Bierbrouwerij Mort Subite

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Lierput 1
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (333 jaar actief)
Opgericht in
1686
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Mort Subite

Bierbrouwerij Mort Subite in het nieuws

Mort Subite gaat internationaal

Achtergrond informatie

Brouwerij Mort Subite, vroeger Brouwerij De Keersmaeker, is een bierbrouwerij, die gevestigd is in de Belgische gemeente Kobbegem.
Start

Een eerste vermelding van deze boerderij-brouwerij was er al in 1604. De eerste vermelde brouwer was in 1686 Joris Van Der Hasselt. In 1721 werd er gebrouwen door de familie Bastaerts en door een huwelijk en nalatenschap kwamen de brouwerij en het bijhorende pachthof bij Jan Baptist Bastaerts (1787-1869).

De Keersmaekers

Generaties later kwam deze in 1869 in handen van de eerste De Keersmaker, Felix Jan De Keersmaeker (1840-1912). Zijn afstammelingen zouden zich later toespitsen op de productie van geuze en lambik “Mort Subite”. Zoon Hubert De Keersmaeker (1896-1945) - burgemeester van Kobbegem - brengt tijdens het interbellum het hoge gistingsbier Hert Ale op de markt, in de jaren '50 gevolgd door de Kob Pils. Het bedrijf was toen al in handen van gebroeders André en Paul De Keersmaeker, die later staatsscretaris werd in de Belgische federale regering.

Nieuw materiaal onder stro

Tot de Tweede Wereldoorlog bleef tevens de boerderij in bedrijf, maar na de oorlog werd alle energie gestoken in de brouwerij. Nog voor de oorlog waren er concrete plannen om de brouwerij uit te breiden. Het nieuwe brouwersmateriaal was reeds geleverd en werd gedurende de oorlog onder het stro verborgen in de boerderij.

Mort Subite

In 1970 werd de Mort Subite, een gekend Brussels café annex geuzestekerij, overgenomen van de gebroeders Vossen. Vanaf dan droegen de bieren niet langer de naam Den Hert maar wel Mort Subite.

In 1989 werd ook de Brouwerij Eylenbosch uit Schepdaal overgenomen. De Keersmaeker groeide langzaam uit tot een vaste waarde in het specifieke biersegment van geuze en fruitbier.

Samenwerking met Maes

In 1972 volgde de eerste commerciële samenwerking met de familie Maes. In datzelfde jaar trekt Paul De Keersmaeker, broer van André, zich terug uit de zaak en verkoopt zijn aandelen aan Theo Maes. Aldus kwam 50% van de aandelen in handen van de toenmalige Brouwerij Maes.

Volledig in andere handen

Sinds oktober 2000 heeft de groep Alken-Maes, weer onderdeel van de Britse groep “Scottish & Newcastle”, de volle 100 % van de aandelen van deze brouwerij in handen.

Puur lambik

In de jaren 60 produceerde de brouwerij trouwens ruim 60% pils, tegen 30% hooggegist bier en slechts 10% lambik. Het tij keerde echter ten voordele van de lambik wanneer men tot het inzicht kwam dat de pilsmarkt meer en meer in handen kwam van de grote brouwerijen waarna alle pijlen zijn gericht op Lambik.

De brouwerij van Kobbegem heeft een prodcutiecapaciteit van ruim 60.000 hl en telt momenteel 9 medewerkers.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

grandibota op 28-11-2012 om 21:06:32

Vergeet niet het gelijknamige cafe in de binnenstad van Brussel te bezoeken, heerlijke gueze uit de fles, lichtelijk zuur van smaak en heerlijk fris aan de huig! Tegenover het cafe moet de bekende schrijver Eduard Douwes Dekker (Multatuli) zijn boek: Max Havelaar hebben geschreven. Ergens op een zolderkamertje van een inmiddels gesloopt gebouw....

Overnames

1989: Eylenbosch Brouwerij (BEL)