Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Kluis

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Kluis

Bierbrouwerij De Kluis is een bierbrouwerij uit Hoegaarden (België) die is opgericht in 1966. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Hoegaarden bier van Brouwerij de Kluis
Julius bier logo
Hougaerdse Das

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij De Kluis

Bierbrouwerij De Kluis heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij De Kluis!
  • Julius 54BC - Blond - 8,5%

    Julius wordt gebrouwen met drie soorten hop, water en mout. Het is een volmondig blond bier met een lichtbittere afdronk en 8,5% alcohol. Dit bier is een klassieke Belgische 'Strong Ale' rijk aan rijp fruit tonen en peperige gisttoetsen.

Niet meer gebrouwen door Bierbrouwerij De Kluis

Er is bij ons 1 bier bekend van Bierbrouwerij De Kluis die nu niet meer wordt gebrouwen.

Achtergrond informatie

Brouwerij de Kluis is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in de Vlaamse gemeente Hoegaarden.

Nostalgie op de hooizolder

De brouwerij werd gesticht in 1966 door Pierre Celis, enkele jaren nadat de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden, Tomsin, de productie had gestaakt. Pierre Celis die het brouwersvak bij Tomsin leerde, begon uit nostalgie met wat testbrouwsels op zijn hooizolder. Maar jaar na jaar groeide de productie.

Lees ook

Van oude limonadefabriek tot brouwerij

In de jaren tachtig kocht Celis Hougardia, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij. Het ging goed met de brouwerij, maar in 1985 werd de brouwerij door een brand vernietigd. Dit was de aanleiding voor de overname van de brouwerij door het toemalige Interbrew. Met kapitaal van de Leuvense brouwer werden een aantal aangrenzende panden aangekocht en werden de huidige gebouwen gerealiseerd. Naast het Hoegaards Witbier brouwt De Kluis ook nog De Verboden Vrucht, Grand Cru, Julius en Das. In de winter komt daar nog de Hoegaarden Spéciale bij. Tijdens de jaren zeventig brouwde men er ook nog Bénédict, een bruin abdijbier.

De grote plas over

Na de overname door Interbrew week Pierre Celis uit naar de Verenigde Staten, waar hij in Austin, Texas, met een nieuwe brouwerij begon. Daar commercialiseerde hij onder andere de Celis White, die ook op de Belgische markt werd gebracht. Na enige jaren werd ook deze brouwerij door een groot concern overgenomen en na enige tijd gesloten. Celis keerde hierna terug naar België.

Hoegaarden weer terug in Hoegaarden

Op 30 november 2005 maakte InBev, voorheen Interbrew, in een persbericht bekend dat alle brouwactiviteiten in Hoegaarden verplaatst zouden gaan worden naar Jupille. Van de 97 banen die er waren zouden er hierdoor 59 geschrapt gaan worden, maar ten gevolge hiervan riep het gemeentebestuur van Hoegaarden op tot een stille tocht op 10 december. En met succes. Op 10 september 2007 besliste InBev echter dat Hoegaarden opnieuw in Brouwerij de Kluis gebrouwen zou gaan worden.

Cookie instellingen