Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Micro-brouwerijen in Valencia | Bier en reizen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Micro-brouwerijen in Valencia

19 mei 2020 door Biernet Redactie

Micro-brouwerijen schieten ook in het Spaanse Valencia als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn er al tientallen kleine brouwerijen gevestigd in de zonovergoten stad.

Valencia Micro-brouwerij
Valencia Micro-brouwerij
Valencia Micro-brouwerij

Micro-brouwerijen in Valencia

De laatste decennia schieten micro-brouwerijen in de Spaanse stad Valencia als paddenstoelen uit de grond. De zonovergoten stad, vooral bekend om de sinaasappels, paella en mooie stranden, huisvest inmiddels tientallen kleine brouwerijen. Al deze brouwerijen hebben dezelfde missie: de biercultuur in Valencia verrijken! 

Het bieraanbod was tot voor kort vrij eentonig en werd gedomineerd door lagers, met name pils van verschillende grote brouwerijen. Verassend Valencia laat je daarom graag kennismaken met een aantal opkomende micro-brouwerijen met bijzondere bieren! 

Tyris

Tyris is één van de eerste Valenciaanse micro-brouwerijen. De brouwerij is opgericht in 2009 in het dorpje Riba Roja, grenzend aan de stad Valencia. Oprichters Gonzalo en Dani zijn na verschillende reizen door Europa in aanraking gekomen met bierstijlen uit Engeland, België en Duitsland. Dit heeft hun passie aangewakkerd om een eigen ‘cervezas artesanas’, oftewel craft bieren te brouwen en meer variatie in de bierwereld te introduceren. Tyris

Wat op kleine schaal op touw is gezet in Riba Roja, is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste Valenciaanse micro-brouwerijen met een productie van 1.500.000 liter bier per jaar! De brouwerij en taproom zijn nu gevestigd in het dorpje Paterna.

Het eerste en meest populaire bier bij deze brouwerij is de Tyris Original, een licht hoppige Blond Ale. Het vaste assortiment bestaat uit zeven bieren, waaronder verschillende IPA’s, een Wheat Ale, Brown Ale en een Märzen. De speciaalbieren van Tyris zijn zowel toegankelijk als gebalanceerd.

De naam Tyris is gebaseerd op de Valenciaanse vertaling van ‘Turia’. Dat is de naam van de rivier die om de stad Valencia heen kronkelde. Vandaag de dag is de oorspronkelijke bedding een prachtig, 10 km lang stadspark. Na de grote overstroming van 1957 hebben de Valencianen namelijk besloten de rivier om te leggen om toekomstige rampscenario’s te voorkomen.

Fábrica de Cerveza Tyris Carrer
Ciutat de Sevilla 16-18
46988 Paterna, Valencia
Bezoek de website van Tyris

Zeta

Brouwerij Zeta Beer uit het dorpje Alboraya, vlakbij de stad Valencia, is in 2013 opgericht door industrieel ingenieurs Manuel en Carlos. Manuel heeft de kneepjes van het vak geleerd als thuisbrouwer en Carlos weten te enthousiasmeren om samen in een micro-brouwerij te investeren. In Valencia wordt wel van een ‘cervezeta’ (een biertje) gesproken, vandaar de naam Zeta. Zeta bierbrouwerij

De brouwerij staat bekend om hun passie voor lagers. De publieksfavoriet is de Zeta Hell, een Bavarian Helles met een twist. Aan dit bier is een extra dosis, fruitige, aromatische hop Mosaic toegevoegd. Andere lagers die worden gebrouwen zijn een Hoppy Lager, een Coffee Porter en een Rauchbier.

Dat betekent overigens niet dat er geen ales worden gebrouwen, zo heeft de brouwerij ook een IPA, Amber Ale en Hefeweizen in het vaste assortiment. De brouwerij brengt ook geregeld specials uit. Bijzonder detail is dat deze brouwerij in 2020 een eigen gistsoort op het platteland van Alboraya heeft weten te isoleren. De eerste IPA met M-073, zoals de eigen gist heet, is inmiddels een feit.

Zeta Beer
Carrer Cami a la Mar 21
46120 Alboraia, Valencia
Bezoek de website van Zeta Beer

Saez & Son

In het bergdorpje Naquera, op 25 kilometer afstand van de stad Valencia, treffen we de micro-brouwerij Saez & Son aan. De brouwerij is opgericht door Cristina Sáez en Andreas Håkansson. Dit Zweeds-Spaanse stel heeft 5 jaar in Duitsland (Berlijn) gewoond. Daar hebben zij als huurbrouwer bieren gebrouwen onder de naam Pirate Brew Berlin.

Lees ook

Toch wilden ze allebei graag terug naar Valencia om daar hun droom te verwezenlijken: een eigen brouwerij openen. Cristina besloot een brouwopleiding te volgen en Andreas heeft de opleiding tot Cicerone biersommelier voltooid. Met deze bagage van ervaring en opleidingen op zak is Saez & Son eind 2019 opgericht. saez & son

De Duitse invloeden zie je meteen terug in hun vaste assortiment, waaronder het populaire Helles bier. Daarnaast brouwen ze een heerlijke IPA, Brown Ale en verschillende, wisselende specials.

Onlangs is met de Pink Boots Society, een non- profit organisatie die vrouwen werkzaam in brouwerijen ondersteunt, een cherry sour gebrouwen. De brouwerij ligt bovendien vlakbij een prachtig wandelgebied en je kan op het aangrenzende terras genieten van een heerlijk biertje!

Sáez & Son Carrer
Valencia 27
46119 Naquera, Valencia
Bezoek de website van Saez & Son

Alegría

De vertaling van ‘Alegria’ is blijdschap. Een gevoel dat ons vaak overvalt tijdens het drinken van een biertje! De oprichters van Cervezas Alegria zijn Guillermo en Irene. Met een achtergrond in de microbiologie is hun passie voor bier, mede door het wonderbaarlijke proces van de vergisting, al in een vroeg stadium aangewakkerd. Guillermo was eveneens al een fervent thuisbrouwer. De droom was te groot om op kleine schaal voor vrienden te blijven brouwen, dus is na een grondige voorbereiding geïnvesteerd in de huidige brewpub in het dorpje Massanassa. Alegria, craft beer

Bieren uit het vaste assortiment zijn onder meer Alegria del Sur (Märzen), Alegria del Barrio (American Pale Ale) of Alegria del Mediterraneo (India Pale Lager). Regelmatig komen er ook specials uit, waaronder (double) IPA’s of een black lager.

De brewpub is open voor publiek en je kan er terecht voor een hapje eten en natuurlijk een lekker biertje. Leuk detail: Guillermo en Irene geven ook brouwcursussen voor beginnend brouwers die de kneepjes van het vak willen leren.

Cervezas Alegía
Carrer de la Sèquia del Segón Braç 44
46470 Massanassa
Bezoek de website van Cervezas Alegía

Antiga Cervezas

Antiga is een initiatief van vrienden Antonio, Inma en Pedro. Begonnen als hobbybrouwers, smaakte het avontuur van thuisbrouwen naar meer! Om deze reden hebben de vrienden besloten Cervezas Antiga op te richten in 2014 in Catarroja. Dit dorpje ligt net buiten de stad Valencia.

Antiga Antiga heeft inmiddels een eigen restaurant en taproom aan de prachtige Paseo de la Alameda in Valencia. Hier worden heerlijke gerechten gecombineerd met bijpassende bieren. Ze hebben in totaal negen bieren in het vaste assortiment, waaronder een White IPA, een Hoppy Blond Ale, een Cream Ale en een Imperial Stout. Op kleine schaal worden ook gedurfde, unieke recepten gebrouwen, waaronder een Brut IPA. Leuk detail: Antiga werkt samen met lokale straatkunstenaars en gebruikt deze kunst op de in het oog springende etiketten.

Cervezas Antiga
Camí Vell de Russafa, 100
46470 Catarroja, Valencia 
Bezoek de website Antiga Cervezas

Enthousiast geworden en van plan één of meerdere brouwerijen te bezoeken? Meer informatie over Valenciaanse bierbrouwerijen en andere tips voor je verblijf in Valencia vind je op de website Verrassend Valencia. Tip: breng een bezoek aan de mooi ingerichte shop op Calle Cuba 34 in de wijk Ruzafa en huur een comfortabele, witte Cortina fiets om de stad te ontdekken!

Zeta bier

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen