Brouwerij de Gulzige Gans

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Van Heutszsingel 90
Postcode
7741 EW
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (11 jaar actief)
Opgericht in
2008
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij de Gulzige Gans

Brouwerij de Gulzige Gans in het nieuws

Lekkerste Bockbier van Nederland 2016

Eerste Nederlandse favoriete bierlijst

Achtergrond informatie

De brouwerij is zoals zoveel brouwerijen voortgekomen uit de liefhebberij voor speciaalbier. In 1994 werd enthousiast begonnen met het zelf brouwen. Eerst in de keuken, daarna in een eigen ruimte in de kelder en tenslotte in de tot brouwerij omgebouwde schuur. Gedurende die periode werden veel zaken als de koeler, de warmtekast, vergistingsruimte, maischketel enzovoort allemaal zelf gemaakt. Veel informatie over het brouwen werd besproken op de maandelijkse bijeenkomst van het Drentse amateur bierbrouwersgilde "de Wortketel".


In de periode dat er als amateur werd gebrouwen zijn er regelmatig prijzen behaald bijvoorbeeld op het Open Nederlands Kampioenschap voor amateur bierbrouwen. In 2000 een 2e prijs in de klasse C met het toemalige Snaterwater en in 2005 een 1e prijs in de klasse A met een Belgische Pale Ale genaamd Coevorder Vesting Bier.. Een plezierige aanmoediging om door te gaan. Zijn wens dan ook om het zelfgemaakte bier aan een breder publiek dan de kennissenkring te presenteren. Deze wens begon in 2006 meer vorm te krijgen. Toen hij met zijn idee om kleinschalig te gaan brouwen bij de 

gemeente kwam werd hem geen strobreed in de weg gelgd. Tijdens het proces daarna kreeg hij met name van Gert en Carina Kelder van Brouwerij Mommeriete veel ondersteuning. Ook zijn grondstoffen, zoals mout van Weyermann, kan hij via Brouwerij Mommeriete, de dichtstbijzijnde brouwerij, betrekken.

Opening

Op 1 april 2008 is Huisbrouwerij 't Snatertje in Coevorden een feit door het verstrekken van de vergunning door de douane en mag Bert zich met recht brouwer noemen. Eén keer per twee weken brouwt hij nu 50 liter van een bepaald bier en in de nabije toekomst zal er dan op één dag twee verschillende bieren gebrouwen worden.

Snatertje word Gulzige Gans

Huisbrouwerij 't Snatertje is de naam die sinds 1994 al gebruikt werd. Op een dag werd Bert onaangenaam verrast door een telefoontje van een collega brouwer uit Amsterdam, Brouwerij de Snaterende Arend. Die had moeite met de naam " 't Snatertje". Besloten werd om een andere naam te gaan zoeken voor de brouwerij. De naam moest echter wel verband blijven houden met ganzen. Coevorden staat namelijk bekend als 'ganzenstad' en het logo en de etiketten waren ook al gekoppeld aan het thema 'ganzen'. Na veel denkwerk is er uiteindelijk gekozen voor Brouwerij de Gulzige Gans.

Bieren

SnaterwaterSnaterwater is een blond, mooi en prettig gehopt bier. Zijn andere bieren zijn de Tripel Waggel (8,5%), de Quadrupel, een donker bier van 9,5%, heet Kachel.

De Witte Gans, een witbier van 5,5%, komt er nu aan. Ook brouwt hij nog Vestingbier, een Pale Ale van 5,5%.
Bert vult alleen maar af op 33 cl flessen en op 75 cl champagne flessen. Door de vooralsnog beperkte capaciteit van de brouwerij geld het op is op principe.

Familiebedrijf(je)

Ondanks de naamsverandering naar Brouwerij de Gulzige Gans hanteert Bert huisbrouwerij 't Snatertje als naam voor zijn brouwerij waar ook zijn vrouw Monique mee werkt in de brouwerij. Ook zoon Martijn draagt zijn steentje bij door zorg te dragen voor het ontwerp van de etiketten en zal zich binnenkort ook met de website bezig gaan houden.

Op dit moment is het bier van De Gulzige Gans verkrijgbaar bij een bevriende slijter en een café, in de toekomst probeert Bert dit uit te breiden waarbij de vraag naar het bier en de capaciteit van de brouwerij wel in de balans moet zijn.

Na een hectisch eerste jaar is de brouwerij nu in iets rustiger vaarwater terecht gekomen en kan er gewerkt worden aan uitbreiding van het assortiment. De brouwerij brouwt een paar sterke bieren, onder andere een Tripel, Quadruppel. Maar ook een bokbier en een IPA. Er wordt gemiddeld 150 liter per brouwsel gebrouwen. Per maand brouwen ze 3 brouwsels.   

De Gulzige Gans in oktober 2016 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.