Westvleteren XII

Westvleteren XII
Brouwerij Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten
Land België
Gebrouwen sinds 1831
Soort Quadrupel bier
Alcohol 10,2%
Gisting Bovengisting
Kleur Donker roodbruin
Drink temperatuur 10 a 12 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website www.sintsixtus.be/nl/brouwerij2.

Smaak & beschrijving

De Westvleteren XII is een voortreffelijk trappistenbier, gul en een machtige gemoute en gekarameliseerde smaak. De smaak is overweldigend vol en zacht zoet waarbij koffie, caramel en fruit subtiel aanwezig zijn. De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na.

De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht. Zelfs na 20 jaar rijping is een Westvleteren XII nog steeds hetzij het dan wel sterk geëvolueerd naar een porto-smaak.

Bewaar de flesjes verticaal op een donkere plaats tussen 12 en 16 °C. De Westvleteren XII kan beter niet in de koelkast worden gezet. Een drinktemperatuur van 10 a 12 °C is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen.

Giet het flesje voorzichtig leeg (zonder schudden en laten klokken). Op de bodem van het flesje zit altijd een gistdepot (door de hergisting op de fles). Je kunt zelf beslissen of je de gist in je bier wilt, de smaak zal verschillend zijn, dus proef het altijd eerst even zonder de gist.

Beste bier ter wereld

In 2012 is Westvleteren XII wederom als beste bier ter wereld gekozen door de website RateBeer.com. In juli 2005 werd het trappistenbier voor het eerst tot beste bier gekozen. Dit veroorzaakte toen een run op het bier. Bier bier werd een hype en elke dag stonden er mensen voor de abdij in de hoop een paar flesjes Westvleteren XII mee te kunnen nemen. Vaak zonder succes...

Westvleteren was en is namelijk zeer moeilijk verkrijgbaar. In principe brouwt de abdij een beperkt aantal hectoliter per jaar (4.700 à 4.750 hectoliter oftewel 60.000 kratten van 24 flesjes) en wordt de gewone commerciële markt vermeden. Het bier is alleen te verkrijgen binnen de abdijmuren.

Doorverkoopverbod

​De status van Beste bier ter werled wil je natuurlijk beschermen en dat doen de monniken dan ook met verve. Belangrijk instrument om de zelf gecreëerde schaarste in stand te houden, is het aan de kopers opgelegde doorverkoopverbod. Zo staat op de website te lezen: “De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij elke koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. U bent de eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat U het bier niet in de handel mag brengen. Wij kunnen U hierop aanspreken.”

Heldere voorwaarden, mét de mogelijkheid om overtreders van het verbod aansprakelijk te stellen wegens contractbreuk. Kom je bij een slijter of café dat toch een of meer van de Westvleteren-bieren tegen een ‘zacht’ prijsje van € 10,- of meer per stuk aanbiedt? Dan weet je dus dat dit illegale koopwaar is.

Rechtsgeldige overeenkomst

Ook aan de muur van de uitgifteplaats en op het ‘kasticket’ word je als koper uitdrukkelijk gewezen op het (door)verkoopverbod. Juridisch gezien niet onbelangrijk, aangezien de koper hierdoor op drie cruciale momenten tijdens het koopproces op zijn verplichtingen wordt gewezen. Zo komt een rechtsgeldige overeenkomst tot stand.

2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Henry (gast) op 18-10-2016 om 16:24:42

Interessant punt Ropje, het gaat dan volgens mij om de Belgische graden (afgeschaft 1993 lees ik?) en niet om Graden Plato?

Ropje (gast) op 18-10-2016 om 15:58:54

Stamwortgehalte onbekend? Vraag mij af waarom het Westvleteren 12 heet. Volgens mij heeft dat te maken met het stamwortgehalte. Ik laat mij hier uiteraard graag corrigeren mocht ik het verkeerd hebben.

Reclame van Heineken

Het Noorderlicht vieren
Het Noorderlicht wordt nooit gevierd. Heineken brengt daar verandering in. Ze vieren dit natuurwonder, veroorzaakt door een Heineken flesje?

Meer reclames van Heineken

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!