Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Westvleteren XII

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Westvleteren XII

Westvleteren XII is een Quadrupel met 10,2% alcohol. Westvleteren XII wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten in Westvleteren.

Westvleteren XII glas en flesje
Westvleteren XII

Eigenschappen

De Westvleteren XII is een voortreffelijk bier, gul en een machtige gemoute en gekarameliseerde smaak.

Smaak & Omschrijving

De Westvleteren XII is een voortreffelijk trappistenbier, gul en een machtige gemoute en gekarameliseerde smaak. De smaak is overweldigend vol en zacht zoet waarbij koffie, caramel en fruit subtiel aanwezig zijn. De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na.

De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht. Zelfs na 20 jaar rijping is een Westvleteren XII nog steeds hetzij het dan wel sterk geëvolueerd naar een porto-smaak.

Bewaar de flesjes verticaal op een donkere plaats tussen 12 en 16 °C. De Westvleteren XII kan beter niet in de koelkast worden gezet. Een drinktemperatuur van 10 a 12 °C is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen.

Giet het flesje voorzichtig leeg (zonder schudden en laten klokken). Op de bodem van het flesje zit altijd een gistdepot (door de hergisting op de fles). Je kunt zelf beslissen of je de gist in je bier wilt, de smaak zal verschillend zijn, dus proef het altijd eerst even zonder de gist.

Beste bier ter wereld

In 2012 is Westvleteren XII wederom als beste bier ter wereld gekozen door de website RateBeer.com. In juli 2005 werd het trappistenbier voor het eerst tot beste bier gekozen. Dit veroorzaakte toen een run op het bier. Bier bier werd een hype en elke dag stonden er mensen voor de abdij in de hoop een paar flesjes Westvleteren XII mee te kunnen nemen. Vaak zonder succes...

Westvleteren was en is namelijk zeer moeilijk verkrijgbaar. In principe brouwt de abdij een beperkt aantal hectoliter per jaar (4.700 à 4.750 hectoliter oftewel 60.000 kratten van 24 flesjes) en wordt de gewone commerciële markt vermeden. Het bier is alleen te verkrijgen binnen de abdijmuren.

Doorverkoopverbod

De status van Beste bier ter werled wil je natuurlijk beschermen en dat doen de monniken dan ook met verve. Belangrijk instrument om de zelf gecreëerde schaarste in stand te houden, is het aan de kopers opgelegde doorverkoopverbod. Zo staat op de website te lezen: "De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij elke koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. U bent de eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat U het bier niet in de handel mag brengen. Wij kunnen U hierop aanspreken."

Heldere voorwaarden, mét de mogelijkheid om overtreders van het verbod aansprakelijk te stellen wegens contractbreuk. Kom je bij een slijter of café dat toch een of meer van de Westvleteren-bieren tegen een ‘zacht’ prijsje van € 10,- of meer per stuk aanbiedt? Dan weet je dus dat dit illegale koopwaar is.

Rechtsgeldige overeenkomst

Ook aan de muur van de uitgifteplaats en op het ‘kasticket’ word je als koper uitdrukkelijk gewezen op het (door)verkoopverbod. Juridisch gezien niet onbelangrijk, aangezien de koper hierdoor op drie cruciale momenten tijdens het koopproces op zijn verplichtingen wordt gewezen. Zo komt een rechtsgeldige overeenkomst tot stand.

Reviews

Nog geen reviews voor Westvleteren XII. Schrijf als eerste een review over dit bier.

Meer merken van Westvleteren

  • Westvleteren Blond - Blond - 5,8%

    Westvleteren Blond is een Trappistenbier van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Met een hoppig kruidige aroma is de smaak licht en zacht met  een bittere afdronk. 

Zie minder merken

Bekijk alle biermerken

4 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Ed (gast) op 16-12-2017 om 23:59:25

De biwrkonomg in Amsterdam vekoopt ze voor 16€ p st 😐

Alouis Heijmans (gast) op 11-11-2017 om 14:16:29

Het beste bier ter wereld! Daar ga je met respect mee om. Mag ook wat kosten: een enkel flesje bijna zo duur als een kratje pils. Het juiste glas, de juiste temperatuur. Donkerbruin van kleur; oersterke romige kraag met een toef alsof het slagroom is. Blijft stevig overeind staan. Vaag is een zoetige beetje houtachtige geur merkbaar. Wat een zachte volmondige smaak! Perfect in harmonie. Lichtjes tintelend in de afdronk. Er zit een combinatie in van zachte drop, koffie en chocolade. De gloed van alcohol is aanwezig, past uitstekend in het geheel. De aangename smaak blijft nog een tijdje achter. De bodem in de fles geeft inderdaad wat meer tedere bitterheid en levert een prachtig slotakkoord op.Dit is bier als van een klassiek schilderij, van een meester waar je van blijft genieten.

Henry (gast) op 18-10-2016 om 16:24:42

Interessant punt Ropje, het gaat dan volgens mij om de Belgische graden (afgeschaft 1993 lees ik?) en niet om Graden Plato?

Ropje (gast) op 18-10-2016 om 15:58:54

Stamwortgehalte onbekend? Vraag mij af waarom het Westvleteren 12 heet. Volgens mij heeft dat te maken met het stamwortgehalte. Ik laat mij hier uiteraard graag corrigeren mocht ik het verkeerd hebben.

Zie meer reacties

Zie minder reacties