Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Noodweg 2
Postcode
4121 KK
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (10 jaar actief)
Opgericht in
2009
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret

Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret in het nieuws

Winnaars Dutch Beer Challenge 2019

Nederlandse winnaars: Brussels Beer Challenge 2018

Beste Winterbier: Kaapse Klaas

Achtergrond informatie

Aangename aanvulling op ons dagelijkse werk

Marco Lauret, van beroep fysiotherapeut, en Daniëlle Duits, psychologe, zijn in 2009 een brouwerij gestart waar allen maar speciaalbieren worden gebrouwen. Het bier brouwen zien wij als een aangename aanvulling op ons dagelijkse werk.”
Op de locatie in Vleuten wordt wel degelijk bier gebrouwen. De recepten worden daar en in Tienhoven met een mobiele brouwinstallatie van 60 liter ontwikkeld. De uitontwikkelde recepten worden hierna in grote hoeveelheden gebrouwen in samenwerking met de Proefbrouwerij te Lochristie, België.

Waar komt de passie vandaan?

Marco heeft in het begin van zijn studietijd eens een kant-en-klaar brouwpakket van zijn ouders gekregen. Hij was toen al een enorme liefhebber van de toen nog schaarse speciaalbieren. Op 16- en 17-jarige leeftijd gingen zijn eerste zelfstandige vakanties natuurlijk dan ook naar België waar hij op de fiets de mooie Belgische cafés, brouwerijen en bieren ontdekte. Vanaf die tijd is hij bevangen door het virus.
Bij Daniëlle is haar liefde voor het bier ontstaan vanuit haar passie voor smaken en hoogwaardige kwaliteit van producten. Aan huis heeft zij een bescheiden moes- en fruittuin met bijzondere vergeten groenten en verloren gewaande gewassen. Er staat bovendien een kleine boomgaard van oude appel- en perenrassen. “Een fortuin voor ons aangezien wij met onze mobiele brouwinstallatie volop kunnen experimenteren met producten van eigen kweek.”

Eerste bier een stout?

Het lanceren van een brouwerij met een nieuw bier is spannend en met een eerste bier als een stout erg gewaagd. Maar om juist dit bier als eerste bier onder de vlag van Duits & Lauret op de markt te brengen heeft een reden: “Een goede Stout is eigenlijk de ultieme maaltijdbegeleider. Het bier is in staat om bepaalde smaken aan te vullen en kan ook tegen bepaalde sterkere smaken “opboksen”. Bijvoorbeeld bij oesters vult die de ziltige smaak perfect aan. Bij blauwschimmelkazen blijft de uitgesproken smaak zeer goed waarneembaar en bij chocolade en gedroogde vruchten is weer de mooie, complexe toevoeging die alle componenten naar een hoger niveau tillen.”

Experimenteren en proeven

“Heel veel experimenteren en proeven. Vaak maken we van een basisidee heel veel brouwsels waarin we telkens een factor veranderen. We brouwen dan bijvoorbeeld 2×30 liter van hetzelfde bier maar veranderen per vat de soort of hoeveelheid hop. Of we Laten de brouwsels onder andere condities vergisten (temperatuur, houtlagering etc.). Ook maken we gebruik van veel verschillende gistsoorten. Ons bier kenmerkt zich door een zekere droogheid en een relatief laag alcoholpercentage terwijl het bier zijn complexiteit behoudt.”
Zo hebben ze een Stout, Blond en Dubbelbock bier. Allemaal zijn ze ontstaan vanuit een gastronomische gedachte. Het zijn smaakvolle bieren zijn die ook iets kunnen toevoegen aan bepaalde gerechten.

Bier en gastronomie

Ze gebruiken geen chemische toevoegingen of kruiden. Daarnaast maken ze bijvoorbeeld bij de Stout tegenwoordig niet meer de zo gebruikelijk maischproces. Dit geeft een wat lager rendement aan vergistbare suikers (en is daarom voor grote commerciële brouwerijen niet interessant) maar genereert veel meer volheid, diepgang en uitgesproken smaakelementen.”
De combinatie van bier en gastronomie staat bij Duits en Lauret op nummer één. Iets dat bij ons in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Welke tips kunnen jullie ons geven over bier en gastronomie? “Heel goed proeven! Daar begint het mee. Ook is het belangrijk om vooraf te bepalen of het bier smaken van bepaalde voedingsmiddelen moet completeren en versterken of juist hele uitgesproken smaken moet kunnen weerstaan.”

Ook culinair opgepakt

De bieren zijn tot nu toe met name regionale en lokale slijterijen en cafés verkrijgbaar en uiteraard de gespecialiseerde biercafés in heel Nederland. Sinds kort wordt het bier overigens ook geëxporteerd naar Engeland en Denemarken. Dat is dan natuurlijk wel iets minder lokaal of regionaal. Verder wordt het bier culinair goed wordt opgepakt. Een aantal restaurants is druk in de weer met het ontwikkelen van recepten.”

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.