Wilderen, Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Wilderenlaan 8
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (8 jaar actief)
Opgericht in
2011
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Wilderen, Brouwerij

Wilderen, Brouwerij in het nieuws

ABT bier van de maand: Betty Ford Premium Red Ale

Bier vd maand: Cuvee Clarisse Whisky Infused

Achtergrond informatie

Een authentiek industrieel monument anno 1743 in het hart van het Truiense streekdorpje Wilderen te midden van uitgestrekte fruitboomgaarden wordt nieuw brouwersleven ingeblazen.

Stroom

De vakwerkhoeve stamt uit 1642, de brouwerij uit 1743 en de stokerij uit 1890. In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd. Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel. Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. En ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er 's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp zelf.

Sluiting

In 1939 deed August Nicolai, toenmalig burgemeester van Wilderen, het licht uit in de oude stokerij. Aan de vooravond van de tweede wereldoorlog zette eigenaar Nicolai de stokerij op non-actief. Nu is het monument, samen met de oude brouwerij, open voor het grote publiek. In de oude alcoholstokerij van Wilderen leeft de traditie eindelijk verder. Laat je fascineren door de vervlogen geschiedenis. De deur die in 1939 werd gesloten in 2011 terug opengedraaid.

Hedendaags authentiek

In 2007 kochten Mike Janssen en Roniek Van Bree deze Haspengouwse vakwerkhoeve, brouwerij en distilleerderij. Dit prachtig gerestaureerde domein is werkelijk de moeite om te bezoeken, de oude distilleerderij is volledig intact en kan in de weekenden bezocht worden. Een nieuw gebouw werd toegevoegd, maar stoort in het geheel niet, hier word nu lekkere bieren gebrouwen; Wilderen Goud en de Tripel Kanunnik.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.