Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

New Scientist bierreis

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

New Scientist bierreis

Tijdens onze speciale 3-daagse bierreis duikt u diep in de wetenschap, en (desgewenst) in het glaasje.

Oude logo Two Chefs Brewing
Hertog Jan brouwerij
Two Chefs Brewing logo

Vrijdag 12 mei: Hollandse brouwers en bierproefexpert

Op vrijdag staan direct bezoeken aan een aantal prachtige brouwerijen op het programma. Zo begint de dag bij molen De Gooyer aan de Funenkade 7 in Amsterdam. Deze molen is sinds de vroege jaren tachtig de thuisbasis van de bekende Amsterdamse Brouwerij het IJ. Iedereen ver buiten de stadsgrenzen van de hoofdstad heeft wel eens een Zatte, Columbus of IJwit gedronken. Bij deze brouwerij wordt je verwelkomt door eigenaar Patrick Hendrikse. Hij vertelt je over de geschiedenis van de brouwerij, neemt je mee in het brouwproces en leidt je rond in de Gooyer waar nog steeds een deel van de productie plaatsvindt. Na afloop van de rondleiding kan je diverse IJ-bieren proeven.

Daarna ga je langs het Westelijk Havengebied en brengt een bezoek aan de brouwerij van Two Chefs. Deze relatief nieuwe brouwerij maakt onder andere prachtige bieren zoals Funky Falcon en Green Bullet. De brouwmeester zal een rondleiding geven en vertellen over het brouwproces.

Na de lunch (op eigen kosten), vertrek je met de bus naar Haarlem. Daar breng je een bezoek aan misschien wel de succesvolste speciaalbierbrouwer van Nederland: de Jopen Brouwerij, thuisbasis van de prijswinnende Mooie Nel IPA en het volzware genietersbier Ongelovige Thomas. Er wordt een rondleiding en lezing gegeven.

Na een diner (inbegrepen) in het hotel, begint de avond met een mooi verhaal van brouwer Aart van Bergen van Brouwerij Walhalla De verschillende bieren van deze opkomende Nederlandse brouwerij zijn vernoemd naar goden. Brouwerij Walhalla bestaat iets meer dan een jaar en Van Bergen zal de toehoorder meenemen langs de prille geschiedenis van het biermerk en vertellen over bieren zoals Shakti Double IPA  IPA en Osiris Farmhouse ale. Er zullen ook twee bieren geproefd worden.

De eerste dag sluit je passend af met niemand minder dan biersommelier Rick Kempen, die leert proeven als een meester. Kempen mocht zich in 1998 nog de beste biertapper uit Nederland noemen. Momenteel werkt Kempen bij Bier&Co en is hij columnist bij het Parool. Zijn missie is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor speciaalbier, en te laten zien dat bier minstens net zo boeiend is als wijn. Niet dat je nog overtuiging nodig had, maar na zijn bierproeftocht kan je het alleen nog maar met Kempen eens zijn.

Zaterdag 13 mei: Houtrijping, Belgisch trappistenwalhalla, gist en chemie

Voordat je afreist naar België, bakermat van het speciaalbier, begint de dag met een ontbijtlezing van Jochem Kroezen (University Lecturer in International Business). Hij vertelt over de recente geschiedenis van de Nederlandse bierindustrie en het ontstaan van nieuwe microbrouwerijen. Daarna maak je nog voor de lunch, de laatste Nederlandse stop bij brouwerij Hertog Jan. Daar vertelt meesterbrouwer Gerard van den Broek alles vertellen over het nieuwe paradepaardje van deze bekende brouwerij: de speciale op houten vaten gerijpte variant van het Grand Prestige-bier.

Na de lunch (op eigen kosten) rijdt je door naar België en brengt een bezoek aan volgens velen de beste Trappistenbierbrouwerij ter wereld: Orval. Daar krijg je een exclusieve rondleiding, gevolgd door een college van de bekendste bieracademicus van België: Guy Derdelinckx van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij vertelt alles over de complexe chemie die schuilgaat achter bier.

Na een diner in het hotel (inbegrepen) krijgen je twee boeiende avondlezingen over misschien wel het belangrijkste onderdeel van bier: gist. Bioloog Karin Voordeckers van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij vertelt over het effect van ethanol op het genoom van gist. De avond wordt afgesloten met bioloog Kevin Verstrepen van de Katholieke Universiteit Leuven, die daar zijn eigen gistlaboratorium heeft. Hij vertelt over de wetenschappelijke jacht op steeds betere biergisten.

Zondag 14 mei: Belgisch bier met Hollandse wortels

Op zondag sluit de reis af bij de Scheldebrouwerij in Meer, op de grens bij Breda, bekend van heerlijke bieren als de Lamme Goedzak en de Zeezuiper. Sinds 1994 wordt hier Belgisch bier met Hollandse wortels gebrouwen. Of Nederlands speciaal bier in een Belgische jas. Na een verhaal van de brouwmeester, een rondleiding door de brouwerij, en een proeverij van verschillende bieren, vangt de terugreis naar Amsterdam aan. 

(Openings)tijden

Vrijdag 12 mei van 11:00 tot 23:00 uur
Zaterdag 13 mei van 08:00 tot 23:00 uur
Zondag 14 mei van 08:00 tot 16:00 uur

Aanwezige brouwerijen

Zie meer brouwerijen

Zie minder brouwerijen

Te drinken bieren

Zie meer merken

Zie minder merken

Meer bierevenementen

Bekijk alle bierevenementen

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen