Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stadsbrouwerij De Kemphaan

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stadsbrouwerij De Kemphaan

Stadsbrouwerij De Kemphaan is een bierbrouwerij uit Almere (Nederland) die is opgericht in 2002. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Stadsbrouwerij de Kemphaan
Stadsbrouwerij de Kemphaan logo
Waterkasteel

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Stadsbrouwerij De Kemphaan

Stadsbrouwerij De Kemphaan heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Stadsbrouwerij De Kemphaan!
 • Kemphaan Waterkasteel - Light - 2,5%

  Waterkasteel is een zeer doordrinkbaar zomerbier met een bittertje van de Bitter gourd of ook wel genoemd Sopropo.

  Achtergrond informatie

  Almere een eigen brouwerij

  In november 2001 is door een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moest krijgen. Er werd informatie ingewonnen bij de lokale brouwer Jan Nijboer, bekent van Brouwerij het Koelschip en deze adviseerde een minibrouwerij van een bekende Duitse brouwerijfabriek uit Bambergen. Naast deze brouwerij wilde Jan Nijboer ook een proeflokaal openen en een brouwerijmuseum. Hiervoor had hij al diverse mooie oude brouwerijonderdelen op het oog. Dit alles zou komen op Stadslandgoed de Kemphaan.
  Na een poosje kregen Jan en de gemeenteambtenaar, die verantwoordelijk was voor het project, een verschil van mening waarna de samenwerking werd beëindigd. De brouwerij, gebouwd door Kaspar Schulz uit het Zuid-Duitse Bamberg waarvan een dergelijke nieuwe brouwinstallatie op dat moment alleen in gebruik is bij een brouwerij in het Duitse Steinbach, was echter al geplaatst. De capaciteit van 200 liter was te klein om er commercieel mee uit de kosten te komen. Daar is een installatie van minimaal 800 tot 1000 liter voor nodig en een veel grotere lagercapaciteit dan de beschikbare 20 hectoliter.

  Jan werd Erik

  Na het stoppen van Jan Nijboer werd Erik Bok (was in 1996 samen met een aantal vrienden oprichter van Brouwerij de Leckere in Utrecht) gevraagd. Erik aanvaarde het aanbod en vanaf mei 2002 ging Erik Bok aan de slag parttime brouwer. Hij ging aanvankelijk gemiddeld twee keer in de 14 dagen naar Almere.

  Op 29 september 2002, bij de officiële opening van de brouwerij, werd ook zijn eerste bier gepresenteerd; Kemphaan Blond. De bieren worden alleen afgevuld in flessen. Het bier wordt verkocht in het restaurant en in de winkel.

  In 2003 dreigde het landgoed, waar de brouwerij in Almere deel van uitmaakt, failliet te gaan. De gemeente besloot echter het landgoed te kopen en de brouwerij kwam in handen van Kees Robers. In die tijd was Erik Bok al drie dagen in de week werkzaam voor de brouwerij. Toen werd er per maand 1600 liter bier gebrouwen, hetgeen de maximale hoeveelheid was van de installatie.

  Tijdelijk einde brouwerij, niet het restaurant

  In juli 2004 stopte Erik Bok als brouwer bij Brouwerij de Kemphaan waarna de brouwerij genoodzaakt zag haar activiteiten te staken, mede door de stopzetting van de financiële impulsen van de gemeente. Het was in 2004 onduidelijk wat er met de brouwerij ging gebeuren. Het restaurant bleef wel bestaan.
  Een tijd daarna kwam Herman den Blijker met het programma "herrie in de keuken". Het eerste wat hij vroeg toen hij binnen kwam was, of de brouwerij bier produceerde. Zijn voorstel was om zo snel mogelijk de installatie weer bier te laten brouwen. En zo gezegd zo gedaan.

  Biergilde Gambrinus

  In de loop van 2005 nam middels een gezamenlijk initiatief van de eigenaar van het restaurant van het stadslandgoed, Arnold Kamphuis, en het plaatselijke biergilde Gambrinus het biergilde de roerstok ter hand. Zij werden hierbij in het begin nog geassisteerd door Erik Bok die hen de kennis overdroeg. Dit tot gevolg dat op zaterdag 14 januari 2006 de ambachtelijke brouwerij van restaurant De Kemphaan werd heropend door burgemeester Jorritsma van Almere.

  Lees ook

  De enthousiaste brouwers van Gambrinus hadden op dat moment al veel ervaring met het brouwen van bier op hobbynivo. Het eerste proefbrouwsel was dan ook meteen een schot in de roos en zo werd Kemphaan Blond herboren. Er ontstonden plannen om naast het Kemphaan Blond, vier seizoensbieren te brouwen: in de lente een meibok, 's zomers witbier, in de herfst een donkere bok, en in de koude winterdagen een hartverwarmend winterbier. Voor het beheer van de brouwerij werd de Stichting Vrienden van Gambrinus opgericht.

  Brouwerij wellicht dicht

  Met de komst van een nieuwe huurder en het vertrek van P4 dat de huur voor het biergilde betaalde is mogelijk een einde gekomen aan het bestaan van Bierbrouwerij De Kemphaan.
  De marktconforme prijzen per vierkante meter die de gemeente Almere aan huur vraagt zijn onbetaalbaar.

  Daarbij komt dat de ruimte te klein is om er een commerciële brouwerij van te maken. Momenteel is er slechts ruimte om bijvoorbeeld een bier te maken. Door de gisting en lagering van het bier van zo’n zes weken tot vier maanden kan er soms gedurende deze hele periode geen ander bier gebrouwen worden. Momenteel is Bierbrouwerij De Kemphaan in gesprek met de gemeente om een oplossing te vinden. Misschien een andere locatie?

  De Kemphaan in 2018

  September 2018 - De Kemphaan bestaat nog steeds. De brouwerij zit in het proces om via aandelen in handen te komen van de leden van het brouwgilde. Er zijn inmiddels 4 fermenteervaten, er is een halfautomatische bottelaar, de afzet is behoorlijk: er kan nog steeds nauwelijks tegenop gebrouwen worden. 

  Verhuizing

  De brouwerij is in 2016 verhuisd naar het naastliggende gebouw met als adres Kemphaanpad 4. Om de verhuizing mogelijk te maken is een BV opgericht namelijk Stadsbrouwerij de Kemphaan BV. Er wordt nog steeds door de leden van Biergilde Gambrinus gebrouwen maar nu in een 4 x zo grote brouwzaal en met een eigen proeflokaal boven de brouwerij.

  De brouwerij heeft verschillende bieren in het assortiment zoals een  Blond bier, Tripel, Herfstbok en een Winterbier. Ook wordt er regelmatig geëxperimenteerd en die brouwsels krijgen het Kemphaan Fantasie etiket.