nederland.

Trappistenbier

Wat wordt verstaan onder trappistenbier?

Authentic Trappist Product Wat is trappistenbier? Bier mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier bier en het brouwproces aan een aantal eisen voldoet. Als dat zo is dan kunnen de bieren officieel erkend worden als 'authentic trappist product'. Trappistenbier is dus geen biersoort, maar een omschrijving van de herkomst van het bier. Er zijn bijvoorbeeld trappistenbieren in de bierstijlen blond, quadrupel, wit, sinds 2021 zelfs alcoholvrij en nog veel meer...

De naam ''Trappist'' is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleend: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe. 

Twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen

Wereldwijd zijn er anno 2023 tien officieel erkende Trappistenbrouwerijen. In Nederland bevinden zich er twee, allebei gelegen in Noord-Brabant. Trappistenbrouwerij de Kievit is onderdeel van Abdij Maria Toevlucht in Zundert en brouwt Zundert Trappist. Brouwerij de Koningshoeven uit Berkel-Enschot is bekend om zijn La Trappe bieren

Abdij de Koningshoeven - La Trappe Trappist

Geschiedenis

Abdij Koningshoeven 1881 staat bekend als de officiële stichtingsdatum van Abdij O.L.V. (Onze Lieve Vrouw)  van Koningshoeven. In het Brabantse Berkel-Enschot, vonden Franse Trappistenmonniken een toevluchtsoord. Dit toevluchtsoord bestond uit een stuk heide, hoeven en een schaapskooi. Deze hoeven werden 'de Koningshoeven' genoemd, naar voormalig Koning Willem II.

Ontstaan Brouwerij

Uiteindelijk hadden de Trappisten een bron van inkomsten nodig om zichzelf te kunnen onderhouden en te voldoen aan hun plicht van liefdadigheid. Daarom besloten zij om bier te gaan brouwen. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds overheerlijk bier gebrouwen volgens de regels van de Trappisten.

De brouwerij bleef groeien, waardoor de toenemende vraag ook groter werd. Hierdoor besloten zij om over te stappen naar een samenwerking met Stella Artois van 1969 t/m 1979.

Nadat de samenwerking werd gestopt in 1980, besloten de Trappistenmonniken om het brouwen weer in hun eigen handen te nemen. Dit resulteerde in het ontstaan van het merk 'La Trappe', een bier van hoge gisting. 

Lees ook

Momenteel worden er bij Trappistenbrouwerij de Koningshoeven veel verschillende trappistenbieren gebrouwen, in tegenstelling tot de meer kleinschalige Nederlandse trappistenbrouwerij de Kievit, behorende tot Abdij Maria Toevlucht. La Trappe Trappist

Abdij Maria Toevlucht - Zundert Trappist

Geschiedenis

Tijdens de Franse Revolutie werd het voortbestaan van kloosters bedreigd. Dit werd bijna realiteit voor het Noord-Franse Trappistenklooster Mont Des Cats. Om deze reden zond Mont Des Cats een monnik uit om een toevluchtsoord te vinden in het buitenland. Dit vond men in Tilburg, waar in 1881 de abdij Koningshoeven werd gesticht. 

De gelegenheid om een nieuw klooster te stichten ontstond in 1897 toen een Zundertse mevrouw, 'Anna Catharina van Dongen' een stuk grond schonk aan abdij Koningshoeven. Hier ontstond het nieuwe project genaamd abdij Maria Toevlucht. De naam is ontstaan uit het feit dat het diende als een toevluchtsoord voor Franse monniken. Er werd begonnen met de bouw van het eerste klooster en op 14 mei 1900, Hemelvaartsdag, wijdde het hoofd van de abdij van Tilburg de kapel in. Toen begon Maria Toevlucht, met 12 monniken, officieel als een klooster te functioneren.

Ontstaan Brouwerij

In 1900 was de bron van inkomsten van Maria Toevlucht hoofdzakelijk landbouw. De reden hiervan was dat er een boerderij (de Kievit) aan het klooster was verbonden. Na het beëindigen van de boerderij (vleesveebedrijf) in 2007 zocht Maria Toevlucht een vorm van bedrijvigheid, dat qua vorm en omvang een goede verhouding had tussen inzet en omvang. Tegelijkertijd moest het natuurlijk ook passen bij het trappistenleven. Abdij Mariatoevlucht

Na een zorgvuldige afweging in 2009, besloot zo Maria Toevlucht om een kleinschalige brouwerij te beginnen. De brouwerij kreeg de naam Brouwerij de Kievit, wat verwijst naar de toenmalige boerderij. In 2012 gingen de brouwwerkzaamheden van start. 

Na verschillende proefsessies en brouwsels binnen het kloostergemeenschap, kwamen zij uiteindelijk op een mooi trappistenbier: 'Zundert Trappist'. Het bier werd in 2013 gelanceerd en de naam verwees naar de plaats van herkomst.

Vijf jaar na introductie vond Trappistenbrouwerij de Kievit het tijd voor een tweede Trappist van hun hand en Zundert 10 was geboren. Dit is een quadrupel bier met een kruidige toets. Zundert 10 is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade.

Zundert Trappist Bier

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen