Nederland kent veel goede bierbrouwerijen. In 2021 lichten we steeds vijf brouwerijen uit een Nederlandse provincie uit en in in dit blog behandelen we de provincie Noord-Brabant.
In 2021 lichten we brouwerijen uit een bepaalde provincie uit. Op basis van waarderingen die consumenten geven aan bieren op de app Untappd maken we telkens een Top 5 met de best beoordeelde bierbrouwerijen. In dit blog focussen we op brouwerijen uit de provincie Noord-Brabant. Bij de selectie van de brouwerijen hanteren we een minimum van 1.000 ratings voor de brouwerij.
Trappistenbrouwerij de Koningshoeven is bekend van het La Trappe trappistenbier. Deze brouwerij bevindt zich in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot.
- Brouwerij score: 3,75/5 (1.134.959 ratings)
- Beste bier: La Trappe Quadrupel 3,94/5 (196.619 ratings)
Brouwerij de Koningshoeven is één van de twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen . De brouwerij kent een lange geschiedenis. 1881 staat bekend als de officiële stichtingsdatum van Abdij O.L.V. (Onze Lieve Vrouw) van Koningshoeven. In het Brabantse Berkel-Enschot, vonden Franse Trappistenmonniken een toevluchtsoord. Dit toevluchtsoord bestond uit een stuk heide, hoeven en een schaapskooi. Deze hoeven werden 'de Koningshoeven' genoemd, naar voormalig Koning Willem II.
Uiteindelijk hadden de Trappisten een bron van inkomsten nodig om zichzelf te kunnen onderhouden en te voldoen aan hun plicht van liefdadigheid. Daarom besloten zij om bier te gaan brouwen. Het wordt sinds 1884 gebrouwen binnen de muren van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Dat gebeurt nog altijd onder toezicht en verantwoordelijkheid van trappistenmonniken. La Trappe Trappist is niet zomaar een bier, het draagt een verhaal dat zorgvuldig wordt bewaakt, door iedereen die is betrokken bij het biermerk.
La Trappe Trappist is zuiver, eerlijk, Nederlands bier. Wie goed proeft, ontdekt wat genieten is. En ontwaart het belangrijkste ingrediënt dat onlosmakelijk met de monniken is verbonden: de stilte. La Trappe Trappist bieren dragen het ATP label, dat staat voor 'authentiek trappist product'. Anno 2021 zijn er wereldwijd 11 biermerken die dit label dragen. Lees meer over trappistenbier en het authentiek trappist product label .
De Koningshoeven voert een uitgebreid assortiment aan trappistenbieren die bij voorkeur worden geschonken in de La Trappe kelk . In dit bierglas worden La Trappe Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel geserveerd. Het biologische La Trappe Puur en ook La Trappe Witte Trappist (wat het enige Trappisten witbier is) wordt bij voorkeur in een ander, wat smaller glas geschonken. De La Trappe Trappistenbieren zijn wereldwijd gekend en kunnen de goedkeuring dragen van veel bierliefhebbers.
Brouwerij de Koningshoeven is te bezoeken, zodat je het verhaal van dit trappistenbier van dichtbij mee kunt maken. Je kunt in het proeflokaal dicht bij de bron genieten van verschillende bieren die er worden gebrouwen en er een hapje bij eten. Zoveel mogelijk gerechten worden bereid met zorgvuldig geselecteerde producten uit de Brabantse Kempen. En waar mogelijk biologisch.
Daarnaast is het mogelijk om een excursie te doen waarbij je wordt meegenomen langs alle facetten van het productieproces en langs alle karakteristieke gebouwen op het brouwerijterrein. Je krijgt een korte film te zien waarbij je in circa 15 minuten alles leert over het kloosterleven en de historie van de brouwerij. Als afsluiting kun je natuurlijk de heerlijke trappistenbieren proeven. Leer meer over dit Trappistenbier op de La Trappe website .
Brouwerij Halve Tamme is een speciaalbierbrouwerij die in 2015 is opgericht door Hans en Thom. Deze nano-brouwerij is gelegen in Zevenbergen.
- Brouwerij score: 3,76/5 (14.092 ratings)
- Beste bier: 6th Anniversary Barrel Aged Imperial Stout (Aberlour Speyside Whisky) 4,23/5 (352 ratings)
Mede-oprichter Thom over het ontstaan van de brouwerij:
" Het bieravontuur is voor ons rond 2015 begonnen. Hans en ik wisselden de stapelglaasjes Heineken tijdens onze stamkroegbezoekjes steeds vaker af met een speciaalbier. De speciaalbierkaart, als die er al was, zag er natuurlijk nog heel anders uit dan vandaag de dag. Het waren met name een aantal Belgische bieren die we dan dronken. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid naar bier en nieuwe smaken aan. Op een dag zei ik tegen Hans dat het me leuk leek om samen eens een bier te maken. Ik wist dat hij daarvoor al wel eens bezig geweest was met een blikbrouwsel."
"Hij was hier meteen voor te porren en stelde voor het dan ook meteen goed aan te pakken; kijken of we ergens kleine ketels op de kop konden tikken. Via via zijn we toen bij Ramses uitgekomen, waarvan we toen zijn vroegere hobbyketels (50 liter) en wat ander materiaal over hebben kunnen nemen voor een zacht prijsje. Ramses vond het al lang mooi dat de ketels weer een nieuw leven kregen.
"We zijn aan de slag gegaan met eigen brouwsels en recepturen, in eerste instantie in de orangerie in de achtertuin bij de ouders van Hans. Al snel brouwden we dusdanig veel dat we het niet meer kwijt konden aan onszelf, familie en vrienden. We besloten daarop om een brouwlokaal te realiseren in het voormalig bedrijfspand, aanpandig aan het ouderlijk huis. Deze ruimte had altijd gefungeerd als 'donkere kamer', het bedrijf dat er gevestigd was, is gespecialiseerd in artikelen en apparatuur voor non-destructief onderzoek. De ruimte diende nu al een aantal jaar als archiefruimte. Parallel aan deze verhuizing zijn we het traject gestart om alle benodigde vergunningen aan te vragen zodat we ons bier ook commercieel neer konden zetten en ons bier aan de man konden brengen tijdens bierfestivals.
"In die ruimte brouwen we momenteel nog steeds, echter is de brouwinstallatie gegroeid met een factor 10, naar 5hL, en wordt de grote loods naast het brouwlokaal inmiddels volledig gebruikt voor opslag en voorraad. Het is altijd weer een logistieke puzzel als er een grote zending mout, flessen, of ander spul binnenkomt ."
De brouwerij heeft in de loop van de jaren verschillende bieren uitgebracht en het is lastig voor de brouwers om een bier aan te wijzen waar zij het meest trots op zijn. Hans hierover: " Strikvraag. Ik denk dat we momenteel het meest trots zijn op de bieren die uit het Solera Sour Project komen. Een lijn van zure bieren (d.m.v. wilde vergisting) die we laten rijpen op ex rode wijnvaten. We experimenten hierin ook veel met het toevoegen van fruit. We krijgen veel goede reacties op dit Sour Project. Het is nog een niche markt, maar zeker eentje die hard aan het groeien is. Het is een vak apart, we hebben laatst een Solera uitgebracht die 3 jaar op een vat heeft gelegen ."
Over de bieren van de brouwerij in het algemeen zegt Hans: " Doordat wij relatief klein zijn, veel (verschillende stijlen) brouwen en veel experimenteren met brouwtechnieken en ingrediënten hebben wij een steile leercurve doorgemaakt. We hebben een duidelijk idee waar een bepaalde bierstijl aan moet voldoen en weten hoe dit te brouwen. De uitdaging is om een gelaagd bier te brouwen waarin alles in balans is en ik denk dat dat ons aardig lukt. We zijn consistent in onze kwaliteit en op bierfestivals verrassen wij altijd met one-offs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Mango Chili Milkshake IPA, of een Chocolate Vanilla Maple Eisbock van 24%. We blijven onszelf vernieuwen ."
Hans en Thom kennen elkaar al sinds de peuterschool en het samen runnen van de brouwerij geeft hen veel voldoening.
" Lekker bier brouwen, alles in eigen beheer doen, de brouwerij organisch zien groeien, iets creeren en zien dat het gewaardeerd wordt. De uitnodigingen om dit jaar op Van Moll Fest en Brewda te staan vonden we ook echt weer een mijlpaal. Als je kijkt wat daar de line-up van brouwerijen is... En dit alles met twee vrienden waarvan de vriendchap teruggaat tot de peuterschool ", aldus Thom.
Over de toekomst van de brouwerij zegt hij: " Het is niet onze ambitie om hier uiteindelijk de vaste baan voor op te zeggen. De manier waarop we nu bezig kunnen zijn met brouwen en experimenteren op de locatie waar we zitten zou voor een te groot deel verloren gaan als we het volume enorm moeten gaan pushen om er twee salarissen uit te halen. Uitbreiding van het Solera Sour Project is in ieder geval iets waar we druk mee bezig zijn, en een eventueel proeflokaal op termijn ook wel tof zijn !"
Het bier van Brouwerij Halve Tamme kan op zaterdagen bij de brouwerij worden gekocht. Daarnaast is het bier te koop bij een aantal bierspeciaalzaken, slijterijen en horeca in West-Brabant in de omgeving van Breda. Ook is het bier online te koop bij Het Biermoment, BeerDudes en MisterHop. Bezoek de website van Halve Tamme voor meer informatie.
De kleine Mederij Marcus is ook op kleine schaal een destilleerderij én imkerij! Deze mederij is gelegen in Helmond.
- Brouwerij score: 3,85/5 (2.853 ratings)
- Beste mede (nog verkrijgbaar): Blauwe Bes Mede (2020) 4,17/5 (66 ratings)
Mederij Marcus is een kleinschalige Mederij/Destillerderij/Imkerij. Alle producten zijn op basis van natuurlijke grondstoffen, dus kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen worden niet gebruikt. Marcus over de start zijn ambachtelijke mederij en het beginnen met bierbrouwen:
" Mederij Marcus is begonnen als Mederij, of wel het maken van Mede. Mede en honingwijn zijn trouwens 2 verschillende dingen, ook al worden ze vaak samen of door elkaar gebruikt. Nadat ik met mijn eerste collab met Van Moll (eindhoven) een braggot (een mix van mede en bier) maakte zou mijn bieravontuur daar bij blijven. Echter hield ik natuurlijk van speciaalbier drinken en mijn vrouw en ik wisten in elke stad of gehucht wel een paar mooie pareltjes te vinden. Mijn schoonmoeder kwam langzaam ook op het speciaalbier-pad en al snel waren we vaak met zijn 3-en te vinden, met onze neuzen speurend op bierkaarten. Mijn schoonmoeder gaf aan het wel leuk te vinden hoe dat bierbrouwen in zijn werk ging en stelde voor een workshop te doen samen. Echter merkte ik op dat ik na mijn samenwerking met Van Moll en mijn honderden liters Mede, misschien wel samen met haar wilde brouwen. Mijn vrouw heeft het al druk genoeg met haar eigen bedrijven en wenste ons veel succes en reserveerde al vast een paar flesjes. Inmiddels hebben we een flink aantal bieren samen gemaakt, en brouwen we samen gezellig door! "
Alle Medes en bieren worden van pure, mooie natuurproducten gemaakt en dat je met deze ingrediënten een prachtig eindproduct kunt maken vindt Marcus het mooiste aan zijn vak.
" Net als in de Mede gebruiken we geen chemische smaak-versterkers en laten we in elk bier wel op een manier mijn honing een rol spelen. Of dat nu tijdens het koken, koelen of vergisten is. De bieren worden in kleine oplagen gemaakt en welke kerel kan nu zeggen dat hij samen met zijn schoonmoeder bier gaat brouwen in het weekend :)."
Over de bieren zegt Marcus: " Onze “A Bee In Your Beer” doet het erg goed en is ons best lopende bier. De “Stout met m’n Schoonmoeder” is het bier dat op festivals enorm populair is. Mijn samenwerking met Yria heeft een paar jaar gelden de “Dronken Bij “ opgeleverd, dit was voor mij een eerste keer dat ik 3000 liter heb gebrouwen in Spanje ."
De producten van Marcus zijn op verschillende plekken in de regio verkrijgbaar, waaronder bij de BierBrigadier en het Biermoment. Daarnaast kun je bestellen via de website van Marcus: www.Mederij-Marcus.nl .
Marcus heeft met de mederij / brouwerij plannen om verder te groeien: " De Mederij is inmiddels flink gegroeid naar enkele hectoliter per batch, dit zou ik voor het bier ook graag willen hebben, we zijn samen ook een pan aan het maken om lekker door te kunnen groeien ."
De Goede Kant van het Spoor is een ambachtelijke brouwerij die op kleine schaal speciaalbieren brouwt. Deze brouwerij bevindt zich in Geldrop.
- Brouwerij score: 3,97/5 (2.853 ratings)
- Beste bier (nog verkrijgbaar): Hachiman 4,28/5 (38 ratings)
Het verhaal van Goede Kant van het Spoor begon in 2015, toen eigenaar Paul begon met brouwen en een brouwcursus volgde. " Machtig interessant dat je zelf bier kan maken! Was altijd al een fervent liefhebber van speciaalbier en het dan zelf proberen te brouwen, dat leek me een nog beter plan. Na de brouwcursus uit gaan zoeken wat er nodig is om zelf op kleine schaal te mogen brouwen en verkopen; dat viel tegen en loont ook niet erg – dus op zoek gegaan naar alternatieven; dat vond ik bij de Brouwschuur; zij hielpen met het eerste bier: Chocolademonster; een barley wine met cacao. Wat was het leuk om te brouwen “voor de markt”, voor onbekende medeliefhebbers, maar ook om je eigen bieren in winkels en webshops te zien staan waar je zelf ook je bier haalt. En de eerste check-ins op Untappd met meningen van andere mensen, dat was ook nogal wat natuurlijk ."
Paul runt de brouwerij naast zijn fulltime baan. Toch heeft hij nog grote plannen met de Goede Kant van het Spoor. " Wat mijn droom is die ik nog ga realiseren is mijn eigen laboratorium waar de smaakexperimenten plaatsvinden en van waaruit op kleine schaal verkocht wordt. Een eigen brouwerij met grote ketels streef ik niet na. Zorgen dat het recept klopt, dat het geen 13 in een dozijn-bier is, iets is wat ik zelf graag drink en wat er goed uitziet (knalt in de winkel, grappig, pakkend); dat is wat ik graag doe. Als ik nu terugkijk op al mijn bieren, dan is Chocolademonster I toch zeker weten het bier waar ik het meest trots op ben ."
Paul is trots dat hij het zo goed doet en hij mooie ratings krijgt voor zijn bieren. Toch wil hij een kanttekening plaatsen bij deze beoordelingen.
" Untappd blijft een verhaal natuurlijk; GKvhS staat nu op de 5e plek van Nederland en daar ben ik heel blij mee natuurlijk. Maar mijn bieren worden niet door iedereen goed beoordeeld, net zoals dat bij alle brouwerijen het geval is (bah, zuur, één ster – of, ik hou niet van donker en dan een RIS inchecken). Dus ik zou graag hoog blijven staan in de Untappd-lijst, maar ik ga niet brouwen wat de beste ratings krijgt ."
De bieren van deze brouwerij zijn bij steeds meer webshops en craft beer winkels te koop. Paul heeft nog een aantal zaken op zijn bucket list staan voor de brouwerij:
- Bovengenoemde laboratorium
- Een collab met Brouwerij de Molen
- Op Van Moll Fest staan
Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van Brouwerij De Goede Kant van het Spoor voor meer informatie.
Brouwerij Bravoure is een nano-brouwerij uit Etten-Leur. De brouwerij is opgericht en wordt gerund door vader en zoon Zuidema.
- Brouwerij score: 4,13/5 (1.601 ratings)
- Beste bier: Lambda 2020 4,53/5 (180 ratings)
Brouwerij Bravoure is in 2017 opgericht. De brouwerij is ontstaan vanuit een passie die vader en zoon deelden voor unieke smaakbelevingen. Zoon Ric over het ontstaan van de brouwerij:
" Tijdens het drinken van bier spraken wij vaak over de verschillende smaken waarnaar op een zondagmiddag op het terras het gesprek oversloeg naar, waarom we het niet een zelf zouden proberen. We besloten ons te verdiepen in het proces van het brouwen van bier, beide raakte we er enthousiast over en besloten tot uitvoering over te gaan. Tot de dag van vandaag staat Brouwerij Bravoure voor het willen delen van smaken en ervaringen met anderen ."
De mannen genieten op verschillende manieren van het brouwen van bier: " De uitdaging om een specifiek gevoel terug te laten komen in een bier, daarnaast is het ook heel tof wanneer een geschreven recept tot een gewenst resultaat leidt en je mensen ziet genieten van een bier dat je zelf hebt gebrouwen ."
Bravoure heeft verschillende bieren in het assortiment die op kleine schaal worden uitgebracht. Ric over hun brouwsels: " Ik weet niet of ons bier zo bijzonder is, maar ik haal er veel energie uit om een gevoel of sfeer terug te laten komen in een bier. Dit is dan ook vaak de inspiratie voor een bier, waarop het recept wordt geschreven. Het labelontwerp en de foto’s voor op onze socials maak ikzelf, op deze manier komt de essentie van de smaak- en visuele beleving volledig tot zijn recht ."
Het meest trots zijn de heren op hun bier Lambda 2020, een bier dat stond voor de samenvatting van het jaar. " Bij het schrijven van het recept was het doel om tot een decadent bier te komen. Het moest over de top zijn. Het bier staat voor een samenvatting van het jaar. De Griekse letter Lambda staat voor “golflengte”. Wat we willen laten terugkomen door het bier jaarlijks opnieuw uit te brengen. "
De speciaalbieren van Bravoure zijn op verschillende plekken in de regio te koop. Bij Bierlokaal, het Bierhuis, De Bierbrigadier zolang de voorraad strekt. De gelimiteerde oplages worden vanuit de brouwerij verkocht.
Op het moment is de brouwerij bezig om de capaciteit te vergroten. " We zijn bezig met een andere (grotere) locatie voor de brouwerij. Op deze locatie zouden we een groter brouwhuis willen en is er meer ruimte voor het opslaan van barrels ."